Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Skuhravý řídil poslední československé tažení Itálií, které před třiceti lety zastavili Němci

Právě před třiceti lety opět došlo na slova anglického útočníka Garyho Linekera, že fotbal je v podstatě jednoduchá hra pro dvaadvacet lidí, která trvá 90 minut a vždycky vyhrají Němci. Na své poslední velké vystoupení pod hlavičkou Československa na světovém šampionátu 1990 v Itálii rádi vzpomínají i fotbalisté země, jež teprve několik měsíců před mistrovstvím rozevřela železnou oponu, protože došli až do čtvrtfinále, kde podlehli právě budoucím šampionům.

Němci 8. července 1990 ve finále na olympijském stadionu v Římě před třiasedmdesáti tisíci diváky porazili Argentince 1:0 gólem Brehmeho z penalty v 85. minutě za faul na Völlera. To už Argentina hrála bez vyloučeného Monzóna a nakonec skončila v devíti, když mexický rozhodčí Codesal poslal do šatny předčasně také Dezottiho. Závěr zápasu se změnil z fotbalu v kopanou a sudí měl po ukončení finále co dělat, aby se dostal ze hřiště před rozzuřenými Argentinci v čele s Maradonou. Tohle finále bývá označováno za nejošklivější v historii.

Němci měli velké problémy v semifinále právě s Anglií, za niž vyrovnával na 1:1 deset minut před koncem právě Lineker, který se trefil i po prodloužení v penaltovém rozstřelu, ale vzhledem k tomu, že z dalších čtyř anglických hráčů se v nich prosadil už jen Beardsley a Plat, zatímco Němci proměnili první čtyři pokusy, bylo vymalováno.

Noví šampioni lehce klopýtli už ve skupině, kterou vyhráli před Kolumbií, Jugoslávií a SAE, právě s Jihoameričany 1:1. V osmifinále pak porazili Nizozemsko 2:1 a ve čtvrtfinále celek SRN, jenž hrál pod tímto názvem před sloučením obou německých zemí na šampionátu naposledy, porazil v Miláně celek trenérů Vengloše a Ježka 1:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Vzpomínka Václava Němečka na MS 1990

Československý výběr se tehdy cítil dost poškozený rakouským rozhodčím Helmutem Kohlem, který posoudil Klinsmannův pád ve vápně jako faul, a Matthäus z penalty rozhodl. Celek s kanonýrem Skuhravým, který byl s pěti brankami druhým nejlepším střelcem šampionátu, a dalšími fotbalisty, jejichž cesty po mistrovství vesměs vedly do zahraničních klubů, pak přišel o vyloučeného Moravčíka, který nevydržel a vztekle nakopl kopačku, již mu někdo ze soupeřů ve vápně vyzul.

Česká stopa na Apeninském poloostrově zůstala výrazná i proto, že poprvé za svými fotbalisty vyrazilo na západ tolik fanoušků ze země, která se teprve nedávno vymanila ze socialistického sevření. Na první zápas, v němž Čechoslováci deklasovali USA 5:1, jich bylo přes třicet tisíc. "Ohromilo nás to. Naše vlajky zakrývaly snad polovinu tribun. Nikdy jsme nic takového nezažili," vzpomínal brankář Stejskal na podporu fanoušků, kteří po pádu socialismu mohli konečně svobodně cestovat.

I Stejskal si v Itálii udělal jméno a po mistrovství zamířil ze Sparty na britské ostrovy do Queens Park Rangers. Zatímco Skuhravý tam hned zůstal a podepsal přestup do FC Janov.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články