Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Tvrdá kritika na aktéry Superligy. Seberte jim body, volá Neville. Ozvali se i hráči

Od oficiálního oznámení jsou pod palbou kritiky. Tvrdé a ze všech stran. Do 12 elitních evropských fotbalových klubů, které oznámily založení Superligy, se pustili jak fanoušci, funkcionáři, tak i bývalí či současní hvězdní hráči. Někteří mluví o hamižnosti a poškozování sportu, jiní i o udělení trestů. Už dříve odtržení klubů odsoudily FIFA, UEFA nebo český mistr pražská Slavia.

Šály anglických týmů, které by se chtěly zapojit do Superligy
zdroj: ČTK/AP/ autor: Alastair Grant

"Jsem fanoušek Manchesteru United a byl jsem jsem jím 40 let. Tohle je ale ostuda. Jsem absolutně znechucený. Je to čistá hamižnost," uvedl pro BBC bývalý anglický reprezentační obránce Gary Neville.

"Majitelé klubů nemají s fotbalem v této zemi nic společného. Je tu stoletá tradice fanoušků, kteří tyto kluby milovali a žili s nimi. Jsme uprostřed pandemie a ekonomické krize a fotbalové kluby se rozpadají a oni udělají tohle. Seberte jim hned zítra body, hoďte je na dno tabulky a vezměte jim peníze. Myslím to vážně," doplnil Neville a stejně jako deník The Mirror označil počínání za trestný čin na fanoušky.

Téma Superligy řešil i Fotbal fokus podcast:

Vedle United jsou lídry nového projektu Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Atlético Madrid, AC Milán, Inter Milán, Juventus Turín a Real Madrid, jehož prezident Florentino Pérez se také stal prvním předsedou superligy. Soutěž počítá s fondem 3,5 miliardy eur (90,7 miliardy korun).

"Stydím se. Celý život podporuji Manchester City. Je to klub, který miluji. Ale opravdu se stydím, stejně jako Garry Neville za United a Jamie Carragher za Liverpool. Kluby s touto historií mají mít odpovědnost za budoucnost téhle hry," uvedl bývalý šéf anglického svazu a předseda City David Bernstein.

Ke kritikům se přidal i bývalý fotbalista Liverpoolu Danny Murphy. "Jako chlapec jsem sledoval, jak Liverpool vyhrál ligový titul a Pohár mistrů, a snil o tom, že se mi povede to samé. Tahle historie a tradice by u klubu založeného v roce 1892 zmizely. Ztratilo by se vše, co z Liverpoolu dělá klub, jaký je," upozornil Murphy.

Stejně jako on věří i ostatní v sílu fanoušků a aktuální kritiku. "Fotbal bez fanoušků není nic. To jsme si za posledních dvanáct měsíců jasně ověřili. Pokud budou jako jeden muž stát proti tomuhle antifotbalovému pyramidovému schématu, může to být zastaveno v zárodku," napsal na Twitteru bývalý fotbalista Gary Lineker.

Německé a francouzské kluby v čele s Bayernem Mnichov, Borussií Dortmund nebo Paris St. Germain se do nového projektu nezapojily, což mnozí ocenili. "Německá liga je úžasná věc. Jejich kluby respektují své fanoušky," uvedl britský novinář John Cross. Jeho kolega Julien Laurens v souvislosti s bojem o finance a vliv na evropské fotbalové scéně přiznal: "Je to největší poker, jaký kdy fotbal viděl."

Superligu odsoudil také záložník PSG Ander Herrera. "Miluju fotbal a nemůžu k tomu mlčet. Věřím ve vylepšenou Ligu mistrů, ne v to, že bohatí ukradnou nejkrásnější sport na planetě vytvořený lidmi," napsal na Twitteru španělský fotbalista, jenž působil i v Manchesteru United.

Nová soutěž se nelíbí ani bývalému nejlepšímu fotbalistovi světa Luísi Figovi. "Tahle takzvaná Superliga je cokoliv, jen ne super," napsal na sociální síti Twitter bývalý hráč Realu Madrid, Barcelony a Interu Milán, které všechny mají v soutěži působit. "Jde o chamtivý a bezohledný krok, který zničí mládežnický i ženský fotbal a celé fotbalové společenství. Pouze poslouží majitelům, které fanoušci už dávno přestali zajímat a nezajímá je ani sportovní soutěžení. Je to smutné," dodal.

Nad vznikem nové ligy se pozastavil i bývalý trenér Manchesteru United Alex Ferguson. "Vytvoření superligy je zahození sedmdesátileté tradice evropského klubového fotbalu. S United jsme hráli čtyřikrát finále Ligy mistrů a pokaždé to byl naprosto výjimečný zážitek," prohlásil.

"Tenhle projekt je nechutný, nespravedlivý a jsem zklamaný, že ho podporují kluby, za které jsem hrál. Bojujme proti tomu," ohradil se také mistr světa z roku 2014 a bývalý útočník Arsenalu nebo Interu Milán Lukas Podolski.

I německý internacionál Mesut Özil, jenž nyní hraje za Fenerbahce, je také jasně proti. "Děti vyrůstají se sny, že vyhrají mistrovství světa a Ligu mistrů, ne nějakou Superligu. Velké zápasy si užijete, když se hrajou jednou nebo dvakrát za rok, ne každý týden. Opravdu těžké to pochopit," uvedl na Twitteru bývalý hráč Realu Madrid nebo Arsenalu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články