Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Na Euro pojede Suchý a Necid, smůlu má Krejčí

Praha - Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek oznámil nominaci na Euro. Chybí v ní Jan Rajnoch, Zdeněk Pospěch, Jiří Štajner, Ladislav Krejčí. Naopak se do ní vešli Marek Suchý a Tomáš Necid. Jediným náhradníkem je teplický brankář Tomáš Grigar, který bude týmu k dispozici jen pro soustředění. Dalších třiadvacet hráčů by mělo odjet na šampionát.

Ani Jiří Štajner, ani Marek Matějovský. Jedinou alternativou za kapitána Rosického na post tvořivého záložníka bude pro Euro plzeňský Daniel Kolář, přestože liberecký Štajner prokazoval na jaře o poznání lepší formu. "Jirku Štajnera jsem v březnu bral na zápas do Irska jako alternativu za Tomáše Rosického. Jirka mě přesvědčil, že na to má výkonnostně pořád má. Ale za Tomáše je první volbou Dan Kolář, proto jede on a ne Jirka," vysvětlil Bílek pro iDnes.cz.

Smůlu má i sparťanský záložník Ladislav Krejčí, který byl v jarní sezoně jeden z nejlepších hráčů Gambrinus ligy a táhl trápící se Spartu. Jeho nominaci mnozí považovali za prakticky jistou, ale trenér Bílek nehodlá talentovaného záložníka posadit ani na lavičku. Post levého ostrého kraje tak zřejmě připadne Václavu Pilařovi, který ale v jarní části sezony hodně zaostával za svými výkony z podzimu.

Ladislav Krejčí se na Euro překvapivě nepodívá
zdroj: ČT4

V nominaci je hned pět plzeňských hráčů a k tomu i nedávné opory Viktorky Petr Jiráček a Jan Rezek. Na poslední chvíli naopak vypadli Jan Rajnoch a překvapivě i Zdeněk Pospěch, který byl donedávna jasnou jedničkou na post pravého obránce.

Po delší době se do národního týmu vrací dvojice bývalých slávistů nyní působících v ruské lize - Tomáš Necid a Marek Suchý. Na soustředění s týmem odcestuje jako jediný náhradník i Tomáš Grigar. Teplický brankář by měl ale tým opustit hned po přípravném kempu. "Ví o tom, jaká je jeho situace. Petr Čech chytá finále Ligy mistrů a připojí se k nám později. A Jarda Drobný má lehké zdravotní problémy. Tak abychom se nedostali do potíží s brankáři, bereme na kemp i Grigara," vysvětlil Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace na EURO 2012

Trenér národního týmu má v záloze sedm až osm dalších náhradníků, které by povolal v případě, že by se někdo z předběžně nominovaných hráčů zranil. Jejich jména ale prozradit nechce. Jistojistě mezi nimi není Jiří Štajner. Bílka rozlítila kritika libereckého útočníka, který obvinil trenéra národního týmu, že na nominaci mají vliv manažeři a neperspektivní hráči jako on nemají šanci.

Bílek si prý po těchto vyjádřeních neumí představit, že by Štajnera ještě povolal. "Vzhledem k těm obviněním a zbytečným prohlášením už neuvažuji o tom, že by se do nominace dostal. Navíc se vyjádřil ve smyslu, že pojede na dovolenou. U něj bohužel zvítězily emoce nad čistým rozumem," prohlásil Bílek. 

Mužstvo se sejde 20. května v Praze a rovnou odcestuje na soustředění do rakouského Bad Waltersdorfu. Na 26. května je pak naplánován přátelský zápas s Izraelem v Hartbergu. Konečnou nominaci musí trenér Bílek oznámit do 29. května a 1. června čeká reprezentaci další přípravné utkání s Maďarskem na Letné.

Nominace českého týmu na fotbalové Euro 2012

Brankáři: Čech, Drobný, Laštůvka, Grigar.
Obránci: Limberský, Gebre Selassie, Suchý, Sivok, Hubník, M. Kadlec, Rajtoral.
Záložníci: Hübschman, Jiráček, Kolář, Petržela, Pilař, Plašil, Pudil, Rosický, Rezek.
Útočníci: Lafata, Necid, Pekhart, Baroš.

Zdroj
ČT sport, ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články