Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Lafata jako Messi nebo Gerd Müller. To se ale moc nedá srovnávat, říká

Praha - David Lafata pěti góly do sítě Levadie Tallinn vyrovnal rekord fotbalové Ligy mistrů, když napodobil takové střelecké hvězdy, jakými jsou Gerd Müller nebo Lionel Messi. Své představení v Talinu však nechtěl s výkony ostatních srovnávat.

Ilustrační foto

"Tolik gólů v jednom utkání jsem nikdy nedal a možná už nikdy nedám, ale hlavní je, že jsme to takhle zvládli. Sice jsme teprve v poločase, ale troufám si říct, že tohle už nepustíme," prohlásil Lafata. V novodobé éře Ligy mistrů dal pět branek jen Argentinec Messi v zápase Barcelony s Leverkusenem v roce 2012. "Tak on to dal trochu jinému soupeři. To se moc nedá srovnávat," řekl sparťanský kanonýr s úsměvem.

V PMEZ, který byl předchůdcem Ligy mistrů, se pětkrát během jednoho zápasu trefilo celkem deset hráčů. Nejslavnější z nich byl Němec Gerd Müller, který to dokázal v roce 1972 proti Omonii Nikósia. Mezi dalšími pětigólovými střelci jsou například Maďar Florián Albert, Belgičan Paul van Himst nebo Dán Sören Lerby.

Lafata mohl být ještě o jeden stupínek výš, ale jeho další střelu mířící do sítě tečoval obránce hostí a UEFA gól označila jako vlastní. "Hned jsem věděl, že to bude vlastňák, protože to tečoval. Ale to mi nevadí. Pro mě je hlavní, že jsme to takhle zvládli. Chtěli jsme udržet nulu vzadu, a že jsme k tomu přidali tolik gólů, to už je jen třešnička na dortu," reagoval Lafata.

Své galapředstavení přitom předvedl proti soupeři, který předtím 1 758 minut nedostal ani jeden gól. "V úvodu jsme nevyužili tlak a dlouho to bylo 0:0. Ale hráli jsme trpělivě a nakonec je zlomili těmi prvními dvěma góly. Hlavní bylo, že jsme se tlačili do šestnáctky a byli jsme hladoví po gólu," hledal vysvětlení Lafata.

Za své góly děkoval spoluhráčům, kteří ho nacházeli. "Dostával jsem od nich skvělé přihrávky a pak už jsem to jen dával do prázdné brány. Dnes nám to vycházelo skvěle. Někdy to tak je, že do čeho kopnete, tak tam spadne. Ale doufám, že jsem si něco nechal na další zápasy," prohlásil sparťanský kapitán.

Jednu z branek zaznamenal i z pokutového kopu, přitom v přípravě jednu penaltu zahodil. "Rychle jsem se domluvil s Pepou Hušbauerem, který dal penaltu proti Basileji. Řekl mi, ať jdu, tak jsem to vzal na sebe," vysvětlil Lafata. Když pak čtvrt hodiny před koncem střídal, Letná vestoje bouřlivě tleskala. "Bylo to krásné. Chtěl bych za to divákům poděkovat. Na takové okamžiky budu jednou vzpomínat," řekl Lafata.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články