Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

V dorostu hrajeme vyrovnaně i s velkokluby, pak to někam mizí, říkají trenéři

Praha – Dorost Příbrami letos dokázal dojít až do osmifinále Youth League. Proti velkoklubům se pravidelně daří i mladíkům Sparty i dalším ligovým celkům. V mládežnickém fotbale se českým týmům daří, v dospělé kategorii je to však horší. Podle trenérů dorostů Petra Janoty (Příbram) a Davida Holoubka (Sparta) je jedním z problémů českého fotbalu fakt, že talenti dostávají v nejvyšší soutěži málo prostoru, což se pak projevuje v mezinárodní konkurenci.

"Je to i tím, že se trenéři v lize bojí dát šanci mladým hráčům. Ale dokážu to pochopit. Neumím si představit, že bych jako trenér áčka Sparty měl odvahu dát do sestavy čtyři devatenáctileté kluky. Potřeboval bych mít nad sebou někoho, kdo by mě v tom podpořil," dodal.

Poukázal na to, že například v Nizozemsku či Belgii na tom mají postavenou koncepci. Třeba lídr nizozemské ligy Ajax má v kádru hned 17 hráčů do 23 let, z nichž většina pravidelně nastupuje. "A právě s těmito soutěžemi bychom se měli měřit," řekl Holoubek.

Stejného názoru je i Janota, jehož hráči vyhráli loňský ročník dorostenecké ligy a v této sezoně Youth League (dorostenecké Ligy mistrů) došli až do osmifinále, když vyřadili CSKA Moskva a s Benficou Lisabon vypadli na penalty. "CSKA předtím přešel přes Manchester United, za který hrál Marcus Rashford, který je nyní objevem Premier League. Benfica zase téměř nepůjčovala míč Atléticu Madrid a my s ní hráli vyrovnaně. Pro některé naše kluky to ale byl vrchol kariéry," připustil Janota.

Přitom právě Příbram patří k ligovým týmům, který díky aktuálně silnému ročníku hodně sází na odchovance. V této sezoně poslala do hry hned devět hráčů věkem do 21 let, z toho čtyři patřili do základní sestavy včetně osmnáctiletého stopera Matěje Chaluše. Vzhledem k boji o záchranu i tam už částečně ztratili odvahu stavět mladíky.

Lépe je na tom už jen Slovácko, kde do užšího kádru patří pět hráčů ročníku 1994 a mladších, a poslední Baník Ostrava, který se už v zimě smířil se sestupem a začal pouštět do hry především mladé odchovance, kteří mají být budoucností klubu.

Jinak v ligových týmech dostávají větší prostor většinou jen dva mladí hráči. U lídra tabulky Plzně je to pak pouze Aleš Matějů, který však už předtím stihl výkonnost prokázat v Příbrami, a ve Spartě útočník Lukáš Juliš, který využil šanci při zranění klíčových útočníků a řekl si o stabilní zařazení do týmu.

Juniorská liga je horší než dorostenecká

Oba elitní celky přitom mají v dorostu a juniorce talentované hráče a mládežnické reprezentanty, ale v mistrovské stíhací jízdě není prostor na to, otestovat je na ligové úrovni. Jako mezistupeň se navíc neosvědčila juniorská liga, která prý postrádá potřebnou kvalitu.

"Dorostenecká liga má vyšší tempo a větší náročnost než juniorská liga. Ta nepřináší to, co asi byla hlavní myšlenka. Proto chceme zpět B-tým ve druhé lize, který nám teď chybí pro lepší přesun talentovaných dorostenců do dospělého fotbalu," řekl Holoubek. "Teď k tomu využíváme Vlašim, ale při rušení farem a hostování to není ideální řešení," dodal.

Právě mládež Sparty má momentálně velkou kvalitu a dorostenecké lize dominuje s 26 výhrami z 31 zápasů při skóre 120:32. Navíc Sparta jasně vede i v juniorské lize. "Velkou zásluhu na tom má náš sportovní ředitel Jaroslav Hřebík, se kterým přišla koncepce, a teď už sklízíme plody jeho práce. Je to celé postavené na maximální náročnosti na hráče. Klíčové atributy jsou pro nás rychlost, práce s prostorem a charakter," vysvětlil Holoubek.

Právě rychlost je podle něj pro moderní fotbal naprosto klíčová, což dokládá na příkladech z elitních soutěží. "Po zisku míče chceme přecházet rychle do útoku jako Leicester, s kvalitou Dortmundu a defenzivou Atlética Madrid. Tak, jak hraje teď Leicester, se bude v budoucnu hrát. Všichni pod míčem, rychlý přechod. Když neplníš, tak odcházíš," řekl Holoubek.

"Rychlost je strašně důležitá, proto pomalé hráče nebrat. Třeba Andrea Pirlo (italský mistr světa, vicemistr Evropy, dvojnásobný vítěz Ligy mistrů a jeden z nejrespektovanějších záložníků minulé dekády) do dnešního fotbalu už nepatří," dodal.

Oba úspěšní dorostenečtí trenéři považují za problém také skutečnost, že v mládežnických reprezentacích nastupují hráči na jiných postech než v klubech. "Můj kluk je útočník, ale v reprezentaci hraje na beku," řekl Janota. "V reprezentacích chybí nějaká celková koncepce vytipování hráčů," dodal Holoubek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články