Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Sparta může při postupu narazit i na Čenstochovou, Slavii by potkal další ukrajinský tým

Evropské kostky jsou vrženy. Pokud Sparta přejde přes FC Kodaň, v boji o skupinu Ligy mistrů by ji čekal vítěz dvojzápasu Raków Čenstochová – Aris Limassol. Duel by český šampion začal 22., nebo 23. srpna venku. V případě vyřazení narazí Pražané v play-off Evropské ligy na horšího z dvojice AEK Atény – Dinamo Záhřeb. Pokud Slavia ve 3. předkole EL postoupí přes Dnipro, o účast ve skupině by si to rozdala s dalším ukrajinským týmem – Luhansk. Plzeň se v případě postupu přes Gziru utká v závěrečném 4. předkole Konferenční ligy o skupinu s lepším z dvojice Kostanaj – Derry City.

Je nám líto, video expirovalo.
Krejčí Spartě před Kodaní věří

Sparťané vstoupí do kvalifikace v úterý úvodním zápasem 3. předkola na stadionu FC Kodaň a na cestě do skupiny potřebují přejít přes dva soupeře. Hlavní fázi Ligy mistrů si Letenští, kteří získali český titul po devíti letech, naposledy zahráli v sezoně 2005/06. Pokud by Pražané proti Kodani neuspěli, čekalo by je závěrečné 4. předkolo Evropské ligy. Sparťané mají jako jediní z českých zástupců v letošní kvalifikaci pohárů jistotu, že si zahrají minimálně skupinu v Konferenční lize.

Sparta byla společně s Kodaní mezi nasazenými dvojicemi a případného soupeře pro 4. předkolo mohla dostat ze čtyř variant. Los byl k Letenským poměrně přívětivý, vyhnuli se totiž papírově nejtěžšímu soupeři, belgickému šampionovi Antverpám, které před angažmá na Letné vedl současný dánský trenér Pražanů Brian Priske. Navíc by sparťané stejně jako ve 3. předkole měli výhodu odvety na domácím stadionu.

Šancím Sparty, Slavie a Plzně v pohárech se věnoval Fotbal fokus podcast:

Raków je polskou "kometou" posledních sezon. Klub z Čenstochové hraje tamní nejvyšší soutěž teprve od ročníku 2019/20 a na jaře ji poprvé v historii ovládl. Vloni v létě Raków po domácím vítězství 2:1 a venkovní porážce 0:2 po prodloužení těsně vypadl s jiným pražským týmem Slavií ve 4. předkole Konferenční ligy.

Celek z Čenstochové na rozdíl od Sparty v probíhající kvalifikaci Ligy mistrů už přešel přes dvě předkola. Nejprve po dvou výhrách vyřadil Floru Tallinn a poté po domácím vítězství 3:2 a venkovní remíze 1:1 uspěl proti Karabachu. Ještě v minulé sezoně dělal Rakówu kapitána český obránce a člen širšího kádru reprezentace Tomáš Petrášek.

Aris Limassol je podle bookmakerů v souboji s Čenstochovou mírným outsiderem. S mužstvem z Kypru se naposledy z českých klubů v pohárech utkal Liberec, který před třemi lety v závěrečném 4. předkole Evropské ligy hraném kvůli koronaviru jen na jeden zápas porazil doma APOEL Nikósie 1:0.

Na Aris Limassol dosud tuzemské celky v soutěžích UEFA nenarazily. Kyperský šampion, který stejně jako Raków na jaře poprvé získal domácí titul, v předchozím předkole Ligy mistrů vyřadil Borisov po dvou vítězstvích a přestřelkách 6:2 doma a 5:3 venku.

Los 4. předkola EL proti sobě nezvykle mohl postavit i dva týmy z jedné země, proto Slavia může dvakrát za sebou narazit na ukrajinského soupeře. Český vicemistr mohl dostat šest protivníků, z nichž papírově nejtěžší byl Ajax Amsterdam. Nizozemskému velkoklubu se ale Pražané vyhnuli. V případě vyřazení sešívaní změří v závěrečném play-off Konferenční ligy síly s Poznaní, nebo Trnavou.

Luhansk v minulé sezoně ukrajinské ligy skončil na třetím místě o tři body za prvním soupeřem Slavie v letošní kvalifikaci Dniprem. Oba celky za sebou překvapivě nechaly Dynamo Kyjev. Luhansk vstoupí do Evropské ligy až v závěrečném předkole, v posledním vystoupení v pohárech vloni v létě vypadl ve 3. předkole Konferenční ligy s rumunským týmem Universitatea Craiova.

V předminulém ročníku Konferenční ligy si Zorja zahrála skupinu a skončila v ní třetí, předtím byla také třikrát v hlavní fázi Evropské ligy, ale nikdy nepostoupila dál. Vzhledem k ruské válce na Ukrajině hraje Luhansk domácí pohárové zápasy mimo vlast, vloni v předkole měl azyl v polském Lublinu. Slavia nastoupí k odvetě na neutrální půdě už proti Dnipru, které se představí v Košicích.

Plzeň se v případném play-off EKL utká s Kostanajem, či Derry City

Viktoria dostala pravděpodobně nejschůdnější možné protivníky. Los ještě mohl Západočechům přisoudit lepšího z dua Besiktas Istanbul –⁠ Něftči Baku nebo vítěze soubojů Dila Gori –⁠ APOEL Nikósie a Tórshavn –⁠ Rijeka.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka, kteří s odřenýma ušima přešli přes Dritu, nejprve musejí zvládnout 3. předkolo proti Gziře, které odstartují ve čtvrtek na svém stadionu. Viktoria nyní potřebuje na cestě do skupiny přejít přes dva soupeře. Jakékoli zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahraje.

Favoritem dvojzápasu Tobol Kostanaj –⁠ Derry City je kazachstánský celek, jenž ve 2. předkole nečekaně vyřadil Basilej a předtím Honku Espoo. Ani jeden z potenciálních plzeňských soupeřů se dosud v pohárech s českými týmy nepotkal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články