Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Tenkrát, když Chelsea vyhrála titul. Moc důležitý pro mou další kariéru, vzpomíná Čech

Je tomu už patnáct let, co Jiří Jarošík a Petr Čech pomohli Chelsea k prvnímu mistrovskému titulu po půl století dlouhé přestávce. Zatímco pro někdejšího záložníka Sparty to byl už šestý primát ve třetí zemi, brankář Čech se radoval z ligového triumfu poprvé v kariéře. Chelsea si druhý titul v klubové historii zajistila 30. dubna 2005 tři kola před koncem díky výhře 2:0 v Boltonu.

Fotbalisté Chelsea slaví titul mistra anglické ligy
zdroj: ČTKˇAP

Obě branky vstřelil Frank Lampard, Čech vychytal 24. čisté konto v sezoně a Jarošík poprvé vydržel na trávníku celých 90 minut.

Za celou sezonu prohrála Chelsea, která těžila z takřka nevyčerpatelných zdrojů ruského magnáta a svého majitele Romana Abramoviče, v lize jen jedinkrát. Blues tak stylově oslavili stoleté výročí založení.

Dvaadvacetiletý Čech přišel do Londýna v létě 2004 z francouzského Rennes, kterému za něj Chelsea zaplatila přes 400 milionů korun, čímž z mistra Evropy do 21 let z roku 2002 udělala jednoho z nejdražších brankářů historie. Z pozice jedničky vytlačil Itala Carla Cudiciniho a s 1025 minutami bez inkasovaného gólu vytvořil nový rekord Premier League.

Hráči Chelsea slaví titul v roce 2005
zdroj: ČTK/AP

"Neřekl bych, že to byl titul nejcennější, ale myslím, že byl důležitý v mojí kariéře. Hlavně v tom, že v první sezoně jsem si vytvořil pozici brankářské jedničky v klubu a všem jsem ukázal, že přestože mi bylo teprve 22, 23 let, tak ten tým na mně může stát. Že klub má jistotu, na které může stavět. Myslím, že to bylo v té sezoně hlavní. Cennost titulu je jasná, ale těžko říct, jestli byl nejcennější," řekl Čech.

Spolu s ním Chelsea před sezonou posílili i portugalský trenér José Mourinho, jeho krajané Ricardo Carvalho a Tiago Mendes, Srb Mateja Kežman či Didier Drogba z Pobřeží slonoviny. Řada hráčů v čele s Argentinci Juanem Verónem či Hernánem Crespem naopak klub opustila. 

Chelsea v ligové sezoně 2004/05 našla jen jediného přemožitele.

"Byla to historická sezona z pohledu klubu, všichni žili šancí získat titul. Byli jsme výborně připraveni. Už v přípravě bylo vidět, že tým je složený velmi dobře, i co se týče věkových kategorií. Měli jsme zkušené i mladé hráče, ale hlavně jsme měli hladový tým. Všichni jsme se dostali do fáze, že jsme přišli do Chelsea vyhrát společně něco velkého. Kromě pár hráčů jsme neměli v týmu borce, kteří by vyhráli všechno," podotkl Čech.

John Terry a Petr Čech
autor: Krumphanzl Michal

Rekordman v počtu startů za českou reprezentaci přišel do Chelsea v létě 2004 z francouzského Rennes a hned se stal jedničkou. V Chelsea na rozdíl od Sparty naskočil hned od prvního kola. Celkově si v ligové sezoně připsal 24 nul a rekordních 1025 minut bez inkasovaného gólu.

"Soustředil jsem se jen na to, abych hrál. A ve chvíli, kdy jsme začali sbírat nuly a dařilo se nám i mně, tak jsem využil zkušeností, které jsem zažil ve Spartě," dodal Čech, který s Chelsea získal 15 trofejí a od loňského léta je v klubu poradcem sportovního a technického úseku.

S Čechem titul slavil i další český hráč Jiří Jarošík. Toho získala Chelsea v zimní přestávce z CSKA Moskva. "Oslavy byly specifické. Titul jsme si zajistili výhrou venku s Boltonem, ale hned o tři dny později jsme hráli semifinále Ligy mistrů s Liverpoolem. Takže ten zápas trochu oslavy zhatil. Navíc jsme potom ještě dohrávali ligu," řekl Čech.

Oslavy se tím trochu natáhly. "Největším zážitkem byly bezprostřední oslavy v šatně a autobuse a s fanoušky okolo na stadionu v Boltonu. A samozřejmě pak i cesta otevřeným autobusem na konci sezony, to byla taková úplně největší oficiální oslava. Bylo to něco, co drtivá většina z nás zažila poprvé. Takže jsme si to užili," doplnil Čech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články