Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šéf italské federace: Nikdy nepodepíšu ukončení Serie A, byla by to smrt fotbalu

Rigorózní nikdy. Prezident italské fotbalové federace (FIGC) Gabriele Gravina prohlásil, že předčasné ukončení ligové sezony nepodepíše. Znamenalo by to podle něj smrt fotbalu v zemi. Tato slova tak přichází krátce po vyjádření itaského ministra sportu Vincenza Spadafory, který opětovné rozběhnutí Serie A v koronavirem těžce zasažené zemi nepovažuje za pravděpodobné.

Fotbalisté FC Turín se radují z gólu v Brescii
zdroj: ZUMA autor: Alessio Tarpini

Ministr klubům doporučil, ať se už raději připravují na příští ročník. S tím však vedení federace rezolutně nesouhlasí.

"Dokud jsem prezidentem FIGC, nikdy nepodepíšu ukončení sezony, protože by to byla smrt italského fotbalu," řekl Gravina médiím.

Itálie pozastavila ligový ročník 9. března kvůli šíření nemoci COVID-19. Tou se na Apeninském poloostrově nakazilo přes 200 tisíc lidí a více než 27 tisíc s ní zemřelo.

"Chráním zájmy všech, takže opakuji, že odmítám podepsat úplné zastavení, pokud tady nebudou důvodné obavy o zdraví všech zúčastněných. Ale někdo by mi musel jasně říct, abych přestal pracovat na obnovení sezony," prohlásil Gravina.

"S úplným zastavením bychom přišli o 700 až 800 milionů eur (téměř 22 miliard korun). Kdybychom hráli bez diváků, ztráta by činila 300 milionů (osm miliard korun). V případě restartování italské ligy s fanoušky bychom byli na minus 100 až 150 milionech eur, i když ta poslední varianta není možná. Máme velkou smluvní zodpovědnost vůči mezinárodním partnerům a institucím jako UEFA a FIFA," dodal šéf federace.

Zbývá sehrát 12 kol a několik odložených zápasů

Úřadující mistr Juventus Turín vede tabulku o bod před Laziem Řím. Ne všichni ale chtějí sezonu dohrát. Například prezident poslední Brescie Massimo Cellino už dříve prohlásil, že pokud bude Serie A pokračovat, jeho tým, v němž působí i Češi Aleš Matějů a Jaromír Zmrhal, ke zbývajícím zápasům nenastoupí.

Ligový ročník už kvůli vládním nařízením, omezujícím shromažďování většího počtu lidí, ukončili ve Francii a Nizozemsku. Například soutěže v Anglii, Německu, ale i Česku chtějí sezonu dokončit. Pro dohrání lig je rovněž Evropská fotbalová unie UEFA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články