Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

United pod van Gaalem konečně vyhráli, Arsenal se rozešel smírně se City

Londýn - Manchester United se konečně probil k první výhře pod trenérem Louisem Van Gaalem, když porazil Queens Park Rangers 4:0. Bez vítěze a stavem 2:2 nakonec skončilo pohledné utkání Arsenalu s mistrovským Manchesterem City. Již patnáct branek ve čtyřech zápasech vystřílela Chelsea, která porazila Swansea 4:2, Diego Costa si přitom připsal tři branky. Naopak Liverpool nedokázal navázat na dobrý výkon proti Tottenhamu a v pozměněné sestavě před prvním zápasem v Lize mistrů prohrál doma s Aston Villou 0:1.

Radost fotbalistů Manchesteru United
zdroj: ČTK/EMPICS

United konečně vyhráli

Van Gaal měl konečně k dispozici všechny posily včetně Roja, Blinda či Falcaa, který začal jen na lavičce. Zářily však zejména posily do zálohy Di María a Herrera, kteří si připsaly po gólu a asistenci. Ve 24. minutě zahrál Di María přímý kop zhruba ze 40 metrů a míč zakroutil tak dobře, že i když ho v chumlu hráčů ve vápně nikdo nezasáhl, zapadl přesně k tyči.

O navýšení skóre se postaral Herrera, kterému po rychlé akci po levém křídle připravil šanci Rooney, španělský záložník se z vápna trefil přesně. Ještě do přestávky si oba role vyměnili a tentokrát zvýšil Rooney, který se 175. gólem v kariéře vyrovnal na třetí příčce historické tabulky střelců Premier League legendě Arsenalu Thierrymu Henrymu.

Po změně stran několikrát zazlobil i útok QPR, ale brankář De Gea svůj tým podržel. Místo toho v 58. minutě našel Di María krásnou přihrávkou Matu, který dal výsledku definitivní podobu střelou pod břevno. 

Liverpool nevyzrál na Aston Villu

Aston Ville se vstup do nové sezony vydařil, po třech kolech měla na kontě sedm bodů. Povedl se jí také začátek utkání v Liverpoolu; již v deváté minutě se prosadil Gabriel Agbonlahor, jenž za Mignoletova záda dorazil Senderosovu hlavičku. Sedmadvacetiletý útočník, který v Aston Ville působí od roku 2005, se trefil podruhé v sezoně.

Liverpool si vytvořil stálejší tlak až v druhé části prvního poločasu, obrana hostů však byla neprostupná. Stejný obraz hry platil i v druhém dějství, Aston Villa ubránila nejtěsnější vítězství i s trochou štěstí, když Coutinho trefil v závěru utkání tyč. "Villains" tak jsou po čtvrtém kole na druhém místě v tabulce Premier League za Chelsea. 

Alexis Sánchez v utkání s Manchesterem City
zdroj: AFP autor: ADRIAN DENNIS

Chelsea prohrávala se Swansea, zachránil ji však hattrick Costy

Souboj dvou týmů, které jako jediné získaly po úvodních třech kolech plných devět bodů, nezačal dobře pro Chelsea. V brance londýnského celku opět dostal před Petrem Čechem přednost Courtois a už v 11. minutě ho překonal spoluhráč John Terry, který si srazil centrovaný míč do vlastní sítě.

Chelsea se do tempa dostala až v poslední čtvrthodině prvního poločasu, její tlak vyústil v branku ve 45. minutě. Cesc Fábregas namířil rohový kop přímo na Diega Costu, jenž hlavou překonal Fabianského. Fábregas se tak stal prvním hráčem v historii anglické ligy, který si v šesti zápasech v řadě připsal asistenci.

V 56. minutě Chelsea převzala vedení na svoji stranu opět po spolupráci Fábregase s Costou. Na 3:1 zvýšil znovu Costa, tentokrát roli asistenta zastal střídající Ramires. Španělský útočník tak vstřelil sedm branek ve čtyřech utkáních. V 81. minutě se poprvé v dresu Chelsea prosadil francouzský útočník Loic Rémy, stačilo mu k tomu pouhých devět minut na hřišti. Na konečných 4:2 upravil v 86. minutě záložník Jonjo Shelvey.

Arsenal se City otočil, jenže v závěru vedení ztratil

Oba trenéři v základních sestavách připravili hned několik překvapivých tahů. Ani na lavičce nebyla hvězda Manchesteru City Yaya Touré, jenž se nestihl zotavit z dlouhé cesty z kvalifikačního utkání, a nahradil jej Frank Lampard. Legenda Chelsea si tak odbyla debut v bleděmodrém dresu. V záloze Arsenalu chyběl Arteta i Cazorla, naopak do jedenáctky se dostali Flamini a Wilshere. Poprvé se za klub představil útočník Danny Welbeck. Tomáš Rosický nebyl v utkání ani na lavičce.

Utkání začalo v dobrém tempu a žádný z týmů nedokázal převzít kontrolu nad během zápasu. Do první stoprocentní šance se po dvanácti minutách dostal Danny Welbeck, když David Silva odevzdal míč na půli hřiště přímo do kolmice na anglického útočníka. Ten sice překonal reprezentačního kolegu brankáře Harta hezkým lobem, jenže střela skončila pouze na tyči.

Zhruba o čtvrt hodiny se první střelou na bránu již radovali hosté. Jesus Navas unikl po pravé straně hřiště, defenziva Arsenalu se nestačila vrátit z útočné poloviny, za Koscielného musel zaskakovat Flamini, jenž nevystihl náběh Agüera, a ten z první po přihrávce od španělského křídelníka zakončil za vybíhajícího Szczesného.

Arsenal po obdrženém gólu působil značně rozhozeně a nervózně a ani na začátku druhé půle to příliš nevypadalo, že by se do zápasu dokázal vrátit. Poté si však ve středu hřiště narazil Wilshere se dvěma spoluhráči, protáhl se na pravém kraji vápna kolem Clichyho a slabší pravačkou zakončil z úhlu za Harta. O jedenáct minut později šli domácí dokonce do vedení, odražený míč tvrdou ránou napálil do pravého horního rohu brány Sánchez.

Jenže poté Gunners vyvedlo z tempa velmi zle vyhlížející zranění Mathiea Debuchyho, jenž si zřejmě zlomil nohu a musel být odnesen na nosítkách s kyslíkovou maskou. Po jeho odchodu už si hráči City vytvořili drtivou převahu a skórovali z rohového kopu, hlavou se trefil Demichelis. Hosté měli ještě další stoprocentní šance, jenže Džeko pouze napálil bližší tyč a Nasri skóroval z ofsajdu. Oba týmy si tak z utkání odnesly po bodu.

Arsenal - Manchester City 2:2 (63. Wilshere, 74. A. Sánchez - 28. Agüero, 83. Demichelis), Chelsea - Swansea 4:2 (45., 56. a 67. Costa, 81. Rémy - 11. vlastní Terry, 86. Shelvey), Crystal Palace - Burnley 0:0, Southampton - Newcastle 4:0 (6. a 19. Pellé, 54. Cork, 90.+4 Schneiderlin), Stoke - Leicester 0:1 (65. Ulloa), Sunderland - Tottenham 2:2 (4. Johnson, 82. vlastní Kane - 2. Chadli, 48. Eriksen), West Bromwich - Everton 0:2 (2. Lukaku, 66. Mirallas), Liverpool - Aston Villa 0:1 (9. Agbonlahor), Manchester United - QPR 4:0 (24. Di María, 36. Herrera, 44. Rooney, 58. Mata)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články