Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stížnost na nabitý program? Naopak si toho važte. Odpočívat můžete v důchodu, řekl Guardiola

Mohli by si stěžovat, jak mají náročný los a že jsou už unavení. Mohli by z toho důvodu i nějakou ze soutěží vypustit. Pep Guardiola podobné nápady však tvrdě odmítá. Naopak si myslí, že Manchester City by si měl současného těžkého programu vážit, jelikož to k velkým týmům patří. Hráči dle jeho názoru mohou odpočívat v důchodu.

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Wilson

Až v úterý v devět hodin večer vyběhnou na trávník v Newcastlu, aby zde zabojovali o další tři body důležité v boji o první místo anglické ligy a obhajobu titulu, bude to pro fotbalisty Manchesteru City čtvrtý zápas během 10 dnů.

Během nich přivezli výhru z ligového zápasu s Huddersfieldem, triumfem v Burtonu si pojistili postup do finále Ligového poháru a demolicí Burnley šli dál také v Anglickém poháru.

Citizens se tak dál drží ve všech soutěžích, do kterých v sezoně zasáhli. K již zmíněným je potřeba ještě připojit Ligu mistrů, kde jsou v osmifinále. Vše dohromady na ně vytváří velký tlak jak psychický, tak i fyzický.

Je tedy čas pro stížnosti? Kouč City Pep Guardiola si to rozhodně nemyslí.

Naopak.

Španělský taktik apeluje na své hráče, aby si současného náročného programu vážili. "Pokud byste věřili, že se jedná o problém a nevýhodu, je to špatně. Naopak je to privilegium. Když máte 35 let, můžete mít dlouhé prázdniny. Žádný problém, jelikož budete mít po kariéře a klidně si vezměte roční dovolenou. Ale teď je to ocenění," konstatoval osmačtyřicetiletý bývalý trenér Barcelony nebo Bayernu Mnichov. 

Doženou City v boji o titul Liverpool? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

City navíc v brzké době čeká další extrémně náročné období. Po Newcastlu sice následují čtyři dny volna, ale poté manchesterský klub bude bojovat možná v jedné z klíčových fází sezony Premier League. Během sedmi dnů narazí na Arsenal, Everton a Chelsea.

"Nemůžu proto hráčům dát den volna. Nic takového. Ale já to prostě hráčům říkám, že podobný scénář by pro ně měl být privilegium," komentoval.

Zvládnutí fyzicky i psychicky natěsnaného a obtížného losu je pro hvězdy z Manchesteru velkou výzvou. Guardiola ale cítí, že právě toto je cesta, jak se zařadit mezi nejlepší týmy Evropy. Podle Španěla totiž nejlepší celky hrají v soutěžích vždy a každý rok až do závěrečných fází.

"Že je konec ledna a my hrajeme všechny soutěže, je důležité. Řekl jsem to už několikrát. Kdo jsou nejlepší týmy poslední dekády? Juventus, Bayern a Barcelona. Proč? Protože každý rok vyhrávají ligu, poháry a postupují daleko. Jsou prostě nejlepší," vyzdvihl evropské giganty Guardiola.

"My se můžeme – ne přiblížit, to je těžké – ale napodobit je. Být v soutěži do posledních fází. Někdy máte na konci štěstí, někdy ne, ale jste tam. A to já chci," vysvětlil.

"Je to nejtěžší věc. Vyhrát jednu noc, druhou noc, jeden titul, dva tituly. Může se to stát, ale konzistentnost každé tři dny po jedenáct měsíců, po dobu deseti let, to respektuji a obdivuji nejvíce. Je to i můj sen prožívat něco takového. A zatím se nám to daří," konstatoval. 

O čtyřech trofejích a zápisu do historie nechci slyšet

Citizens se tak nadále drží ve hře o quadruple, tedy triumfy v lize, Lize mistrů, Anglickém i Ligovém poháru v jedné sezoně. To se zatím žádnému anglickému týmu v historii nepodařilo a tým z Manchesteru to nemá rozjeté zle.

Sám trenér ale podobné myšlenky krotí. Jeho svěřenci by se měli hlavně koncentrovat zápas od zápasu, ne přemýšlet nad podobnými scénáři. "Chlapi, vím, že jste hodní a děkuji vám za to, ale kdykoliv mluvíte o možném quadruple, prohrajeme nebo vypadneme," odpověděl novinářům na dotaz o magickém úspěchu.

Třeba Liverpool, který vede Premier League před City o čtyři body, podobné ideje zarazil a v Anglickém poháru nedávno vypadl poté, co proti Wolverhamptonu nasadil hodně omlazenou sestavu. V součtu s koncem i v Ligovém poháru tak před dalším zápasem ligy, kterou naposledy ovládl v roce 1990, mohl odjet na dlouhé soustředění v Dubaji.

City by ale právě "reds" rádi dostali v lize pod tlak. Kdyby v Newcastlu v úterý vyhráli, přiblížili by se prvnímu místu na rozdíl jediného bodu. Guardiolova družina bude samozřejmě proti "strakám" velkým favoritem. Nahrává jí i statistika, když z posledních šesti zápasů má bilanci pěti výher a jedné remízy. Naposledy pak světle modří se svým soupeřem padli v roce 2014.

Guardiola ale před soupeřem varuje. "Pokaždé, když s Newcastlem hrajeme, máme problémy si vytvářet šance. Myslím, že žádný tým nemá nic jistého při zápase na jejich hřišti," uznal a vyzdvihl velkou důležitost.

"Až po tom zápase můžeme myslet na Arsenal. Když ale v Newcastlu ztratíme body, nebude mít smysl mluvit a přemýšlet o sérii Arsenal, Everton a Chelsea. Duel v Newcastlu je tak extrémně důležitý," dodal.

Náročná jízda City pokračuje. Vydrží ji až do konce?

Zdroj
ČT sport, ESPN, Sky Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články