Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Reprezentace Skoty přehrála. Z Glasgow ale neveze ani bod

Čeští fotbalisté si ze skotského Glasgow odváží těsnou porážku 0:1. I přes lepší výkon svěřenci zaskakujícího trenéra Jiřího Chytrého nedokázali proti úporně bránícímu soupeři skórovat. Jedinou branku utkání vstřelil v šesté minutě Ryan Fraser. Češi jsou v tabulce skupiny B2 druzí o čtyři body za Skoty. 

Utkání Skotsko - Česko
zdroj: ČTK/PA autor: Andrew Milligan

Reprezentanti nedokázali Skotsku oplatit zářijovou domácí porážku 1:2 a vzdálila se jim šance na vítězství ve skupině. Národní tým zakončí Ligu národů v listopadu domácími duely s Izraelem a Slovenskem. Český celek vedl v zápase asistent trenéra Jiří Chytrý. 

Tým nastoupil ve stejné základní sestavě jako v Izraeli. Úvod mu ale na rozdíl od nedělního zápasu nevyšel a už v šesté minutě prohrával. Soupeř vystihl Provodovu přihrávku, Dykes obešel dalšího slávistu Kúdelu a přistrčil míč Fraserovi, který sám před Vaclíkem nezaváhal.

Za sedm minut potkala český celek další komplikace, když kvůli zranění musel střídat první stoper Čelůstka a nahradil ho Hovorka. V polovině první půle nacentroval Coufal z pravé strany a nabíhající Vydra z první těsně minul.

V 31. minutě upadl ve vápně Souček, ale penalty se nedočkal. Za čtyři minuty se prohnal kolem Kúdely Fraser, vypálil a k druhému gólu v utkání mu chyběl kousek. Jinak ale byli čím dál aktivnější hosté a v převaze pokračovali i po změně stran. Míč drželi 69 procent času.

V 50. minutě Vydra z úhlu minul, přitom se mu nabízel lépe nabíhající Darida. Chvíli nato po rohu hlavičkoval Souček a míč ještě tečoval Vydra, gólman Marshall ale zasáhl. Hosté posílili ofenzivu o druhého útočníka Poznara, který si ve 32 letech odbyl reprezentační debut.

Krátce po jeho příchodu prodloužil Souček hlavou na přední tyči roh, ale Královo zakončení zblokovala obrana. Čechům viditelně chyběli zranění elitní útočníci Schick a Krmenčík. Neprosadil se ani v 83. minutě Souček, který po rohu netrefil zblízka odkrytou branku.

"Šancí jsme měli dost. Chyběl důraz, možná i trochu štěstí. Já sám jsem měl obrovskou šanci. Míč jsem dlouho neviděl, na poslední chvíli mi to skočilo u nohy. Chtěl jsem to co nejdříve zakončit, možná jsem si to mohl dát i na dva dotyky. Měl jsem to trefit. Beru to jako chybu, za kterou se musím klukům omluvit. Mohli jsme uhrát aspoň bod, musím tyhle šance dávat. Hrozně nás to mrzí, že jsme to tady nezvládli," řekl Souček pro ČT.

Na druhé straně z protiakce mířil střídající McBurnie do břevna. Skoty, kteří se v případě výhry ve finále play-off o mistrovství Evropy utkají ve skupině s českým týmem, už to mrzet nemuselo. Sérii bez porážky protáhli na osm utkání. 

"Prohráli jsme zápas, který jsme prohrát neměli. Nebyli jsme horším týmem, měli jsme spoustu šancí. Rozhodla naše chyba, kterou jsme udělali před prvním gólem. Druhý poločas Skotové zalezli a my jsme se tam snažili dostat. Byly tam dvě dobré situace, ale dnes nám asi nebyl gól souzený," mínil Ondřej Kúdela.

Skotsko - ČR 1:0 (1:0)

Branka: 6. Fraser. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller (všichni Něm.). ŽK: Dykes, Marshall - Bořil. Bez diváků.

Skotsko: Marshall - McTominay, Gallagher, Considine - O´Donnell, Jack, McGregor, Taylor (79. Hanlon) - McGinn (79. Paterson) - Dykes (65. McBurnie), Fraser (70. McLean). Trenér: Clarke.

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka (20. Hovorka), Kúdela, Bořil - Souček - Masopust (65. Poznar), Král (77. Kadeřábek), Darida, Provod (65. Ševčík) - Vydra (77. Rabušic). Trenér: Chytrý.

Jiří Chytrý (trenér ČR): "Výsledek je špatný, je v kontrastu s výkonem. Dostali jsme hloupý gól hned na začátku. Podcenili jsme tam jednu situaci, nebyla dostatečně důrazně dohraná. Podlehli jsme možná dojmu, že nám hned od úvodu přenechali iniciativu. Z toho vyústila i branka na začátku. Potom v dalším průběhu zápasu jsme to odpracovali, hráli jsme ve velké intenzitě i si vytvářeli šance. Ale chybělo je vyjádřit lepším řešením, to znamená gólem. Příležitostí tam bylo dost vstřelit branku a minimálně tu neprohrát. Měli jsme za sebou dvě dobrá utkání, chtěli jsme na ně navázat. Chtěli jsme tu minimálně neprohrát, udělat situaci ve skupině zajímavější, hrát o první místo a eventuálně postup do Ligy A. O to větší je zklamání, že se to nepodařilo. Vedl jsem mužstvo, ale hlavní trenér je pořád Jarda Šilhavý. Jakousi dílčí tíhu zodpovědnosti jsem vnímal spíš před zápasem, poté během zápasu jsme se dostal do utkání a neměl jsem čas o tom ani moc přemýšlet. Už trénuji dost dlouho, takže nebyl žádný problém."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články