Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sport je chudý. Neumí totiž komunikovat s fanouškem

Praha - Je to léta známý fakt: ochozy stadionu při fotbale nebo tenise zejí prázdnotou. A ani kvalita sportovních výkonů není nejvyšší. Právě nezájem diváků, slabé příjmy od sponzorů nebo za přestupy hráčů mohou v brzké době sportovní kluby dostat do potíží. "V České republice je řada sportovních projektů, které si na sebe dokáží vydělat, na druhou stranu je to většina, která trpí nedostatkem profesionality z pohledu sportovního marketingu," říká k tomu Marek Tesař, výkonný ředitel Mather Activation.

Příkladem za všechny mohou být dva nejpopulárnější sporty u nás. Fotbal i hokej mají obrovskou mediální podporu, přesto se potýkají s mnoha problémy. Na fotbal přišlo na podzim nejméně lidí za posledních pět let, na hokej za poslední tři roky.

"Schopnost investovat do volného času je u nás nižší. V zahraničí se mluví až o 40 procentech příjmů, které jsou investovány do volnočasových aktivit, u nás se zdaleka k tomuto číslu nedostaneme. Tudíž tady jsme limitováni," připouští projektový manažer Bohemians 1905 Pavel Landa.

Je nám líto, video expirovalo.
Ekonomika +

Rozpočty klubů plní zčásti sportovní agentury zajišťující pro sportovní svazy mediální práva a sponzoring. Další peníze musí kluby získat hlavně ze vstupného, prodeje klubových předmětů a dalšího sponzoringu. V zahraničí často příjem ze vstupného, prodeje dresů, šál nebo piva představuje i polovinu rozpočtu. U nás je to mnohem méně.

"Kanadskoamerická NHL generuje ze vstupného a merchandisingu 75 až 85 procent příjmů. U nás je to přesně naopak, kluby v Čechách a ve střední Evropě jsou schopné kolektovat peníze ze vstupného maximálně do výše 15 procent svého rozpočtu. Když jsou úspěšné v play-off a mají větší halu, tak se mohou dostat až ke 20 procentům. Ale to je zhruba maximum," počítá Zbyněk Kusý, generální manažer HC Eaton Pardubice.

Za sezonní permanentku může fanoušek dát i několik tisíc korun. Podle odborníků je tedy pravděpodobné, že nebude mít hluboko do kapsy ani během sezony. Jenže české kluby toho nedokážou využít, protože s fanoušky neumí pracovat.

Jak mě oslovit, jak ze mne vytáhnout víc peněz

"Já vždycky dávám příklad Slavii Praha. Jsem velký fanoušek Slavie, chodím tam dvacet let, mám permanentku. A za těch 20 let klub nedokázal najít jedinou platformu, jak mě oslovit, jak se mnou komunikovat, jak ze mne, laicky řečeno, vytáhnout víc peněz než za permanentku, kterou si každý rok kupuji," vypráví Marek Tesař.

Významnou položkou v rozpočtu je sponzoring. Do budoucna se ale očekává, že firmy budou peníze na něj spíše krátit. Sportovní kluby proto musí více přemýšlet, jak partnery nalákat. "Cesta, jak kvalitně oslovit potenciální partnery sportovních akcí vede přes dlouhodobou a kvalitní práci se základnou fanoušků anebo sportovců, kteří sport sledují nebo aktivně provozují," říká dále Tesař.

Kolotoč a věrnostní exkluzivní prostředí

"Zatahujeme spotřebitele do toho kolotoče tím způsobem, že vytváříme určité věrnostní exkluzivní prostředí," prozradil Tomáš Dufek, manažer pro sponzoring a interaktivní partnerství O2. "Ve sportu je to především přednost nákupu vstupenek, možnost nakoupit si je za lepší cenu, je to možnost setkání se sportovcem. Dělali jsme místo na střídačce v rámci extraligy, kde sedělo 14 lidí ve výzbroji vedle hráčů během normálního zápasu. A to nám přineslo 38 tisíc unikátních návštěvníků našeho portálu."

Příjmy sportovních projektů
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články