Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Daně stále více ovlivňují fotbalový svět

Praha - Daňové ráje už nevyhledávají jen firmy, ale také třeba fotbalisté. Dávno o jejich přestupech nerozhoduje jen jméno klubu, ale také to, jaké se v konkrétní zemi platí daně. Nezáleží přitom na tom, zda si nový klub vybírá hráče z české ligy, nebo jestli jde o nejlepší světové fotbalisty. Příkladem za všechny je Wayne Rooney z Manchesteru United. Jeden podpis z něj udělal nejlépe placeného hráče světa. Díky nové pětileté smlouvě si týdně vydělá 250 tisíc liber, což je téměř sedm milionů korun. Klub mu musel výrazně přidat, protože jinak by z Anglie nejspíš utekl. Ne před tvrdými obránci, ale před padesátiprocentními daněmi.

Druhý nejlépe placený hráč světa Cristiano Ronaldo je na tom paradoxně proti Rooneymu mnohem lépe. Týdně bere v Realu Madrid šest milionů korun. Na daních z toho ale zaplatí jen necelou čtvrtinu. "Tím, že přestoupil do Realu a dostal novou smlouvu, vydělá díky daním 15 milionů liber," tvrdí Karel Häring z Deníku Sport.

Může za to tzv. Beckhamův zákon. Právě nejznámější fotbalista světa jako první využil výjimku, že cizinec, který vydělává ve Španělsku ročně přes 600 000 eur, zaplatí na daních místo 43 jen 23 procent. Pětileté zvýhodnění cizinců schválila španělská vláda už v roce 2005. "Chtěla tím přivést vědce nebo zahraniční špičkové manažery. Postupem času se nicméně ukázalo, že nejvíc z toho profitovali fotbalisté," dodává Häring.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jakuba Linky

Na daně ale nekoukají jen největší hvězdy. Přestupy ovlivňují i u nás. Není náhoda, že největší přestupy posledních let mířily na východ. "Hráči samozřejmě na jednu stranu přemýšlí o tom, kde by chtěli žít, kde se jim líbí, a na druhou stranu si dávají výdělek, jenž počítají v čistých penězích," vysvětluje předseda ČMFS Ivan Hašek. Také tito hráči sní o velkém přestupu, který by je zajistil. Spekuluje se, že zadlužená Slavie by některé z nich mohla prodat do Ruska už v lednovém přestupním termínu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články