Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Španělé mobilizují své řady před duelem s Hondurasem

Johannesburg – Před světovým šampionátem očekávali fotbaloví kritici, že Španělé budou pokračovat ve své řadě zápasů bez prohry. Úvodní zápas se Švýcarskem byl ale velkým šokem nejen pro Španěli. Pondělní zápas s Hondurasem je tak pro evropské šampiony překvapivě bojem o přežití. Španělé to ale lehké mít nebudou, protože soupeř po prvním nezdaru s Chile je také postaven před nutnost bodovat. Přímý přenos zápasu můžete sledovat na ČT4. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

"Cítíme, že jde o klíčový zápas. Protože další chybu si tady už nemůžeme dovolit," řekl španělský záložník Xabi Alonso. Španělé bijí na poplach, i když veřejně nedávají najevo, že by je první selhání rozhodilo. "Všichni vidíme, že favorité tady nevyhrávají," připomněl obránce Raúl Albiol prohry Německa a Francie se Srbskem či Mexikem a páteční remízu Anglie s Alžírskem.

Tým z Pyrenejského poloostrova před soubojem s honduraským outsiderem přemýšlí hlavně nad tím, jak zlepšit svoji efektivitu. Španělsku proti Švýcarům nebyla nic platná velká územní převaha, ve finální fázi mužstvo selhalo. Del Bosque už třikrát svým hráčům pouštěl záznam z prvního utkání a vysvětloval jim, co dělali v ofenzivě špatně. Téměř přesně po roce vyšlo v soutěžním utkání střelecky naprázdno, naposledy se to hvězdnému týmu stalo loni také v JAR na Poháru FIFA proti výběru USA. A byly to jediné dvě prohry, které Španělé za tři a půl roku utrpěli.

Vincente Del Bosque, španělský trenér

"Teď je to o tom, abychom se uklidnili, získali sebevědomí a začali věřit v to, s čím jsme byli úspěšní v minulosti."

Panika se prý španělským táborem nešíří, byť celá země se zlobí na trenéra za to, že při zápase se Švýcarskem zvolil až příliš opatrnou taktiku a hru na jediného vysunutého útočníka Davida Villu. Nasazení dalšího obávaného kanonýra Fernanda Torrese půl hodiny před koncem prý přišlo až příliš pozdě. Přestože je Del Bosque známý konzervativec, který se jen nerad uchyluje k velkým změnám, pod tlakem možná na Honduras vyrukuje se dvěma hrotovými hráči. V základní sestavě tak zřejmě "obětuje" jednoho z dvojice defenzivních záložníků Xabiho Alonsa nebo Sergia Busquetse na úkor nasazení Torrese.

Španělé chtějí vyhrát skupinu a vyhnout se tak Brazílii   

Španělé slibují velkou ofenzivu už proto, že potřebují nejen postoupit, ale také skupinu H vyhrát. Tým z druhého místa totiž už v osmifinále pravděpodobně narazí na Brazílii, a to si nikdo nepřeje. Stejně tak by Španělé neradi opakovali scénář z roku 1982, kdy v domácím prostředí zachraňovali remízu s Hondurasem jen díky penaltě.

Středoamerický tým je ve světovém žebříčku až na 38. místě, ale kuráž mu nechybí. "Když budeme držet při sobě, můžeme je porazit. Kdybychom si nemysleli, že můžeme vyhrát, ani tady nemusíme být," prohlásil trenér Reinaldo Rueda. Na druhou stranu pro něj nic neznamená, že Španělsko svůj první zápas na MS nezvládlo. "Pro mě je to pořád nejsilnější tým na světě. Ale stejně se nikoho z nich nebojíme," dodal trenér.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články