Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Rajtoral: V červnu se uvidí, jestli budu na dovolené, nebo na Euru

Plzeň – František Rajtoral, bývalý mnohonásobný mládežnický reprezentant, se konečně dočkal nominace do seniorské reprezentace. Pravý obránce plzeňské Viktorie by mohl nastoupit již příští středu v přípravném utkání proti Irsku. "Záleží jen na mně, jestli dostanu příležitost. Určitě šance tam je," věří v první reprezentační start Rajtoral.

František Rajtoral
zdroj: Isifa/SME

"Je to příjemná novinka, protože být v reprezentaci je pro každého vrchol. Ani jsem ještě nebyl u telefonu, tak nevím, jaké budou reakce," líčil Rajtoral, který ve středu s plzeňským týmem vyrazí do Gelsenkirchenu k odvetě 2. kola Evropské ligy proti Schalke 04.

Rajtoral na sebe poprvé výrazněji upozornil v roce 2005, kdy se jako odchovanec prosadil v A týmu Příbrami. Odtud ještě v létě téhož roku putoval do Ostravy, kde se zanedlouho vypracoval v jednu z opor týmu. Rajtoral navíc během ostravského angažmá nasbíral 30 startů v juniorských reprezentacích a v roce 2007 se představil také na Euru jednadvacítek.

V roce 2008 se ale u ofenzivního beka projevil únavový syndrom, který přibrzdil jeho rozlet. "Vždyť jsem ani skoro nepřeběhl hřiště přes šířku," vzpomínal blonďatý obránce. S odstupem říká, že mu záhadná nemoc částečně také pomohla. "Když jsem s tou nemocí bojoval, ani jsem na fotbal moc nemyslel. Šlo mi jen o to, abych se dal zdravotně do kupy. Takže nějaké přemýšlení o reprezentaci by bylo jen sci-fi. Sáhl jsem si na dno. Od té doby to v sobě mám nastavené tak, že mě jen těžko něco může rozhodit," vyprávěl Rajtoral.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na Irsko je i Rajtoral

Před sezonou 2009/2010 přestoupil Rajtoral výměnou za Adama Varadiho do Viktorie Plzeň. Jeho výkony v celku posledního ligového mistra vzbuzovaly již delší dobu spekulace o možné nominaci plzeňského obránce do reprezentace. I díky zranění Zdeňka Pospěcha se staly realitou.

"Všechno to byly opravdu jen spekulace a já je moc nesleduju. Prostě dokud není věc hotová, neřeším to. Soustředil jsem se jen na to, abych odváděl co nejlepší výkony v klubu. Pak je to už na lidech, kteří o reprezentaci rozhodují. Na ničem jiném nezáleží," řekl Rajtoral. "Sám pro sebe jsem si říkal, že kdo si počká, ten se dočká."

Rajtoralovi se nyní otevřela šance zahrát si na červnovém mistrovství Evropy. "Určitě bude prostor na to, abych se ukázal. Ale že by se mi hlavou honilo mistrovství Evropy, to vůbec ne. V červnu se uvidí, jestli budu na dovolené, nebo na Euru," přemítal s úsměvem Rajtoral.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články