Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za Šilhavého a další ve Skotsku, reprezentaci čeká zápas o vedení ve skupině Ligy národů

Bez několika opor a kouče Jaroslava Šilhavého, kteří jsou v karanténě po pozitivním testu na koronavirus, bude národní tým usilovat o posun do čela ve skupině B2 Ligy národů. V Glasgow nastoupí proti domácímu Skotsku, jež má v tabulce o bod více. Mužstvo povede asistent Jiří Chytrý. Přímý přenos utkání sledujte od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Česko - Skotsko v Lize národů
zdroj: ABACA

Covid-19 zasáhl během nynějšího srazu Šilhavého i fotbalisty. Před týdnem vypadli kvůli jednomu pozitivnímu testu u plzeňského hráče všichni tři zástupci Viktorie, po středečním vítězství 2:1 v přípravě na Kypru se koronavirus objevil u kapitána Bořka Dočkala, Adama Hložka a Antonína Baráka. Pondělní odběr v Praze pak ukázal, že nakažený je i Tomáš Holeš.

Národní výběr nakonec od hygieny dostal povolení do Skotska odletět a byl doplněn o kvarteto Michael Rabušic, Tomáš Poznar, Michal Sáček, Tomáš Malinský.

"Přes úskalí a komplikace, které nás potkaly, kluci dobře fungují jak v trénincích, tak i v obou zápasech. Charakter a mentalita uvnitř týmu jsou velmi dobré. Doufáme, že to potvrdíme i v Glasgow," řekl Chytrý, jenž poprvé povede reprezentaci v utkání. "Jarda (Šilhavý) je nejdůležitější osobností, ale budeme se s tím muset vyrovnat a zaskočit za něj," dodal.

Duel ve Skotsku může být pro vývoj skupiny klíčový. Český celek ztrácí na ostrovního soupeře bod a v případě vítězství se posune před listopadovými závěrečnými střetnutími doma s Izraelem a Slovenskem do čela tabulky.

"Poskočit na první místo by bylo hezké, sami jsme si toho vědomi. Je jasné, že to nebude jednoduché. Ale my chceme první místo a uděláme pro to vše," uvedl obránce Jan Bořil.

Negativní vzájemná bilance

Reprezentanti proti Skotsku vyhráli jediný z posledních pěti zápasů a dvakrát za sebou s ním prohráli. Naposledy v září 1:2 v Olomouci, kde pod vedením trenéra Davida Holoubka nastoupil narychlo složený náhradní výběr z domácí ligy. Původní mužstvo muselo po výhře 3:1 na Slovensku do izolace kvůli dvěma pozitivním testům na koronavirus u členů realizačního týmu.

"To utkání bylo hodně specifické. V kontextu všech zápasů včetně toho v Olomouci jsou určité věci, které se ve hře Skotů opakují. Vidíme, že jsou tam určité automatismy, a můžeme očekávat, že se znovu objeví," naznačil Chytrý. "Doufám, že teď poznají pravou sílu naší reprezentace a oplatíme jim to," vzkázal bek Vladimír Coufal.

Skotové už sedm duelů nenašli přemožitele. V říjnovém termínu nejprve až po penaltovém rozstřelu porazili Izrael v semifinále play-off o mistrovství Evropy, kde v případě postupu narazí na Čechy, a v neděli rovněž doma udolali Slovensko 1:0.

"Sedm zápasů bez porážky, cítíme se skvěle. Doufejme, že proti Čechům přidáme další tři body. Cítím, že tenhle tým má skvělou budoucnost," prohlásil útočník Lyndon Dykes, který jednou skóroval v září v Olomouci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články