Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Korupce v tureckém fotbalu - policie zatkla šéfa Fenerbahce

Istanbul - Turecko žije korupčním skandálem v nejvyšší fotbalové lize. Policie už pozatýkala 59 lidí, včetně Azize Yildimira, prezidenta nejbohatšího a nejpopulárnějšího klubu v zemi Fenerbahce Istanbul. Ten je čerstvým mistrem Turecka a čelí vážnému podezření, že mu k zisku titulu pomohlo "koupení" několika výsledků. Spolu s šéfem bylo zadrženo několik hráčů a členové vedení klubů. Rozsáhlá policejní razie začala již v neděli brzy ráno a zatím proběhla v patnácti tureckých provinciích.

Zprávy o zatýkání rozvířily diskusi i v nejvyšších politických kruzích a měly dopad také na pondělní obchodování na istanbulské burze, kde si akcie Fenerbahce pohoršily o deset procent. "Jestli je jen pět procent z těchto obvinění pravda, bude to mít závažné důsledky pro turecký sport. Doufám, že se všichni očistí," prohlásil bývalý ministr národního vzdělávání Huseyin Celik.

Kromě Yildimira ve vazbě skončili také prezidentův zástupce Sekip Mosturoglu, místopředseda Trabzonsporu Nevzat Sakar a hráči Serkan Calik z Genclerbirligi, bývalý reprezentant Ümit Karan z Eskisehirsporu a Serdar Kulbilge, jenž přestoupil z Genclerbirligi do Ankaragücü. Zatčen byl i nigerijský reprezentant Emmanuel Emenike, kterého Fenerbahce právě koupilo z Karabüksporu za devět milionů dolarů.

Bulent Arinc, vicepremiér Turecka

"Vyšetřování ukazuje, že se z Turecka rychle stává opravdový právní stát."

Podle tureckých médií vyšetřují policisté dvě utkání Fenerbahce z minulé sezony. Istanbulský celek mohl ovlivnit zápas závěrečného kola na hřišti Sivassporu, v němž zvítězil 4:3. Podezření z korupce se vznáší také nad duelem Fenerbahce na půdě Eskisehirsporu, kde hosté ve 28. kole vyhráli 3:1.

Fenerbahce: Jsme pyšni na naši čistotu

Vedení Fenerbahce odmítlo podezření a vyjádřilo přesvědčení, že se vše případně prokáže u soudu. "Každý by měl vědět, že Fenerbahce se žádného protizákonného jednání nedopustilo. Jsme pyšní na naši čistotu a minulost plnou vítězství," napsal klub v prohlášení na svých internetových stránkách.

V dubnu v Turecku zavedli přísné tresty za násilí a korupci ve fotbale, za ovlivnění zápasů hrozí až dvanáct let vězení. Pro kluby by tedy mohlo usvědčení z korupce znamenat odečtení bodů nebo vyřazení ze soutěže.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články