Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ukrajina dohání, co se dá. Euro začíná už za rok

Kyjev - V Kyjevě dnes spustili hodiny odpočítávající čas do prvního zápasu mistrovství Evropy ve fotbalu. Čas však pracuje proti organizátorům, kteří se potýkají s nemalými problémy při výstavbě stadionů a dopravní a ubytovací infrastruktury. Ukrajina má s pořadatelstvím Eura 2012 problémy stejně jako Polsko, které spolu se svým východním sousedem šampionát organizuje.

Třítunová konstrukce s obřím ciferníkem připomíná na hlavní kyjevské třídě Chreščatyk kolemjdoucím, že přesně za rok, 8. června 2012, bude mistrovství slavnostně zahájeno. Podle prohlášení ukrajinských pořadatelů je šampionát připraven ze 70 až 80 procent. Stadiony ve Lvově a Kyjevě mají stavební firmy předat letos v říjnu, značně se ale zpožďuje rekonstrukce stadionu v Charkově. Jen doněcká Donbas Arena je prý k mistrovským zápasům připravena.

Přesto ukrajinský místopředseda vlády Borys Kolesnikov, který dohlíží na přípravy šampionátu, ujišťuje: "Ukrajina bude na Euro 2012 stoprocentně připravena. Pracujeme usilovně na všech projektech a vidíme opravdový pokrok."

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Miroslava Karase

Co dřív? Silnice, hotely...

Do konce roku mají být hotova či upravena hlavní ukrajinská letiště, zejména kyjevský Borispol. Za velký problém organizátoři považují výstavbu silnic, která značně zaostává za plánem. Předpokládá se, že krajní termín květen 2012 by mohl být dodržen. Kyjevský tisk se nicméně shoduje v tom, že připraveny budou jen ty objekty, které jsou pro zahájení šampionátu nezbytné.

Kritická je hlavně situace s ubytováním. Nejlépe je na tom Lvov, nejhůř Doněck. Podle požadavků UEFA by doněcké hotely měly mít kapacitu 5 500 lůžek, k dispozici je sotva třetina. Problémy tu během šampionátu nepochybně budou, protože k datu prvního zápasu bude připravena maximálně polovina požadované kapacity.

Skeptici varují, že úspěch mistrovství mohou ohrozit i politické problémy. Západ Ukrajiny s centrem ve Lvově se v posledních měsících stal místem násilných střetů mezi národně orientovanými a proruskými skupinami. V době jejich vrcholu kolem oslav výročí konce druhé světové války se ozývaly návrhy, aby UEFA odebrala Lvovu právo pořádat zápasy šampionátu.

Problémy se nevyhýbají ani Polsku

Potíže provázejí stavbu největšího Národního stadionu ve Varšavě, kde šampionát 8. června 2012 začne. Na stránky novin se kvůli průtahům nebo nedostatečným bezpečnostním opatřením dostaly i tři zbývající sportovní arény, ve kterých se v Polsku bude hrát - v Gdaňsku, Poznani a Vratislavi.

Generální sekretář UEFA Gianni Infantino nicméně tvrdí, že zpoždění neohrozí konání turnaje. "Samozřejmě je před námi ještě hodně práce. Dva stadiony v Polsku jsou pozadu, ale jsme si naprosto jistí, že turnaj bude zorganizován dobře. Naše víra v tenhle projekt se nezměnila, Ukrajina a Polsko budou připraveny," uvedl Infantino na dnešní tiskové konferenci ve Varšavě.

Adam Olkowicz, ředitel turnaje: "Před sebou máme ještě rok, problémy, které se vyskytly, stihneme odstranit. Fotbalová Evropa může být v klidu."

Donald Tusk, polský premiér: "Existují zpoždění, existují zádrhely. Všechno musíme rychle vyřešit, stavby musí být hotové."

Generálního sekretáře neznepokojují ani problémy s dokončením dálnice, která má spojit Varšavu s Berlínem. "To není problém. Polsko už se zbytkem Evropy spojené je, je součástí Evropy," řekl Infantino.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články