Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jednadvacítku čeká na ME těžká skupina. Cílem ale zůstává postup, shodují se hráči

Los nesnadný. Čeští fotbalisté do 21 let si na mistrovství Evropy v příštím roce zopakují souboj s Anglií, s níž se utkali už v kvalifikaci. Dalšími dvěma soupeři svěřenců trenéra Jana Suchopárka ve skupině C budou obhájce titulu Německo a Izrael. "Lvíčata" odehrají skupinu v Gruzii. Navzdory silným sokům zůstává cílem boj o postup do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká jednadvacítka má ve skupině ME favorizované Německo a Anglii

"Máme obtížnou skupinu, Německo s Anglií znamenají absolutní špičku, ale my se na druhou stranu můžeme těšit na krásné vzájemné zápasy. Každý z nás se může ukázat v tom nejlepším světle. Izrael by měl být papírově slabší, ale pokud se dostal až na Euro, rozhodně to nebude nijak jednoduchý soupeř," uvedl pro FAČR záložník Kryštof Daněk.

"Dostali jsme těžkou skupinu. Anglii dobře známe z kvalifikace, kde jsme se s ní dvakrát poměřili a poznali, jak je silná. Německo vnímám hodně podobně, je to absolutní špička a jejich poslední titul z ME jednadvacítek hovoří za všechno. Naší prvotní ambicí bylo dostat se na Euro a teď se popereme o postup. Skupina je relativně těžká, ale musíme k zápasům přistoupit poctivě, sebevědomě a odvážně," řekl záložník Jan Žambůrek.

Los rozdělil 16 účastnických zemí do čtyř čtyřčlenných skupin, z nichž vždy první dva týmy postoupí do čtvrtfinále. Šampionát se uskuteční od 21. června do 8. července, finále bude hostit Batumi.

Český celek se na Euru představí podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti závěrečných turnajů. Vloni mužstvo ještě pod vedením trenéra Karla Krejčího na šampionátu nepostoupilo ze skupiny. Nejlepším výsledkem "lvíčat" je zlato z roku 2002.

Trenér Jan Suchopárek:

"Máme zajímavou skupinu. I z pohledu toho, že jsme stejně jako v kvalifikaci dostali Anglii a navíc obhájce titulu Německo. S Izraelem jsme považováni za jasné outsidery, ale věřím, že se i přesto dokážeme poprat o postup ze skupiny. I s tím vědomím, že Anglie s Německem jsou favority nejen naší skupiny, ale také celého mistrovství."

Český tým, který prošel na šampionát poté, co v play-off kvalifikace vyřadil Island, figuroval před losem ve třetím ze čtyř výkonnostních košů. Mladíci měli jistotu, že se vyhnou Chorvatsku, Švýcarsku a Belgii.

Trenér Suchopárek toužil odehrát skupinu v Gruzii, kde v roce 2017 došel na Euru s reprezentační devatenáctkou do semifinále, a přání se mu splnilo. Jeho svěřenci si zopakují souboj se svým přemožitelem z uplynulé kvalifikace s Anglií. Venkovní duel "lvíčata" prohrála 1:3, v domácí odvetě pak favoritovi podlehla 1:2 a ve skupině skončila za výběrem Albionu druhá.

S Německem se česká jednadvacítka utkala na šampionátu v roce 2017 v Polsku, kde utrpěla porážku 0:2. Vloni svěřenci tehdejšího trenéra Stefana Kuntze po finálovém vítězství 1:0 nad Portugalskem získali třetí zlato v historii. Němci ovládli dva z posledních tří závěrečných turnajů.

V kvalifikaci narazili svěřenci kouče Antonia Di Salva na Izrael a porazili ho v obou vzájemných zápasech. Jedinou bodovou ztrátu Němci utrpěli s Polskem. Izrael obsadil v tabulce druhé místo a v play-off až na penalty vyřadil Irsko.

"Nemáme jednoduchou skupinu, ale to bylo jasné už před samotným losem. Izrael jsem si z posledního koše přál a věřím, že uspějeme. Anglii jsme si vyzkoušeli a víme, do čeho jdeme. Do třetice se nám snad proti nim podaří uspět. Zápas s Německem je podobný kalibr, musíme si to s nimi rozdat a překvapit je. V některém zápase i tak skvělé týmy můžete překvapit a věřím, že se nám to povede zrovna na Euru. Oni jsou favorité, ale popereme se s nimi," doplnil další středopolař Lukáš Červ.

"Možná jsme dostali jednu z těžších skupin. Za Anglii jsem rád. Můžeme si s nimi do třetice zahrát a každý z nás si přeje takovou velmoc konečně porazit. Německo vyhrálo poslední šampionát, bude to jeden z favoritů na postup ze skupiny. Izrael bude nepříjemný soupeř, mají hráče silné na míči. Ale naše ambice jsou jasné: jedeme na Euro s tím, že se pokusíme postoupit. Víme o kvalitě protivníků a je jenom na nás, zda ukážeme, že jsme lepší," dodal obránce Martin Vitík.

Los skupin ME fotbalistů do 21 let

Skupina A (Tbilisi): Gruzie, Portugalsko, Belgie, Nizozemsko.

Skupina B (Bukurešť): Rumunsko, Španělsko, Ukrajina, Chorvatsko.

Skupina C (Batumi, Kutaisi): Česko, Anglie, Německo, Izrael.

Skupina D (Kluž): Norsko, Švýcarsko, Francie, Itálie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články