Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Turecký soud poslal kvůli korupci do vazby 18 lidí

Ankara - Turecký soud rozhodl o uvalení vazby na 18 podezřelých v korupčním skandálu ve fotbale. Rozhodnutí se týká prezidenta mistrovského Fenerbahce Istanbul Azize Yildirima a dalších členů vedení týmu, ale i prezidenta konkurenčního Sivassporu nebo technického ředitele Eskisehirsporu. Po soudním jednání se tak podle agentury NTV rozšířil počet osob ve vazbě čekajících na soud na 25. Z aktivních fotbalistů se opatření týká i bývalého reprezentačního útočníka Ümita Karana. Soud už naopak propustil 27 zadržených.

Turecká policie zadržela během nedělní a pondělní razie v domech a klubových prostorách 61 lidí. Podezřelých ze zmanipulování je už 19 zápasů posledního ročníku dvou nejvyšších fotbalových soutěží.

V centru vyšetřování je Fenerbahce

Istanbulský tým Fenerbahce se díky šestnácti vítězstvím ze sedmnácti utkání jarní části soutěže dokázal probojovat o skóre na první příčku. Už od počátku byly cílem vyšetřování jeho vítězné zápasy proti Sivassporu a Eskisehirsporu.

Klubový šéf Fenerbahce Yildirim byl krátce po zatčení převezen do nemocnice kvůli srdečním potížím a státní zastupitelství musí s jeho výslechem počkat, než ho nemocnice propustí. Podle médií Yildirim neuplácel rozhodčí, ale především hráče soupeřů.

Turecká fotbalová federace chce o případném trestu pro Fenerbahce rozhodnout do 15. července. Do té doby musí evropskou fotbalovou asociaci UEFA uvědomit o tom, které kluby se zúčastní nadcházející sezony Ligy mistrů a Evropské ligy. Klubům hrozí odečtení bodů, vyřazení ze soutěže, pokuty, ale i finanční ztráty spojené se ztrátou dobré pověsti. Obvinění jednotlivci mohou být podle nové turecké legislativy odsouzeni až k 12 rokům vězení.

Besiktas - Fenerbahce
zdroj: www.bjk.com.tr
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články