Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Svátek fotbalu v Edenu. Vyšlápnou si Češi v okleštěné sestavě i na Španělsko?

Po cenném skalpu Švýcarska se česká reprezentace pokusí zaskočit ve druhém z šesti utkání skupiny A2 Ligy národů favorizované Španělsko. Proti trojnásobným mistrům Evropy se národnímu týmu nedaří, v samostatné historii s nimi uhrál v pěti vzájemných zápasech jen jednu remízu. Přímý přenos sledujte od 20:10 na ČT sport a ČT sport Plus.

Jan Kuchta v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Český tým je po prvním kole v čele tabulky, neboť loňští finalisté Ligy národů Španělé na úvod remizovali s Portugalci 1:1. Reprezentanti v červnu netradičně odehrají hned čtyři střetnutí. Po dnešním duelu nastoupí 9. června v Portugalsku a o tři dny později se představí v odvetě ve Španělsku.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého hrají elitní úroveň Ligy národů poprvé, v předchozích dvou ročnících působili ve skupině B, odkud předloni postoupili. Soutěž do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a mužstvům dává dodatečnou šanci postoupit na mistrovství Evropy či světa.

Tentokrát bude vybráno 12 celků, které se nedostanou na Euro 2024 do Německa z klasické kvalifikace, a ty čeká play-off o zbylá tři místa na šampionátu. Jelikož Češi figurují v elitní úrovni A, mají velkou naději, že je minimálně baráž o ME nemine.

Česká reprezentace porazila Švýcary, byť postrádala hned 14 hráčů včetně nejlepšího útočníka Patrika Schicka. "Máme velkou radost, že se nám podařilo se Švýcarskem vyhrát. Každý dobrý zápas se soupeři z této top úrovně dodává sebevědomí, je to taková vzpruha do dalších klání," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Španělé dlouhodobě patří k evropské špičce, byť nejlepší období prožívali hlavně kolem roku 2010, kdy ovládli světový šampionát. Mistrovství Evropy vyhrál pyrenejský tým v letech 1964, 2008 a 2012. Na loňském Euru došel do semifinále, tedy o kolo dál než Češi. Na rozdíl od Šilhavého svěřenců postoupila jihoevropská země na podzimní MS v Kataru.

"Minimálně co se týče kombinačních schopností, je Španělsko ještě o level výš než Švýcarsko. Víceméně v každém utkání i s těmi nejsilnějšími soupeři je dominantní v držení míče a dokáže si vytvořit řadu příležitostí. Čekáme náročný zápas na koncentraci. Oni dokážou měnit tempo hry. Chvíli je to jakoby taková uspávací taktika, a pak se tempo obrovsky rozjede," upozornil Chytrý na adresu Španělů, v jejichž kádru je několik hráčů z Barcelony a vítěze Ligy mistrů Realu Madrid.

"Budeme muset být jednak velmi dobře takticky připraveni, vykrývat klíčové prostory, vzájemně se zajišťovat a ještě udržet koncentraci. Nesmíme ani na chvíli polevit, jinak by nás okamžitě potrestali. Chceme minimálně zopakovat výkon jako proti Švýcarsku," dodal Chytrý, jehož tým doma už desetkrát po sobě neprohrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko – Portugalsko

Obě mužstva se naposledy utkala na Euru 2016, kde Španělsko gólem v závěru zvítězilo nad svěřenci tehdejšího kouče Pavla Vrby 1:0. V pěti vzájemných duelech od rozdělení federace Češi dosáhli jen na jednu remízu, dali jediný gól a čtyřikrát po sobě prohráli.

Španělé ztratili jediný z posledních devíti zápasů, ve čtvrtek poprvé po čtyřech vítězstvích zaváhali. "S hrou proti Portugalsku jsem více než spokojený. Vytvořili jsme si šance na to, abychom přidali druhý gól, ale bohužel jsme v závěru inkasovali na 1:1. S Čechy to bude zase úplně jiné. Budou proti nám hrát jinak než Portugalsko a určitě nám způsobí potíže," konstatoval španělský kouč Luis Enrique.

Dalším absentérem je Krejčí

Před dalším střetnutím v Edenu opustil kádr české reprezentace defenzivní univerzál Ladislav Krejčí mladší. Třiadvacetiletý hráč utrpěl během měření sil se Švýcarskem blíže nespecifikované zranění a do zbylých červnových klání nezasáhne.

Proti Švýcarsku nastoupil Krejčí jako jeden z trojice středních obránců a navzdory problémům dohrál až do konce. Zdravotní potíže má i další zadák Václav Jemelka, který se v minulých dnech potýkal s virózou. Trenér Šilhavý proto už v pátek dodatečně povolal dalšího stopera Ondřeje Kúdelu.

"Jedna věc je, že kluci zahráli proti Švýcarsku dobře, to je super. Za normálních okolností by byla cílem stabilizace týmu, a ne tolik změn. Ale čekají nás čtyři velice těžké zápasy. Čtvrteční utkání nás stálo spoustu sil, navíc kluci to měli každý jinak s koncem sezony. Budeme muset zjistit stav kádru, jak na tom kdo je, a pak se rozhodneme," doplnil Chytrý.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Kúdela, Brabec, Zima - Coufal, Souček, Sadílek, Matějů - Jankto, Kuchta, Hložek.

Španělsko: Simón - Carvajal, Martínez, P. Torres, Alonso - Koke, Busquets, Rodri - M. Llorente, Morata, Olmo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články