Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ronaldo vystřílel Portugalsku vítězství, první výhru slaví i Francie

Paříž – Finalisté letošního evropského šampionátu napravili zaváhání z úvodního kvalifikačního kola. Portugalci, úřadující šampioni starého kontinentu, nadělili "kanára" Andoře, jejíž síť hned čtyřikrát rozvlnil hvězdný Cristiano Ronaldo. Francouzi zareagovali neméně přesvědčivým vítězstvím 4:1 nad Bulharskem. Role favoritů splnily také reprezentace Belgie či Nizozemska.

Francouzi se radují z branky do sítě Bulharska
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Francouzi však nezačali s Bulhary vůbec dobře. V páté minutě fauloval ve vápně obránce Sagna a nařízenou penaltu proměnil Aleksandrov. Vzápětí ale krajní bek Manchesteru City chybu napravil, když připravil vyrovnávací gól Gameirovi.

Pak už byli v ofenzivě aktivní pouze domácí. V 26. minutě Payet centroval do vápna a jeho pas bez přispění spoluhráčů skončil až za zády gólmana Stojanova. Těsně před přestávkou navíc Pirgovovu chybu potrestal Griezmann, čímž zdvojnásobil francouzský náskok. Po změně stran se po pěkné kombinaci podruhé v zápase prosadil Gameiro.

Asistoval mu Griezmann, který se v posledních deseti reprezentačních zápasech přímo podílel na stejném počtu gólů: sedm dal a na tři přihrál.

První výhru do tabulky skupiny A si připsalo také Nizozemsko, jež porazilo Bělorusko shodně 4:1. Během první půle dvakrát překonal brankáře hostí záložník Promes a dodal "Oranjes" potřebný klid. Po návratu z kabin sice snížil Rios, ale vítězství svěřenců kouče Blinda následně potvrdili Klaassen s Janssenem. Nizozemci vyhráli domácí soutěžní zápas poprvé od listopadu 2014.

Cristiano Ronaldo slaví gól proti Andoře
zdroj: REUTERS autor: Rafael Marchante

Cristiano Ronaldo se vrátil po zranění do sestavy národního týmu a hned byl hlavní hvězdou utkání proti Andoře. Prosadil se čtyřikrát, což se mu v dresu Portugalska podařilo poprvé. Na konto si připsal už 42. hattrick v kariéře, z toho čtvrtý za reprezentaci. Další trefy při výhře 6:0 přidali Cancelo a Silva.

Skupinu B vede přemožitel Portugalska z prvního duelu Švýcarsko. Hráči ze země helvétského kříže ovládli vyrovnaný duel v Maďarsku poměrem 3:2. Rozhodující gól dal v poslední minutě záložník berlínské Herthy Stocker.

Belgie uspěla i v druhém zápase pod trenérem Robertem Martínezem. Bosnu a Hercegovinu porazila jasně 4:0, když skóre otevřel vlastním gólem Spahič a poté se prosadili Hazard, Alderweireld a Lukaku.

Belgičané tak vedou skupinu H před Řeckem, které zvítězilo v utkání řízeném českým sudím Pavlem Královcem 2:0 nad Kyprem.

Výsledky kvalifikace na MS 2018 ve fotbale:

Skupina A: 

Francie - Bulharsko 4:1 (23. a 59. Gameiro, 26. Payet, 38. Griezmann - 6. Aleksandrov z pen.), Lucembursko - Švédsko 0:1 (58. Lustig), Nizozemsko - Bělorusko 4:1 (15. a 31. Promes, 56. Klaassen, 64. Janssen - 47. Rios).

Skupina B

Maďarsko - Švýcarsko 2:3 (53. a 72. Szalai - 51. Seferovič, 67. Rodríguez, 90. Stocker), Portugalsko - Andorra 6:0 (2., 4., 47. a 68. Ronaldo, 44. Cancelo, 86. Silva), Lotyšsko - Faerské ostrovy 0:2 (19. Nattestad, 70. Edmundsson).

Skupina H:

Řecko - Kypr 2:0 (12. Mitroglu, 42. Mantalos), Belgie - Bosna a Hercegovina 4:0 (26. vlastní Spahič, 29. Hazard, 60. Alderweireld, 79. Lukaku), Estonsko - Gibraltar 4:0 (47. a 70. Kait, 52. Vassiljev, 88. Mosnikov).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy