Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta touží překvapit Schalke, Plzeň i Liberec chtějí uspět

Praha – České týmy se chtějí v Evropské lize opět ukázat a znovu vylepšit koeficient. Nejtěžší úkol čeká na Spartu, která jede na půdu doposud suverénního Schalke. Důležitý duel čeká Plzeň, jež bude hrát na půdě velkého soka v boji o postup Rapidu Vídeň. Nejhratelnějšího soupeře by měl mít Liberec. Severočeši doma přivítají Groningen. Přímý přenos utkání Schalke – Sparta sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 18:30. Od 21:05 vám pak náš web nabídne textový on-line přenos ze zápasu Liberec – Groningen.

Sparta bez Ščasného vyzve nejlepší útok soutěže

Před Spartou na půdě Schalke čeká velká výzva. Pražané, jimž bude chybět na lavičce Zdeněk Ščasný, který dostal od disciplinární komise UEFA dvouzápasový zákaz činnosti za komentáře po úvodním utkání v Tripolisu, se postaví vůbec se sedmi vstřelenými góly nejlepšímu útoku Evropské soutěže. Německý tým zároveň ještě neinkasoval.

Na lavičce ve čtvrtek i v následujícím utkání Ščasného zastoupí asistenti Stanislav Hejkal se Zdeňkem Svobodou, který převezme povinnosti hlavního kouče. Kromě trenéra bude letenský celek postrádat také zraněné Lukáše Váchu s Michalem Breznaníkem. Úplně jistý není start nejlepšího střelce týmu Davida Lafaty, který si v nedělním ligovém duelu v Příbrami poranil lýtko, ale ve výpravě do Gelsenkirchenu nechyběl. Spartě proto určitě přijde vhod, že v posledních zápasech se rozehrál Kehinde Fatai, jenž ve třech zápasech dal pět branek.

O výborné střelce se však může opřít rovněž Schalke, které se stejně jako Neapol může pochlubit nejlepším útokem v soutěži. Aktuálně třetí tým německé ligy dosud v Evropské lize porazil 4:0 Tripolis a 3:0 APOEL Nikósie a velký podíl na tom měli zejména třígóloví střelci Franco di Santo s Klaasem-Janem Huntelaarem, který však kvůli zranění nenastoupí. "Má problémy s kyčlemi a bokem, ale není to nic vážného," uvedl kouč Schalke André Breitenreiter.

Sparta je stejně jako její čtvrteční soupeř ve skupině neporažená. Letenský klub na remízu z Řecka navázal výhrou 2:0 nad Nikósií a se čtyřmi body zaostává za vedoucím Schalke o dva body.

"Všichni dobře víme, že nás čeká lídr skupiny, je to velké mužstvo. Z šesti zápasů, které jsem viděl, jsem vysledoval, že mají v týmu vnitřní pohodu. Víme, že se dá hrát s každým. Musíme ale podat mimořádný výkon, abychom byli úspěšní," řekl Svoboda.

Plzeň sehraje proti Rapidu zřejmě klíčové utkání

Fotbalisty Plzně čeká na hřišti Rapidu Vídeň možná klíčový zápas v boji o postup ze skupiny E. Rakouský tým vyhrál oba dosavadní souboje a pokud by doma porazil i českého mistra, měl by již k účasti ve vyřazovací části hodně blízko. Západočeši proto potřebují bodovat, aby se nedostali do složité situace.

"Nejsme v ideální pozici, ale čeká nás Rapid, se kterým se asi popereme o druhé místo," řekl záložník Jan Kopic. "Máme čtyři zápasy a uděláme maximum pro to, abychom se ještě o tu druhou příčku poprali. Rapid má šest bodů, takže určitě to s ním nebude jednoduché. Dvojzápas s nimi je důležité zvládnout tak, abychom pořád měli šanci na postup," uvedl trenér Karel Krejčí.

Od jeho nástupu do funkce Plzeň vyhrála 10 z 11 zápasů. Prohrála jen minulé utkání v Evropské lize na hřišti silného Villarrealu. Rapid nad španělským celkem zvítězil 2:1 a následně uspěl i proti Minsku (1:0). Výborný vstup do skupiny bude chtít rakouský vicemistr potvrdit také proti Plzni.

Pro Viktorii bude komplikací absence reprezentačního stopera Václava Procházky, který dostal na Villarrealu červenou kartu a nemůže nastoupit. Šanci dostane Lukáš Hejda, který se v této sezoně objeví v základní sestavě poprvé. Ve dvojici s Janem Baránkem nastoupil jen v přípravě, a tak se dá čekat, že souhra stoperů nebude ideální. Trenér Krejčí si jejich spolupráci mohl vyzkoušet v sobotu proti Zlínu, ale nakonec tak neučinil.

Liberec chce proti Groningenu potvrdit výhru z Marseille

Fotbalisty Liberce čeká doma proti nizozemskému Groningenu třetí utkání základní fáze Evropské ligy. Díky minulé výhře 1:0 v Marseille získal Slovan první body ve skupině F a proti poslednímu celku tabulky potřebuje nečekaný úspěch z Francie potvrdit.

Fotbalisty Liberce čeká doma proti nizozemskému Groningenu třetí utkání základní fáze Evropské ligy. Díky minulé výhře 1:0 v Marseille získal Slovan první body ve skupině F a proti poslednímu celku tabulky potřebuje nečekaný úspěch z Francie potvrdit.

Groningen nejprve prohrál 0:3 s Marseille a pak podlehl 0:1 v Braze. "Určitě je to nejpřijatelnější soupeř. Jsou o něco míň kvalitní než Marseille a Braga, ale pořád je to výborné mužstvo. Co se týče individuálních dovedností, je to prostě vyspělý tým. U nás v Česku by hrál špičku ligy. Nesmíme je brát jako outsidera skupiny, tak to není," varoval Trpišovský.

Poslední čtyři zápasy Liberce v Evropské lize skončily výsledkem 1:0. Třikrát Slovan tímto skóre zvítězil a jednou prohrál. "Myslím, že to bude hodně utkání o prvním gólu, jako všechna v Evropě. Budeme se snažit, abychom ho dali my," řekl Trpišovský.

Na duely s Groningenem se hodně těší liberecký stoper Ondřej Švejdík, který v nizozemském klubu čtyři roky působil. "Budou to pro mě speciální zápasy. Hrají typický holandský fotbal. Útočí, útočí a útočí, obranu už tolik neřeší. Naše síla je ve hře po stranách, což by pro nás mohl být recept, jak dát Groningenu góly," mínil Švejdík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články