Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Rosický má potíže s lýtkem, v Rakousku je i Darida

Praha - Kapitán českých fotbalistů Tomáš Rosický má drobné problémy s lýtkem a odcestuje na soustředění do Rakouska před evropským šampionátem až s denním zpožděním v pondělí. Kouč Michal Bílek kvůli tomu povolal na herní kemp nováčka Vladimíra Daridu z Viktorie Plzeň, který bude v přípravě plnit roli jakéhosi sparingpartnera. K týmu se o den později připojí také záložník Jaroslav Plašil, který ještě dnes hraje francouzskou ligu, čerstvý vítěz Ligy mistrů brankář Petr Čech dorazí ve středu. Reprezentace dnes zahájila závěrečnou přípravu před Eurem a krátce po srazu v hotelu Praha vyrazila na cestu do rakouského Bad Waltersdorfu, kde bude do příští neděle ladit formu na šampionát. Každý den bude o průběhu soustředění detailně informovat ČT4 a náš web.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Rosický kvůli potížím s lýtkem musel před týdnem v zápase za Arsenal střídat v poločase a měl sedmidenní pauzu. Podle něj ale nejde o nic vážného. "Nemám nic porušeného ve svalu. Zítra si počkám na doktora Koláře, který se vrátí z hokeje. Pak dojedu normálně za ostatními na soustředění," řekl Rosický.

V úvodu herního kempu bude mít zřejmě individuální program. "Paradoxně mi to může prospět, že si odpočinu. Ta únava po sezoně je veliká. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Doufám, že to bude v pořádku," doplnil Rosický.

Tomáš Rosický o svém zranění:

"Byl jsem strašně unavený po celé té dlouhé sezoně, odehrál jsem vlastně úplně všechno. Měl jsem i problém s patou, dva týdny předtím jsem vůbec netrénoval a jen hrál. Vždy jsem se vydal při zápase a neměl jsem šanci doplnit to tréninkem. Asi to byla reakce i na tohle."

"Myslím si, že to nebude žádná komplikace," okomentoval Rosického zranění Bílek. Odhadl, že by klíčový český záložník měl být v pořádku během několika dnů. Kdyby však přece jen bylo zranění vážnější, má reprezentační kouč připravenou náhradní variantu. "Kdyby nebyl Tomáš Rosický v pořádku na konci týdne, nominovali bychom Daridu na mistrovství Evropy a museli bychom vyřadit jednoho hráče," uvedl.

Český trenér kvůli problémům Rosického a pozdějšímu příjezdu Plašila vzal na soustředění také jednadvacetiletého Daridu, který je v nominaci jednadvacítky pro červnové pokračování evropské kvalifikace. "Je to hráč do středu hřiště, může být platný do defenzivy i ofenzivy," podotkl Bílek.

Vladimír Darida o šancích na nominaci:

"Uvidíme, jak to dopadne. Já jsem ještě mladý kluk a doufám, že těch šancí bude víc, pokud by se to nepovedlo."

Ostatní hráči jsou zdravotně v pořádku, drobné problémy má delší dobu jen gólman Jaroslav Drobný. I proto bude mít společně s Rosickým a Plašilem tréninkový program upravený. Jako poslední by měl ve středu dorazit do Bad Waltersdorfu brankář Petr Čech.

Spolu s Daridou má nyní Bílek ve výběru 25 hráčů. V závěrečné nominaci pro mistrovství, kterou kouč oznámí 29. května v Praze, bude 23 fotbalistů. V kádru jsou momentálně čtyři brankáři, kvůli problémům Jaroslava Drobného totiž Bílek rozšířil gólmanskou sestavu o teplického Tomáše Grigara. Na turnaj by ale měl jet Drobný spolu s Janem Laštůvkou a Čechem.

První tréninkový zápas sehraje tým ve středu

Reprezentanti se neoficiálně sešli už v sobotu a na Julisce absolvovali kondiční testy. Oficiální sraz měl tým dnes v 11 hodin v hotelu Praha a hned po obědě se vydal na ruzyňské letiště, odkud odcestuje do Štýrského Hradce. Let zabral přibližně 40 minut a tým se poté přesunul do 60 kilometrů vzdáleného Bad Waltersdorfu. Hráči před večeří absolvovali na tamním golfovém hřišti výběh se sporttestery, na fotbalovém hřišti si poprvé zatrénují v pondělí dopoledne.

Ve středu 23. května sehrají Češi tréninkové utkání s místním výběrem, v sobotu je pak čeká v Hartbergu přípravný duel s Izraelem a 1. června se v Praze na Letné utkají s Maďarskem. Do Eura vstoupí Bílkův tým 8. června utkáním s Ruskem v polské Vratislavi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články