Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Bílek povolal na Irsko nováčka Rajtorala

Praha - Plzeňský bek František Rajtoral je nováčkem ve dvacetičlenné nominaci trenéra fotbalové reprezentace Michala Bílka na přípravné utkání v Irsku. Český kouč povolal na úvodní duel v tomto roce všechny hlavní opory včetně brankáře Petra Čecha, kapitána Tomáše Rosického a útočníka Milana Baroše. Stále chybí Tomáš Necid z CSKA Moskva, který se pozvolna uzdravuje po operaci kolena. Zápas se odehraje příští středu 29. února v Dublinu.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Pětadvacetiletému Rajtoralovi pomohla k premiérové nominaci absence dalšího pravého beka Zdeňka Pospěcha z Mohuče, který se zranil v úvodu jarní části Bundesligy. "Má natržený vaz v koleně a vypadá to, že bude asi měsíc mimo hru. Z toho důvodu je povolaný Rajtoral. Už delší dobu prokazuje velmi dobrou výkonnost, velmi dobře si vedl na podzim v Lize mistrů a také v Evropské lize proti Schalke odehrál dobrý zápas," řekl Bílek.

Necid na začátku února poprvé po operaci kolena zasáhl do přípravného zápasu CSKA Moskva a Bílek věří, že se rychle dostane do herního rytmu. "Zasáhl do dvou poločasů a pak odehrál 30 minut v dalším zápase. Je to další hráč, se kterým budeme počítat. Bude samozřejmě záležet, jaký bude jeho zdravotní stav a jestli bude hrát v klubu," uvedl český kouč.

Do výběru se tentokrát nevešel sparťanský kapitán Marek Matějovský. Naopak vrací se Tomáš Hübschman, jenž kvůli vyloučení nehrál baráž o mistrovství Evropy proti Černé Hoře.

Zápas v Irsku bude prvním testem národního týmu před červnovým mistrovstvím Evropy v Polsku a na Ukrajině. V rámci soustředění v Rakousku sehrají reprezentanti 26. května duel s Izraelem, generálkou na Euro pak bude 1. června domácí utkání na Letné proti Maďarsku.

Podle Bílka se dvacetičlenný výběr na Irsko blíží týmu, který pojede na Euro. V záloze jsou ale připraveni ještě další hráči, neboť český kouč může vzít na turnaj 23 fotbalistů. "Neříkám, že všichni pojedou, ale je to tým, který má k Euru nejblíže. Bude záležet na dalších kandidátech, jak si povedou ve svých ligách. A je to jedno, jestli v české, nebo v zahraničních," řekl Bílek.

Český kouč bude mít své pozorovatele na nadcházejících utkáních všech tří soupeřů v základní skupině na Euru. Polsko dostal na starost Josef Csaplár, Řekům se bude věnovat Daniel Drahokoupil a Rusku Jan Bauer.

Zápas s Irskem, dalším z účastníků Eura, bude podle Bílka dobrou prověrkou především pro defenzivu. "Irsko je bojovný tým a má ve svém středu výrazné individuality především v ofenzivní činnosti. Očekávám, že naše defenziva bude hodně prověřena," prohlásil Bílek. "Je to poslední sraz před přípravou na Euro. Věřím, že vydrží zdravý duch a navážeme na výkony ze závěru kvalifikace," přál si Bílek.

Brankáři:Petr Čech (Chelsea), Jaroslav Drobný (Hamburk)    

Obránci:
František Rajtoval (Plzeň), Jan Rajnoch (Sivasspor), Tomáš Sivok (Besiktas), Theodor Gebre Selassie (Liberec), Roman Hubník (Hertha Berlín), Daniel Pudil (Cesena), Michal Kadlec (Leverkusen)

Záložníci:
Petr Jiráček (Wolfsburg), Tomáš Rosický (Arsenal), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck), Daniel Kolář (Plzeň), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Jan Rezek (Famagusta), Václav Pilař (Plzeň), Milan Petržela (Plzeň)   

Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomáš Pekhart (Norimberk) 

Je nám líto, video expirovalo.
Rajtoral se podívá do nároďáku
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články