Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Švýcaři senzačně zvítězili nad Španěly 1:0

Durban (JAR) - Úřadující mistři Evropy fotbalisté Španělska senzačně prohráli ve svém zahajovacím duelu na světovém šampionátu se Švýcarskem 0:1 a zkomplikovali si situaci ve skupině H. Překvapivé tři body zajistil svěřencům Ottmara Hitzfelda v 52. minutě Fernandes. Švýcaři připravili největšímu favoritovi turnaje v Jižní Africe první porážku v 19 vzájemných soubojích a zároveň udrželi v pátém utkání za sebou na mistrovství světa čisté konto, čímž vyrovnali rekord Itálie. Další informace najdete na internetovém speciálu msfotbal.cz.

Hraví mistři Evropy Španělé platí za nejofenzivnější tým planety, v generálce na turnaj v Africe rozdrtili Polsko 6:0, ale proti Švýcarům se vůbec nemohli prosadit. Přitom v 18 předešlých vzájemných duelech patnáctkrát vyhráli a soupeři navíc chyběl kapitán a nejlepší střelec historie Frei. Švýcaři se však nečekaně semkli a výkonem na hranici možností drželi favorita na uzdě. Od úvodních chvil vsadili na defenzivu a vystavěli před brankou několikastupňovou obrannou hráz.

Reportáž z utkání Španělsko - Švýcarsko sledujte zde.

Španělé sice drželi míč 70 procent hracího času, ale jejich snahu brzdily příliš zdlouhavé kombinace, které Švýcaři stíhali díky pružnému defenzivnímu bloku zachytávat.

Španělé pochopili, že receptem na švýcarskou defenzivu by mohly být kolmé přihrávky. Po jedné z nich utíkal k brance Iniesta, ale v posledním momentu ho zbrzdil Grichting. Na konci poločasu postupoval z úhlu na Benaglia Villa, pověst nejlepšího střelce Eura však nepotvrdil a dloubáček poslal mimo tyče. Španělé vyšli v prvním poločase gólově naprázdno poprvé od loňského duelu na Poháru FIFA proti Jihoafrické republice.

Pomalá a profesorská hra se svěřencům Vicenteho Del Bosqueho vymstila v 52. minutě. Středem obrany se protáhl Derdiyok, se štěstím v pádu procpal míč až do malého pokutového území, odkud ho dorazil do sítě Fernandes.

Švýcaři nedostali na MS gól už pět zápasů za sebou

Španělský kouč reagoval nasazením uzdraveného kanonýra Torrese a favorit přece jen trochu zrychlil hru. Mezi tyče se však netrefil v 63. minutě zpoza vápna Iniesta ani o pět minut později Torres. O chvíli později měli Španělé i smůlu, když Xabi Alonso napálil břevno. Branková konstrukce zazvonila i na opačné straně. Derdiyok se neohroženě pustil mezi soupeřovy beky, několika kličkami se dostal do výhodné pozice a pak jen zklamaně vydechl, když jeho pokus zastavila tyč. Příliš smutnit ale nemusel.

Jeho celek už senzační výsledek díky obětavé hře ubránil a připravil Španělům první prohru po 12 vítězných duelech. Navíc Švýcaři popáté za sebou na světovém šampionátu nedostali gól a k překonání absolutního rekordu v neprůstřelnosti jim schází 66 minut.

Trenér Del Bosque: Dneska to nebyl náš den

Trenér Španělů Vicente del Bosque vyčítal svým svěřencům hlavně nedůraz a malou přímočarost v koncovce. "Dneska to nebyl náš den. Dominovali jsme téměř celému zápasu, ale nebyli jsme schopni dát gól. Na posledních metrech, ve finální fázi nám scházela větší přesnost a také preciznost," hledal španělský kouč důvody překvapivé porážky. Švýcarský trenér Ottmar Hitzfeld byl na své hráče pyšný a chválil je za to, jak dobře dokázali splnit taktické pokyny. "Hráli jsme velmi inteligentně. Proti Španělsku nejde otevřít hru a předvádět ofenzivní fotbal. Byli jsme kompaktní, dobře jsme bránili a čekali na svoji šanci," prohlásil Hitzfeld.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články