Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rekordman Buffon vychytal v tisícím zápase nulu, Itálie zdolala Albánii

Palermo - Italští fotbalisté v kvalifikaci mistrovství světa doma porazili Albánii 2:0. Brankář Gianluigi Buffon v Palermu odehrál tisící zápas v profesionální kariéře a 168. reprezentačním startem vytvořil nový evropský rekord.

Gianluigi Buffon
zdroj: REUTERS/Alberto Lingria

Kapitán reprezentace a Juventusu Turín překonal Španěla Ikera Casillase a Lotyše Vitalijse Astafjevse. Víc reprezentačních zápasů než devětatřicetiletý gólman, který debutoval v italském dresu jako devatenáctiletý v říjnu 1997, mají na kontě pouze Egypťané Ahmed Hasan (184) a Husam Hasan (178), Mexičan Claudio Suárez (177), Muhammad Dajía ze Saúdské Arábie (172) a Ekvádorec Iván Hurtado (168). Buffon mohl inkasovat už po 40. vteřinách hry, ale Cikalleshi těsně minul.

Domácí se ujali vedení ve 12. minutě. Basha v pokutovém území stáhl Belottiho a nařízenou penaltu bezpečně proměnil De Rossi, který oslavil jubilejní 20. reprezentační trefu. Ve druhém poločase bylo utkání na téměř deset minut přerušeno kvůli vybuchující pyrotechnice v sektoru hostů. Favorita to však nerozhodilo a v 71. minutě přidal pojistku Immobile. Italové prodloužili sérii bez kvalifikační porážky na 55 zápasů.

Po pěti kolech zůstala Itálie ve skupině G druhá o skóre za Španělskem, které doma porazilo 4:1 Izrael. V Gijónu otevřel skóre ve 13. minutě Silva, v nastavení první půle zvýšil Vitolo a krátce po změně stran přidal třetí branku Costa. Čtvrthodiny před koncem snížil Refaelov, ale v 88. minutě pečetil vítězství střídající Isco. Irsko remizovalo v Dublinu 0:0 s Walesem a přišlo o první místo ve skupině D.

Do čela se díky lepšímu skóre dostalo Srbsko po výhře 3:1 v Gruzii. Wales v kvalifikaci počtvrté za sebou remizoval a zůstal třetí. Chorvatsko v Záhřebu porazilo Ukrajinu 1:0 a udrželo kvalifikační neporazitelnost i vedoucí příčku ve skupině I. Ukrajinu na druhé pozici vystřídal Island díky vítězství 2:1 na hřišti Kosova. V základní sestavě domácích nastoupil záložník Shala, který ze Sparty hostuje v Kasimpase.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články