Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sadílek o premiéře proti Nizozemcům: Bylo to pět minut, ale nezapomenu na ně nikdy

S nizozemským fotbalem má bohaté zkušenosti a právě proti "oranžovému" výběru si na ME odbyl premiéru za reprezentaci. Michal Sadílek strávil na hřišti jen několik minut, nezapomene na ně prý ale nikdy. Defenzivní univerzál by se rád dostal na trávník i v sobotním čtvrtfinále proti Dánsku v Baku. Očekává vyrovnané utkání, které podle něj rozhodne to, kdo bude mít více fyzických sil.

Michal Sadílek
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Sadílek do nedělního utkání odehrál za reprezentační "áčko" jen 10 minut přípravného zápasu před Eurem v Itálii. Ve třech duelech skupiny Eura se nevešel ani na lavičku, před soubojem s Anglií kvůli lehkému zranění dokonce netrénoval. Proti Nizozemsku se dostal na trávník v úvodu nastavení, v němž Češi udrželi nečekanou výhru 2:0.

"Po zápase jsem nemohl uvěřit tomu, co se stalo. Během toho zápasu to bylo strašně rychlé, na rozcvičku jsem měl jen pár minut. Pak mě trenér zavolal, že se mám jít nachystat. Na hřišti jsem strávil zhruba pět minut, snažil jsem se užít si je. Hlavně jsem byl rád, že jsme zápas zvládli. Byla to nádhera s těmi diváky, nezapomenu na to hodně dlouho," řekl Sadílek.

V nizozemském týmu měl dvaadvacetiletý středopolař tři spoluhráče z PSV, odkud v uplynulé ligové sezoně hostoval v Liberci. Z klubu z Eindhovenu v nominaci "oranjes" na šampionátu figurovali obránce Denzel Dumfries, záložník Cody Gakpo a útočník Donyell Malen.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté naposledy trénovali v Praze a odletěli do Baku

"Jsem rád, že jsme je porazili. Po zápase jsem se spoluhráči z PSV mluvil, vyměnili jsme si dresy. Bylo to hezké, dlouho jsem je neviděl. Zrovna jsme se uviděli na takové akci a v takovém zápase. Bylo to o to sladší, že se nám podařilo vyhrát," podotkl Sadílek.

Mluvil i s bývalým legendárním útočníkem Ruudem Van Nistelrooijem. "S ním jsem prohodil před zápasem pár slov ohledně budoucnosti, co nás čeká. Bude od nové sezony trenérem juniorky PSV. A popřáli jsme si, ať se nám v tomhle zápase daří," řekl Sadílek s úsměvem.

Dánové jsou na tom fyzicky lépe

Soutěžní premiéru v reprezentaci si odbyl na Euru stejně jako před devíti lety na turnaji v Polsku nynější český kapitán Vladimír Darida. "Je to zajímavé. Moc si vážím toho, že jsem mohl nastoupit v takovém zápase jako osmifinále mistrovství Evropy. Jestli si dobře pamatuju, Vláďa hrál tehdy čtvrtfinále proti Portugalsku. Zápasy na tak velkém turnaji jsou nejvíc, je to splněný sen," uvedl Sadílek, který si jako jediný z české nominace zahrál na konci března i na Euru jednadvacítek.

Ve čtvrtfinále s Dány čeká fyzicky náročnou bitvu. "Dánové jsou podobně jako Nizozemci taky velmi kvalitní na míči, fyzicky jsou na tom ale lépe. Jsou v tom trošku podobní nám. Bude to fyzické utkání. Kdo vydá více energie a bude kvalitnější na míči, ten vyhraje," mínil Sadílek.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Se spoluhráči zatím příliš neprobírali, že před 17 lety reprezentace ve čtvrtfinále Eura rovněž narazila na Dány a zvítězila 3:0. "Samozřejmě o tom víme. Pak se tým dostal až do semifinále, kde bohužel vypadl. Třeba to trenér použije (jako motivaci) i na nějakém taktickém mítinku. Uvidíme, ještě máme dva dny do zápasu," uvedl Sadílek.

Ještě neví, kde bude působit v příští sezoně. Smlouvu má ještě v PSV. "S trenérem zatím v kontaktu nejsem. Mám ho kontaktovat po posledním zápase Eura. Doufám, že to bude až 11. července," řekl s úsměvem Sadílek s odkazem k hracímu dni finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články