Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z kluků jsem cítil energii. Tyhle zápasy musíme hrát na krev, řekl spokojený Šilhavý

Trenér Jaroslav Šilhavý si pochvaloval, že čeští fotbalisté při vítězství 2:1 nad Švýcarskem v úvodním utkání skupiny A2 Ligy národů hráli na krev. Výkon ho potěšil o to víc, že mu při červnovém srazu schází řada opor včetně nejlepšího útočníka Patrika Schicka. Výhru ale Šilhavý nechtěl přeceňovat – už v neděli čeká jeho tým další domácí duel s gigantem Španělskem. Přímý přenos odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

"Tyhle zápasy v té nejsilnější skupině, v tom nejvyšším levelu, musíme hrát na krev. Ještě se k tomu přidaly nějaké absence, o to to bylo složitější. Mám velkou radost, že to kluci takhle zvládli. Cítil jsem z nich tu energii," řekl Šilhavý

Jeho mužstvo po prvním kole elitní skupiny vede tabulku, neboť Španělsko v souběžně hraném duelu remizovalo s Portugalskem 1:1. "Určitě bych to nechtěl zlehčovat, ale myslím, že skupina je nesmírně těžká. Jsme v té nejvyšší společnosti. Favoriti jsou podle mě Portugalsko a Španělsko, my jsme se Švýcarskem bojovali o možnost tam třeba setrvat v příštím ročníku. Určitě bych to nepřeceňoval. Hned v neděli nás čeká strašně těžký soupeř, uvidíme, co nám to napoví," poznamenal Šilhavý.

Stejně jako v březnu při prohře 0:1 v prodloužení ve Švédsku v semifinále play-off o mistrovství světa a následné remíze 1:1 v přípravě ve Walesu znovu vsadil na rozestavení se třemi stopery.

"Většinou to vychází z toho, jaké hráče máme k dispozici. Když se připravujeme na soupeře, zvažujeme, jakým způsobem bychom ho přelstili. Ten tříobráncový systém jsme už kolikrát chtěli vyzkoušet, proti těm silnějším soupeřům hraje svou roli," podotkl Šilhavý.

Tomáš Vaclík se raduje s Tomášem Součkem
zdroj: ČTK

"Samo rozestavení zápas nevyhraje. Jedna věc je rozestavení, druhá výkon. V baráži ve Švédsku jsme se pro to rozhodli. Celkem se nám to líbilo, fungovalo to, tak jsme to zachovali," doplnil Šilhavý, s nímž vedení asociace před měsícem prodloužilo smlouvu.

Velký podíl na české výhře měl brankář Tomáš Vaclík, který chytil několik velkých šancí. "Už kolikrát jsem říkal, že na téhle úrovni musíme podat stoprocentní výkon na hranici našich možností. A ještě z toho musí vylézt jednotlivé individuální výkony, jako tomu bylo třeba na Euru, kde zářil Patrik Schick nebo Váca (Vaclík), který to zavřel. To se zase stalo. Má velký podíl na tom, že jsme vyhráli," uvedl Šilhavý.

Premiéru v základní sestavě si za reprezentační "áčko" odbyl defenzivní univerzál Ladislav Krejčí mladší, který nastoupil jako jeden ze tří stoperů. I kvůli tomu, že zdravotní problémy měl další obránce Václav Jemelka.

Fotbaová reprezentace ČR
zdroj: ČTK

"Jeden ze stoperů, Tomáš Petrášek, musel odjet. Vašek Jemelka dostal virózu, takže volba padla na Láďu Krejčího. Nebylo to pro něj nic nového, má skvělou rozehrávku. Cítil se tam dobře. Pak měl zdravotní problém, ale zvládl to do konce. Musím ho pochválit," řekl Šilhavý. "Jemelka by podle doktorů měl již zítra trénovat. Přesto uvažujeme, že bychom ještě jednoho dva hráče povolali," dodal Šilhavý.

Jeho svěřence čekají v rámci červnového srazu ještě další tři zápasy. Dvakrát nastoupí proti Španělsku a jednou proti Portugalsku. "Jak rozložíme síly? Uvidíme, jak na tom budou hráči zdravotně. Viděl jsem, že někteří hráči tam po zápase něco ledovali. Ale věřím, že se dají dohromady a budeme moci se všemi počítat. Budeme vždy chtít, aby tam byla nějaká osa týmu, a pak se samozřejmě někteří hráči změní. Ale určitě to nebude tak, že bychom vyměnili celou jedenáctku," doplnil kouč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články