Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Test proti německému béčku? Šilhavého parta se i tak těší na velký zážitek

Bude to zvláštní zápas, i když na prestižnosti mu doba covidová rozhodně neubere. České fotbalisty čeká první ze tří listopadových zápasů. Svěřenci Jaroslava Šilhavého jdou na Německo, historicky jednu z nejúspěšnějších reprezentací na světě. Češi se těší na velký zážitek, i když soupeřův kouč Joachim Löw bude šetřit řadu opor na následující zápasy Ligy národů. Šanci tak dostanou hráči širšího kádru. Utkání Německo - Česko sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz živě od 20:20.

"Nabídku hrát s Německem nedostáváte každý den. Bude to znovu obrovská zkušenost před mistrovstvím Evropy, na kterém nás příští rok čekají soupeři jako Anglie nebo Chorvatsko," uvedl Šilhavý.

"Češi jsou po sportovní stránce velmi zajímavý soupeř. Mají plán, jak hrát. Snaží se hrát ofenzivně už od obránců a mají velké sebevědomí," chválil Löw.

Němci čtyřikrát vyhráli mistrovství světa a třikrát mistrovství Evropy. Naposledy triumfovali v roce 2014 na MS v Brazílii.  "Zápas s Německem je obrovská výzva, samozřejmě se na to těšíme. Uvidíme ty jejich výborné hráče na vlastní oči a budeme si proti nim moci zahrát," doplnil obránce Václav Jemelka.

Löw dal pro zápas v Lipsku volno hlavním oporám. Odpočívat budou hvězdy z Bayernu Mnichov brankář Manuel Neuer, Serge Gnabry, Leon Goretzka a Leroy Sané, Toni Kroos z Realu Madrid, Timo Werner z Chelsea a Matthias Ginter z Mönchengladbachu.

"Myslím, že Německo má velké hráče všude a má strašně široký kádr. Takže i když tam nebudou hráči z Bayernu či Realu, bude to určitě silné mužstvo. Jsme rádi, že si proti nim vůbec můžeme zahrát," řekl Jemelka.

Český tým čekají poslední zápasy v letošním roce, který i na reprezentační úrovni poznamenala pandemie koronaviru. Po utkání v Lipsku sehraje národní celek v neděli v Plzni duel Ligy národů s Izraelem a o tři dny později tamtéž zakončí druhý ročník soutěže soubojem s bývalým federálním partnerem Slovenskem.

Trenéři plánují rozložit zátěž mezi všech 25 hráčů v kádru. V Německu by měl v brance nastoupit Jiří Pavlenka z bundesligových Brém, který se po utkání kvůli koronavirové situaci vrátí do klubu.

"Budeme muset zatížení rozložit, takže všichni hráči, kteří tu jsou, se dostanou na hřiště. Uvidíme podle okolností a zdravotního stavu, kolik toho kdo odehraje," poznamenal asistent Jiří Chytrý.

Stejně jako při posledních dvou srazech v září a říjnu zasáhl reprezentaci koronavirus, i když zatím ne v takové míře. Po pozitivním testu na covid-19 v pondělí opustil mužstvo sparťan David Pavelka a kvůli nákaze z minulého týdne vypadli i tři slávisté a liberecký brankář Filip Nguyen. Zranění vyřadilo ze hry útočníky Patrika Schicka a Adama Hložka.

Deset zápasů neporažené Německo

Český tým v samostatné historii utrpěl porážku v šesti z osmi vzájemných duelů včetně posledních dvou v kvalifikaci mistrovství světa 2018. Oba celky se v minulosti dvakrát utkaly ve finále evropského šampionátu: zatímco v roce 1976 Československo po památném dloubáku Antonína Panenky vyhrálo na penalty, o 20 let později zvítězilo po prodloužení Německo.

Löwovi svěřenci deset utkání po sobě neprohráli, přesto jsou v poslední době kritizováni. Ve čtyřech z posledních pěti zápasů totiž remizovali a doma dvakrát za sebou hráli 3:3.

Poslední vzájemné utkání (kvalifikace MS, 1. září 2017, Praha):

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Německo

Předpokládané sestavy:

Německo: Trapp - Tah, Koch, Rüdiger - Baku, Gündogan, Neuhaus, Max - Hofmann, Waldschmidt, Brandt.

ČR: Pavlenka - Coufal, Hovorka, Brabec, Novák - Kopic, Darida, Král, Barák, Jankto - Ondrášek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články