Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Trápení vepředu, díry vzadu. Češi s Austrálií zaznamenali nejhorší porážku v historii

Tak toto se nepovedlo. Čeští fotbalisté v prvním přípravném utkání během soustředění v Rakousku vybouchli. Proti Austrálii po několika chybách v defenzivě a bezzubosti v útoku prohráli jasně 0:4, což je nejhorší porážka v samostatné historii. Hlavní měrou se na výhře svěřenců Berta van Marwijka podílel dvěma brankami Mathew Leckie.

Australští fotbalisté se radují z gólu v síti Česka
zdroj: REUTERS autor: Heinz-Peter Bader

Prohrát o čtyři branky? To se naposledy povedlo národnímu týmu ještě v dobách Československa v roce 1985. V samostatné historii Češi podobný výsledek nedopustili až do nevydařeného střetnutí s Australany, kteří přitom nechali několik opor pouze mezi náhradníky.

Australský účastník blížícího se mistrovství světa byl přesto přesnější v kombinaci, agresivnější, hrál s větším zaujetím, a navíc mu pomohli chybující čeští stopeři Tomáš Kalas a Jakub Jugas, který si dal i vlastní branku. Dvakrát se prosadil Mathew Leckie. Trefil se také Andrew Nabbout. Austrálie vyhrála nad ČR či Československem poprvé v historii a poprvé od září 2016 uspěla mimo domácí hřiště.

Šanci na nápravu budou mít Češi ve středu. Opět v Rakousku sehrají zápas s Nigérií, pro kterou to bude generálka na MS, zatímco pro český tým poslední příprava před podzimní Ligou národů.

"Naštěstí to byl jen přátelák. Tohle si pak v Lize národů nebo kvalifikaci nemůžeme dovolit. Podíváme se na video. Vezmeme si z toho to pozitivní a ve středu proti Nigérii do toho dáme vše, abychom si napravili reputaci," uvedl kapitán Vladimír Darida.

Češi nastoupili v ofenzivní sestavě s cílem vysoko napadat australskou rozehrávku, ale svěřenci nizozemského kouče Berta van Marwijka velmi dobře kombinovali a často z presinku utekli. Zejména po své levé straně několikrát nebezpečně zaútočili, jenže česká obrana v čele se stoperem Kalasem byla připravená.

Na druhé straně byl hodně aktivní nejlepší hráč domácí ligy Kopic, který často z levé strany sbíhal až na hrot na pasy za obranu. Po jednom z nich se dostával do šance, ale stoper Sainsbury ho stačil zablokovat. V další šanci Kopic neprostřelil vybíhajícího brankáře Ryana.

Ve 21. minutě Hušbauer vracel míč před branku, dostal se až k Barákovi, který se díky dobré práci tělem dostal do tutovky. Skákající míč ale z hranice malého vápna poslal vysoko nad. Naopak ve 32. minutě vyšla Austrálii skvělá kombinační akce. Risdonův přetažený centr vrátil do malého vápna Kruse a před Leckiem už byla odkrytá branka. Brankář Koubek neměl šanci gólu zabránit.

Češi se snažili s výsledkem něco udělat, ale těžko se dostávali do šancí. Nepomohlo ani poločasové přesunutí Schicka na hrot místo Krmenčíka, protože většina akcí končila už v předfinální fázi.

Nejvyšší prohry české fotbalové reprezentace:

20. 4. 1994 Curych, přátelské Švýcarsko - ČR 3:0

10. 8. 2011 Oslo, přátelské Norsko - ČR 3:0

8. 6. 2012 Vratislav, ME Rusko - ČR 4:1

22. 3. 2013 Olomouc, kval. MS ČR - Dánsko 0:3

8. 10. 2016 Hamburk, kval. MS Německo - ČR 3:0

1. 6. 2018 St.Pölten, přátelské ČR - Austrálie 0:4

Naopak v 54. minutě stoper Jugas hlavičkoval jen k rozběhnutému Nabboutovi a útočník japonské Urawy nabídkou nepohrdl. Po zemi propálil Koubka podruhé. V 72. minutě Kalas riskantní rozehrávkou založil brejk soupeře, na jehož konci Leckie zasekl Jugasovi a střelou skrz jeho nohy zamířil přesně k bližší tyči. Koubek si na míč sáhl, v cestě do branky mu však nezabránil.

A smolný den české obrany dokonal Jugas vlastním gólem, když za Koubkova záda tečoval střílený centr. Alespoň čestný zásah mohli zaznamenat Novák či Sýkora, v šancích ale neuspěli.

"Australané vyřešili všechny situace dobře, dva góly padly po ztrátách míčů, kdy došlo k přečíslení. Střela na zadní, střela mezi nohama. A poslední byl vlastní gól. Je to hodně kruté, protože obraz hry nebyl zas tak hrozný. Je to 0:4 a pěkně nám to zchladilo palice," připustil gólman Tomáš Koubek.

ČR - Austrálie 0:4 (0:1)

Branky: 32. a 72. Leckie, 54. Nabbout, 80. vlastní Jugas. Rozhodčí: Harkam - Witschnigg, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Jankto (ČR). Diváci: 665.

ČR: Koubek - Bořil, Kalas, Jugas, Novák - Darida, Barák (57. Sýkora), Hušbauer - Schick (75. Šural), Krmenčík (46. Jankto), Kopic (81. Hořava). Trenér: Jarolím.

Austrálie: Ryan - Risdon (76. Degenek), Milligan, Sainsbury, Behich - Luongo, Rogic (66. Irvine), Mooy - Leckie (84. Arzani), Nabbout (61. Maclaren), Kruse (73. Petratos). Trenér: Van Marwijk.

Karel Jarolím (trenér ČR): "Je to pro mě ledová sprcha. Přitom si myslím, že jsme nerozehráli zápas špatně. Vytvořili jsme si slibné situace, které jsme však nedotáhli. Vlastně jsme pak inkasovali z první nebezpečné situace Australanů. Chtěli jsme v druhém poločase s výsledkem něco udělat. Ale bohužel... Tu druhou půli jsme si dali tři góly sami. Lámalo se to v okamžiku, kdy jsme dostali druhý gól. Do té doby byla naše hra celkem kompaktní, pak už jen chaotická. Hráči na této úrovni by se takových chyb měli vyvarovat. Nepamatuji si, že bych zažil utkání, kdy by moji svěřenci vyrobili tolik fatálních individuálních chyb. A ještě když byly téměř všechny potrestány gólem. To jsem asi fakt nezažil. Myslel jsem si, že se naše hra i výkonnost posouvá. Ale tenhle zápas mě z toho vyvedl."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články