Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slováci a Maďaři jsou na Euru. Nejdůležitější gól kariéry, shodují se hrdinové Ďuris a Szoboszlai

Obě země zvítězily 2:1, Slováci však až v prodloužení. Vděčí za postup na fotbalové mistrovství Evropy především bývalému hráči Plzně či Mladé Boleslavi Michalu Ďurišovi, který rozhodl v prodloužení finále baráže v Severním Irsku. Maďaři se zase mohli spolehnout na nedávno dvacetiletého Dominika Szoboszlaie, který rozhodl v nastavení druhého poločasu proti Islandu.

Dominik Szoboszlai slaví trefu za maďarskou reprezentaci
zdroj: ČTK/AP autor: Tibor Illyes

"Co se týká reprezentace, byl to asi nejdůležitější gól, co jsem dal. Celkově je to jedna z těch důležitých branek, na které budu celý život vzpomínat. Máme radost, že si po čtyřech letech zopakujeme účast na Euru. Chtěl bych tohle vítězství darovat všem lidem na Slovensku, kteří nám drželi palce, ale nemohli být s námi tady na stadionu. Cítili jsme, že stáli za námi, výhra patří jim," řekl Ďuriš televizní stanici RSTV2.

Slovenský útočník ve 110. minutě udivil chladnokrevností. Po Kuckově přihrávce si navedl míč kolem zkušeného obránce Evanse do rohu pokutového území a střelou na bližší tyč překvapil gólmana Peacocka-Farrella.

Někdejší záložník pražské Sparty Juraj Kucka Ďuriše pochválil, jak si s jeho přihrávkou poradil. "Je to obrovská hrdost, ani to neumím popsat. Míšovi děkuji, jak to zvládl, jsem šťastný, že to tam padlo," uvedl záložník italské Parmy, který v 17. minutě po hrubé chybě severoirské obrany z brejku otevřel skóre. "Neděkujte mně, ale celému mužstvu. Jsem pyšný, jak jsme to zvládli. Zápas velmi bolel, ale teď už je dobře, už si můžeme užívat postup," dodal Kucka.

Kapitán Marek Hamšík se radoval, že si po mistrovství světa v roce 2010 a evropském šampionátu zahraje na třetím velkém turnaji. "Velmi mě těší, že jsme dosáhli už na třetí postup. Jsem pyšný na celé mužstvo, nebyl to lehký zápas. Inkasovali jsme vyrovnávací gól krátce před koncem, ale psychicky jsme to ustáli a potěšili celé Slovensko," řekl záložník čínského Ta-lienu.

Je nám líto, video expirovalo.
Na ME budou hrát Skotové i Slováci

Záložník Salcburku po zápase nemohl uvěřit tomu, co vlastně dokázal. "Je těžké říci, co pro mě ten gól znamená. Cítím teď obrovskou radost a chtěl bych postup s klukama co nejdříve oslavit," řekl Szoboszlai.

Maďaři přitom v Budapešti ještě v 88. minutě prohrávali, během čtyř minut ale skóre otočili. Nejprve vyrovnal střídající Loic Nego a pak přišla Szoboszlaiova chvíle. Prokličkoval se z vlastní poloviny přes dva protihráče až před pokutové území a střelou z dvaceti metrů se trefil přesně k tyči.

Szoboszlaie pochválil kapitán Ádám Szalai. "Ukázali jsme, co je v nás, a bojovali jsme až do konce. Navíc máme v Dominikovi hráče, který je schopen rozhodovat takové zápasy. Byl to jinak opravdu podivný zápas, oni dali na začátku náhodný gól a pak celou dobu bránili. Je neuvěřitelné, že jsme to zvrátili," uvedl maďarský útočník.

Smolařem zápasu se mohl stát brankář Maďarů Péter Gulácsi, který v 11. minutě propustil mezi rukama nepříliš razantní střelu Gylfiho Sigurdssona z přímého kopu. "Těžko se to popisuje. Osmdesát minut mi vířily hlavou různé myšlenky, nikdy v životě jsem takový gól nedostal. Může padnout, ale ne v takovém zápase. Nebylo to pro mě snadné, než jsme vyrovnali na 1:1. Každopádně jsme si postup zasloužili, diktovali jsme po celý zápas tempo a vytvořili jsme si více příležitostí," řekla brankářská jednička Lipska.

Maďaři se museli obejít bez italského trenéra Marka Rossiho, jenž se nakazil koronavirem. Na lavičce ho zastoupil jeho krajan Cosimo Inguscio. 

Maďaři si splnili sen zahrát si mistrovství Evropy na vlastním stadionu. V papírově nejsilnější skupině F nejprve v Budapešti narazí na obhájce titulu z Portugalska a poté na úřadující mistry světa z Francie. Skupinu zakončí duelem v Mnichově proti Němcům.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články