Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

UEFA uvažuje o revoluci – místo "přáteláků" Liga národů

Nyon – UEFA uvažuje o radikální reformě reprezentačních klání. Místo přátelských utkání, jejichž popularita stále klesá, by mohla být uspořádána Liga národů. Všech 54 zemí by spolu hrálo v oddělených divizích. Nejdříve by k tomu mohlo dojít v roce 2018, myšlenkou se bude zabývat výkonný výbor UEFA, píše britský Guardian.

Zájem diváků o přátelská nebo přípravná utkání klesá. Jednání o novém modelu mezinárodních duelů navíc doprovází obava, že kvalifikace na Euro 2016 bude méně atraktivní, neboť na šampionát postoupí 24 týmů a sníží se tím konkurence. V každém případě by nově vzniklá soutěž neměla mít vliv na průběh kvalifikací na evropský či světový šampionát. Ty by měly i nadále zůstat soutěžemi číslo jedna.

Projekt je teprve na začátku. Členové FIFA s ním byli seznámeni na jednání v Dubrovníku minulý měsíc. Jednou z hlavních otázek je způsob rozdělení do skupin nebo divizí. Ve hře je regionální aspekt i umístění podle žebříčku FIFA.

Kdyby se národní týmy umísťovaly podle tohoto klíče dnes, Česko by patřilo až do třetí skupiny, tedy alespoň podle Guardianu, který naznačil rozdělení do devíti divizí po šesti týmech. Model však může mít i úplně jinou podobu, jiné zdroje hovoří například o pěti skupinách s tím, že ve třetí a čtvrté divizi by bylo šestnáct zemí.

Jak by mohlo vypadat rozdělení týmů do divizí?

1. Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Portugalsko.

2. Rusko, Řecko, Chorvatsko, Švédsko, Francie, Bosna a Hercegovina.

3. ČESKO, Ukrajina, Dánsko, Švýcarsko, Belgie, Maďarsko.

4. Irsko, Srbsko, Norsko, Slovensko, Turecko, Izrael.

5. Slovinsko, Rakousko, Rumunsko, Černá Hora, Polsko, Finsko.

6. Skotsko, Arménie, Bulharsko, Lotyšsko, Estonsko, Bělorusko.

7. Wales, Severní Irsko, Albánie, Island, Litva, Makedonie.

8. Gruzie, Moldavsko, Ázerbájdžán, Lucembursko, Kypr, Kazachstán.

9. Lichtenštejnsko, Faerské ostrovy, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články