Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozhodnuto: Bundesliga se vrátí 16. května, ale bez diváků

První velká fotbalová vlaštovka je tady. Po středečním rozhodnutí německé vlády schválila valná hromada 36 klubů obnovení dvou nejvyšších soutěží. Na tiskové konferenci to oznámil Christian Seifert, generální ředitel DFL, která organizuje první a druhou bundesligu. Po přestávce způsobené pandemií koronaviru se začne hrát bez diváků od 16. května a podle Seiferta se obě soutěže stihnou dohrát do konce června. Naopak v Belgii se nejspíš skutečně nedohraje.

Sport
zdroj: ČT4

DFL ve středu oznámila, že znovuzahájenou Bundesligu načne 15. května tradiční páteční předehrávka. Termín začátku soutěže byl ovšem nakonec o den posunut kvůli faktu, že německá vláda schválila utkání bez diváků až od druhé poloviny května.

Bundesliga se znovu rozběhne jako první fotbalová soutěž v Evropě. Už o tomto víkendu se sice bude hrát na Faerských ostrovech, ale tamní soutěž svůj ročník teprve zahájí. Dosud poslední duel německé ligy se hrál 11. března. Tabulku po nekompletních 25 z 34 kol vede obhájce titulu Bayern Mnichov o čtyři body před druhým Dortmundem.

Obnovená sezona začne 16. května šesti sobotními zápasy, dvě střetnutí včetně souboje Unionu Berlín s Bayernem se budou hrát v neděli a kolo zakončí pondělní dohrávka mezi Brémami a Leverkusenem.

Sport
zdroj: ČT4

"Zájem začít je obrovský. Vidím zprávy z celého světa, že jsme první velká liga, která se vrátí. To se může stát jen díky tomu, že máme privilegium žít v jednom z nejmodernějších zdravotnických systémů na světě," uvedl Seifert.

Nejdřív karanténní opatření, pak fotbal

"Hraní zápasů je povoleno podle schválených pravidel," citovala bez bližších podrobností agentura SID kancléřku Angelu Merkelovou. Jak přesně budou hygienická opatření během utkání vypadat, zatím není jasné. Dosud není známý ani počet osob, které budou moci být při nich na stadionu. Podle médií by to mohlo být 300 lidí.

Podle dokumentu, z kterého citovala agentura DPA, by znovuzahájení sezony měla předcházet karanténní opatření, možná ve formě tréninkového kempu. V materiálu ale není výslovně uvedeno, že by týmy musely projít dvoutýdenní karanténou, jak se původně spekulovalo.

Všechny zápasy se minimálně do konce této sezony budou hrát bez diváků. Seifert ale nemá strach, že by se příznivci shromažďovali před stadiony. "Nemyslím si, že budou chtít udělat laskavost kritikům a budou chodit před stadiony," podotkl Seifert.

"Samozřejmě vše bude jiné. Hned po prvním utkání budeme všichni vědět, proč dáváme přednost duelům s fanoušky. Ale teď nám nezbývá nic jiného a v rámci toho očekávám nejlepší možný sportovní zážitek," dodal.

Belgie zakázala sport do konce července

Vedle toho belgická liga nejspíš ztratila poslední reálnou šanci na dohrání sezony. Podle premiérky Sophie Wilmesové budou sportovní akce v zemi kvůli koronavirové pandemii zrušeny nejméně do 31. července. Právě do konce července by se podle představ UEFA měly jednotlivé ligy v Evropě dohrát.

Představitelé soutěže uvedli, že budou nařízení bezpečnostní rady respektovat. Vedení ligy již před měsícem doporučilo předčasně ukončit sezonu kolo před koncem základní části a vyhlásit mistrem Bruggy, za které hraje český útočník Michael Krmenčík.

Tento verdikt musejí formálně potvrdit kluby, které ho v drtivé většině podporují, ale jejich zasedání bylo v minulých týdnech už třikrát odloženo. Dalším termínem valné hromady je 15. květen.

Belgie ukončila ligovou soutěž jako první z evropských zemí. Fotbalová unie UEFA ji za to kritizovala a pohrozila vyřazením klubů z pohárových soutěží. Od té doby ukončily nejvyšší soutěže také Nizozemsko a Francie, další evropské ligy včetně české doufají v dohrání sezony.

Počet nakažených v Belgii překročil 50 tisíc, přes osm tisíc lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Bruggy vedly v době přerušení ligy tabulku o 15 bodů před Gentem, po základní části měla přijít na řadu nadstavba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články