Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1976

UEFA chce zmenšit finanční propast mezi evropskými poháry

Kyjev - Evropská fotbalová unie (UEFA) očekává v příštích letech výrazně vyšší příjmy z Ligy mistrů a Evropské ligy a chce zmenšit finanční propast mezi oběma soutěžemi. Klubům také rozdělí 100 milionů eur jako kompenzaci za účast jejich hráčů na mistrovství Evropy. Informovala o tom po zasedání výkonného výboru v Kyjevě.

Evropská liga zatím po finanční stránce zůstává chudou příbuznou lukrativní Ligy mistrů. Zatímco v nejprestižnější klubové soutěži se v sezoně 2010/11 protočilo 1,14 miliardy eur, v Evropské lize to bylo jen 210 milionů. UEFA se snaží rozdíl zmenšit a od příští sezony převede 40 milionů eur z Champions League do své druhé klubové soutěže.

Ani účastníci Ligy mistrů se však nemusejí bát poklesu zisku. UEFA odhaduje, že do roku 2015 příjmy v této soutěži vzrostou o 22 procent. V méně přitažlivé Evropské lize je předpokládaný růst 12 procent.

Celkem sto milionů eur bude rozděleno mezi kluby, které uvolnily své hráče pro reprezentaci, jak v kvalifikaci, tak v závěrečném turnaji mistrovství Evropy. Na kompenzaci se tak může těšit celkem 580 klubů.

Pro kvalifikační zápasy je vyčleněno 40 milionů a tato částka se rozdělí rovnoměrně za každého hráče a za každý zápas. Pro kluby, které měly hráče na závěrečném turnaji, se rozděluje 60 milionů eur v závislosti na počtu dní a na kategorizaci klubů v závislosti na rozdílné situaci v jednotlivých zemích. Klíč k tomuto dělení bude teprve upřesněn.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články