Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vzpoura mocných. Elitní evropské kluby oznámily vznik Superligy, UEFA hrozí sankcemi

Evropský fotbal dost možná čeká zemětřesení. Dvanáct elitních klubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo vznik nové Superligy, soutěže nezávislé na UEFA. Přitom by nadále chtěly působit v domácích ligách. Projekt bude financovat banka JPMorgan. Evropská asociace i národní svazy krok odsoudily a pohrozily velkoklubům vyloučením ze všech soutěží a zákazem reprezentačních startů pro hráče.

Zákládajícími členy soutěže pro vyvolené jsou Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus Turín, Inter Milán a AC Milán. Lídry projektu jsou podle agentury Reuters Manchester United, Juventus a Real.

Superliga ovšem plánuje účast dvaceti klubů s formátem dvou základních skupin po deseti a následným play-off. Představitelé nové soutěže uvedli, že by chtěli mít 15 takzvaných zakládajících členů, které by každou sezonu doplnilo pět kvalifikovaných klubů na celkových dvacet účastníků.

Konkrétní termín startu soutěže zástupci neoznámili, v dřívějších plánech se hovořilo o ročníku 2022/23. Německé kluby se zatím k projektu nepřipojily, svou účast už vyloučil francouzský hegemon Paris St. Germain.

Je nám líto, video expirovalo.
Do fotbalové Superligy se přihlásilo 12 elitních týmů z Anglie, Itálie a Španělska

UEFA coby pořadatel pohárových soutěží a zastřešující organizace evropského fotbalu krok ostře odsoudila. "Společně se postavíme proti tomuto cynickému projektu, který je založen výhradně na zájmech několika klubů," sdělila asociace už před oficiálním oznámením o vzniku nové soutěže.

Zároveň klubům a jejich hráčům pohrozila vyloučením ze všech pohárových i reprezentačních soutěží. To by se mělo týkat už letošní sezony, kde jsou stále ve hře Chelsea, Citizens a Real Madrid v Lize mistrů a Manchester United a Arsenal v Evropské lize. Hráči všech dotčených klubů by také nesměli reprezentovat na letním mistrovství Evropy.

Na stranu UEFA se postavila také světová federace FIFA, jež vyhlásila "nesouhlas s 'uzavřenou odtrženou evropskou ligou' mimo mezinárodní fotbalové struktury". Nezopakovala nicméně svou dřívější hrozbu, že by hráči ze superligových klubů nesměli hrát na mistrovství světa.

Superliga se proti případným sankcím údajně právně pojistila. "Máme obavy, že by FIFA a UEFA mohly na pozvání (do Superligy) reagovat pomocí trestů a vyřadily by kluby či hráče z jejich domácích soutěží," napsali představitelé Superligy Infantinovi a Čeferinovi.

"Proto jsme podali písemný návrh k odpovídajícím soudům, abychom zajistili bezproblémové založení a fungování soutěže podle platných zákonů," uvedli zástupci nové soutěže.

Proti Superlize se podle očekávání postavila i LFA. Vznik nové soutěže by měl pro českou ligu i další menší evropské domácí soutěže neblahé následky, v pohárech by se nemohly poměřovat s nejsilnějšími kluby.

"Ligová fotbalová asociace zaznamenala snahy elitních evropských klubů založit vlastní soutěž tzv. superligu. LFA v této záležitosti plně podporuje zamítavý postoj UEFA," uvedla LFA v krátkém prohlášení.

"Plně podporujeme postoj FIFA a UEFA - fotbal potřebuje solidaritu a soutěžení v rámci stávajícího modelu evropských soutěží klubů z 55 fotbalových asociací," reagoval na Twitteru předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Proti myšlence nové soutěže se silně postavily i fanouškovské organizace zejména anglických klubů. "FSG (finanční skupina vlastnící Liverpool) ve svém neúnavném a chamtivém hledání peněz naprosto ignorovala přiznivce klubu. Fotbal je náš, ne jejich. Náš fotbalový klub je náš, není jejich," uvedla v příspěvku na sociálních sítích liverpoolská skupina Spirit of Shankly.

Superliga v oficiálním prohlášení také uvedla, že s oběma organizacemi hodlá nadále úzce spolupracovat. "Kluby se těší na jednání s UEFA a FIFA, aby společně přinesly nejlepší výsledek pro novou ligu a pro fotbal jako celek." Ke "klidnému a konstruktivnímu dialogu pro dobro hry" vyzvala i FIFA.

Velkokluby svým rozhodnutím zvýšily tlak na evropskou asociaci, která by dnes měla představit nový formát Ligy mistrů. V ní by se měl znovu zvýšit počet týmů z elitních evropských lig. Podle rebelujících velkoklubů však nejsou změny dostatečné.

"V posledních měsících proběhl rozsáhlý dialog o budoucím formátu evropských soutěží. Zakládající kluby nevěří, že řešení navrhovaná po těchto jednáních vyřeší zásadní problémy, včetně potřeby zajistit kvalitnější zápasy a dodatečné finanční zdroje pro celkovou fotbalovou pyramidu," vyjádřili pochybnosti představitelé Superligy.

Představitelé Superligy uvedli, že mají v plánu "solidární platby" zbytku fotbalové Evropy, které převýší částku, kterou v současnosti platí UEFA. Během 23 let, k nimž se kluby Superlize upsaly, by se mělo jednat o více než 10 miliard eur (259 miliard korun).

"Pomůžeme fotbalu na všech úrovních a dostaneme ho na jeho oprávněné místo na světě. Fotbal je jediný globální sport s více než čtyřmi miliardami fanoušků a je naší odpovědností coby velkých klubů reagovat na jejich touhy," uvedl předseda Superligy Pérez.

Samotné superligové týmy budou operovat s fondem 3,5 miliardy eur, jenž bude vyhrazen na projekty týkající se infrastruktury a na dopady pandemie covidu-19. Tyto finance nebudou určeny na přestupy hráčů.

Zdroj
ČTK, BBC, iSport.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články