Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Už ne za rok, ale za sezonu. France Football mění pravidla Zlatého míče

Prestižní anketa Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu a fotbalistku světa mění pravidla. Nově se bude udělovat za sezonu, ne za kalendářní rok. Oznámil to organizátor ankety magazín France Football.

Vítězové hlasování dosud byli dekorováni v prosinci, nově se budou už od probíhající sezony vyhlašovat na jejím konci. Vítěz za ročník 2021/22 by měl být oznámen letos v září, nebo v říjnu. Nebudou tak zohledněny výkony na mistrovství světa v Kataru.

France Football si od toho slibuje zvýšení kreditu ankety, která byla v posledních letech kritizována. Naposledy loni, kdy Lionel Messi získal Zlatý míč posedmé a vylepšil vlastní rekord, přestože polský útočník Robert Lewandowski v 54 zápasech za Bayern a reprezentaci nastřílel 64 branek.

"Je to šance na nový impulz. Doteď jsme hodnotili na základě dvou polovin sezony. Nyní bude všechno jasnější," řekl šéfredaktor magazínu Pascal Ferré.

Mezi ně patří i přísnější kritéria pro výběr nominací. Na starost je kromě novinářů France Footballu a deníku L'Équipe bude mít bývalý útočník Didier Drogba a žurnalisté s nejpřesnějšími hlasovacími lístky z předchozího ročníku.

Mezi novináři se tak bude na úvodní nominaci podílet Truong Anh Ngoc z vietnamského listu The Thao & Van Hoa. V ženské anketě bude hlasovat Češka Karolína Hrůzová ze serveru ruik.cz.

France Football upravil také počet hlasujících. V prvním ročníku ankety v roce 1956 o vítězi rozhodovalo 16 hlasů, loni to bylo už 170. Nyní budou moci hlasovat pouze zástupci první stovky zemí v žebříčku FIFA a padesátky v případě žen.

Změní se i kritéria hodnocení a nově by se mělo hlasovat především na základě individuálních výkonů. Až poté přijdou na řadu týmové úspěchy a nakonec také smysl hráčů pro fair play.

"Pravidla se od založení ankety příliš nezměnila a často byla terčem kritiky. Proto jsme se rozhodli je osvěžit, aby budoucí hlasování byla jasná a konzistentní," uvedl France Football.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články