Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

United se blíží titulu, Sunderland vypráskal Newcastle

Londýn - Manchester United si bez větších problémů poradil se Stoke, vyhrál 2:0 a ligu vede o patnáct bodů před svým městským rivalem City, kteří mají zápas k dobru. Arsenal si v dechberoucím závěru proti Norwichi připsal důležitou výhru 3:1 a posunul se na třetí místo před Chelsea a Tottenham. Tyne-Wear derby o severovýchod Anglie naprosto ovládl Sunderland, který pod novým trenérem Di Caniem dokázal vypráskat Newcastle na jeho hřišti 3:0.

Van Persie slaví svůj gólový zásah s Fergusonem
zdroj: EPA autor: David Jones

United v předchozích devíti zápasech se Stoke v Premier League nikdy neprohráli a dnes za prodloužením série vykročili hned ve čtvrté minutě. Po rohovém kopu Robina van Persieho se míč po několika odrazech dostal k nohám záložníka Michaela Carricka, který v pádu zamířil přesně k tyči.

V 66. minutě pojistil vedení "Rudých ďáblů" svým 20. gólem v sezoně Van Persie z penalty, která se kopala po faulu Andyho Wilkinsona na nizozemského kanonýra. Ten ukončil dva měsíce dlouhé čekání na branku. United stačí k jistotě zisku titulu získat sedm bodů v posledních šesti zápasech.

Slavící hráči Arsenalu
zdroj: Getty Images autor: Stuart MacFarlane

Gunners do zápasu nastoupili bez Rosického, který laboruje se svalovým zraněním, a suspendovaného Mertesackera. Do sestavy se tak vrátil kapitán Vermaelen a Jack Wilshere. Anglický reprezentant, stejně jako celý jeho tým, se dlouho nemohl dostat do zápasového tempa, přesto si však Arsenal vypracoval dobré šance. Krásnou kombinaci Cazorly, Girouda a Wilsherea nedokázal dotáhnout do gólové podoby Ramsey, který nedosáhl na míč.

Nejproduktivnější hráč posledních zápasů Gervinho se také dostával do dobrých pozicí, měl však velmi často problémy se zpracováním a s finální přihrávkou. Ve své největší příležitosti šel reprezentant Pobřeží slonoviny sám na bránu po vynikající kolmici Cazorly, míč si však ukopl příliš na stranu a poté už nedokázal z velkého úhlu zakončit přesně. Do přestávky ještě stačil nastřelit hlavou břevno Olivier Giroud po Sagnově centru.

Po přestávce zápas ubral ze svého tempa a oba týmy působily na hřišti dosti letargicky. První gól tak přišel poměrně nečekaně. Při standardní situaci v 56. minutě oklamal útok Norwiche nacvičeným signálem obranu Arsenalu a naprosto nehlídaný Turner hlavou zařídil vedení hostů. Ihned poté na hřiště přišli Walcott s Podolským, kteří rozhýbali poměrně statický útok Arsenalu, avšak hru Gunners nadále provázela spousta nepřesností a domácí tak stále nedokázali překonat kompaktní obranu domácích. Jedinou jednoznačnou gólovou příležitostí byla tvrdá střela Podolského, kterou hostující gólman Bunn vytáhl na břevno.

Vysvobození pro domácí přišlo až s penaltou, kterou rozhodčí Mike Jones odpískal za faul na Oliviera Girouda. Pokutový kop s problémy proměnil Mikel Arteta. Střídající Oxlade-Chamberlain se jen o tři minuty později prosadil po levé straně a jeho centr těsně před bránu si pod Giroudovým tlakem srazil do sítě obránce Sebastien Bassong. V nastavení Norwich kapituloval naposledy, přičemž gólovou situaci provázela sporná situace. Dobíhajícího obránce po cestě do pokutového území srazil Olivier Giroud, rozhodčí však přesto neuznal faul. V ten moment si po pravé straně sbíhal Walcott, přenechal míč Podolskému na hranici velkého vápna a německý reprezentant z otočky vypálil za Bunnova záda. Arsenal se tak posunul na třetí místo o bod před Chelsea, která má zápas k dobru, a Tottenham.

Výsledky Premier League:

Arsenal - Norwich 3:1 (85. Arteta z pen., 88. vlastní Bassong, 90. Podolski - 56. Turner), Aston Villa - Fulham 1:1 (55. N'Zogbia - 66. vlastní Delph), Everton - QPR 2:0 (40. Gibson, 56. Anichebe), Reading - Liverpool 0:0, Southampton - West Ham United 1:1 (59. Ramirez - 66. Carroll), Newcastle - Sunderland 0:3 (27. Sessegnon, 74. Johnson, 82. Vaughan).

Radost Sunderlandu při vítězství nad Newcastlem
zdroj: Getty Images autor: Stu Forster

Sunderland si připsal své první body pod novým manažerem Paolem Di Caniem, a to hned v jednom z největších zápasů sezony pro klub - derby proti Newcastlu. Black Cats vedli od 27. minuty, kdy se z dvaceti metrů prosadil Stephane Sessegnon a domácí se poté těžko prosazovali přes dobře organizovanou obranou hostí. Přesto se Magpies nakonec podařilo skórovat díky gólu Cissého, gól však neuznal pomezní rozhodčí kvůli postavení mimo hru. Opakovaný záběr ale prokázal, že senegalský útočník v ofsajdu nebyl.

Závěrečnou dvacetiminutovku již opanoval Sunderland, který se od svého soupeře definitivně odtrhl dalšími dvěma skvělými brankami. Adam Johnson se v 74. minutě prosadil svou typickou zasekávačkou z pravé strany a skvělou střelou poslal svůj tým do vedení 2:0. Parádní tečku obstaral James Vaughan, který po asistenci Sessegnona zavěsil z rohu pokutového území do šibenice a završil výsledek zápasu na 3:0. Sunderland se tak odpíchl z posledního nesestupového místa, je o skóre před Stoke a Aston Villou na 15. místě a na osmnáctý Wigan drží náskok tři body, Latics však ještě mají dva zápasy k dobru.

Jen bod dokázala v zápase s Fulhamem vybojovat zachraňující se Aston Villa, která v minulém kole porazila Stoke na jeho hřišti 3:1. Poslední Reading ani QPR nedokázaly stáhnout náskok před nimi ležících týmů, na záchranu ztrácejí již deset bodů a zbývá odehrát pět zápasů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články