Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

V Gruzii už zazářil s devatenáctkou. Olympiádu neřeším a s "áčkaři" nepočítám, řekl Suchopárek

V létě 2017 dovedl v Gruzii národní tým do 19 let do semifinále evropského šampionátu. V červnu příštího roku si trenér Jan Suchopárek závěrečný turnaj v oblíbené destinaci zopakuje s jednadvacítkou. Los jí sice v základní skupině přisoudil těžké soupeře v čele s favorizovanou Anglií a obhájci titulu z Německa, ale zkušený stratég věří, že v silách jeho svěřenců je postup do play-off. V něm se bude mimo jiné hrát o účast na olympijských hrách v Paříži.

K místence na turnaj ve francouzské metropoli je nutné postoupit minimálně do semifinále. "Olympiádu vůbec neřeším. Budeme hrát na Euru a chceme udělat co nejlepší výsledek," prohlásil v rozhovoru pro ČT sport Suchopárek.

Češi rozehrají šampionát 22. června v Batumi s Anglií, 25. června vyzvou na stejném stadionu Německo a skupinovou fázi uzavřou 28. června v Kutaisi duelem s nevyzpytatelným Izraelem. "Moc jsme si před losem vybírat nemohli, jelikož patříme do třetího koše k outsiderům celého šampionátu," konstatoval rodák z Kladna.

"Máme ale zajímavou skupinu. I vzhledem k faktu, že jsme stejně jako v kvalifikaci dostali Anglii, a navíc obhájce titulu Německo. Věřím, že se dokážeme poprat o postup. I s vědomím, že soupeři patří k favoritům nejen naší skupiny, ale i mistrovství," dodal.

Lvíčata se na Euru představí podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti závěrečných turnajů. Loni mužstvo ještě pod vedením trenéra Karla Krejčího do play-off nepostoupilo. Nejlepším výsledkem české reprezentace do 21 let je památné zlato z roku 2002.

Důležitý rozjezd s Anglií

Podle kouče bude mít na celkový výsledek stěžejní vliv už první utkání s Anglií, se kterou jeho svěřenci dvakrát prohráli v kvalifikaci. Na podzim 1:3 v Burnley, na jaře 1:2 v Českých Budějovicích.   

"Musíme do zápasu vstoupit s daleko menším respektem. Věřím, že tomu tak v Gruzii bude. Někteří z Angličanů sice hrají Ligu mistrů a patří k základním stavebním kamenům svých celků, ale i přesto jsou to jen hráči. Je důležité, abychom to takhle vnímali všichni," zdůraznil Suchopárek.

Němci na předchozím Euru slavili titul a opanovali ho podruhé z posledních tří turnajů. "Kádr je složený převážně z hráčů z Bundesligy, takže zkušeností mají podobně jako Angličané. Celkově patří ke špičce, a přestože nebývají největšími favority mistrovství, často je vyhrávají," pokračoval Suchopárek, jenž složil kompliment i Izraelcům.

"Mají výborný ročník do 19 let, který na nedávném Euru v Bratislavě došel až do finále, kde těsně prohrál s Angličany. Kvalifikovali se na mistrovství světa do 20 let, což je pro izraelský fotbal velký úspěch. Někteří hráči budou moci nastoupit i proti nám," upozornil trenér.

Hložek? Z "áčka" není cesta zpět

Suchopárek mimo jiné uvedl, že pro něj neexistuje možnost doplnění kádru o Adama Hložka a další hráče, kteří by na mistrovství Evropy s ohledem na věk nastoupit mohli, ale už jsou nedílnou součástí reprezentačního "A" mužstva.   

"Cesta zpět pro hráče, kteří jsou posunuti do áčka, není. Případná berlička v momentu, kdyby se jim v áčku nedařilo, je za mě neakceptovatelná. Ať už jde o Adama Hložka nebo Davida Zimu, který by za nás eventuálně mohl v Gruzii nastoupit také," zakončil Suchopárek.

Los skupin ME fotbalistů do 21 let:

Skupina A (Tbilisi): 
Gruzie, Portugalsko, Belgie, Nizozemsko.

Skupina B (Bukurešť): 
Rumunsko, Španělsko, Ukrajina, Chorvatsko.

Skupina C (Batumi, Kutaisi): 
Česko, Anglie, Německo, Izrael.

Skupina D (Kluž): 
Norsko, Švýcarsko, Francie, Itálie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články