Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Proti Turkům s Pekhartem na hrotu, o sestavě rozhodne zdravotní stav hráčů

S tímto rokem se rozloučí česká fotbalová reprezentace v sobotu v Turecku. Národní tým se v přípravném zápase v Gaziantepu pokusí navázat na středeční vítězství v Olomouci 5:0 nad Faerskými ostrovy. Teď ale tým Jaroslava Šilhavého čeká mnohem silnější soupeř. Stejně jako v Olomouci bude kouč z nejrůznějších důvodů postrádat skoro tři desítky hráčů. Utkání Turecko - Česko můžete sledovat od 17:40 na ČT sport i na ČT sport Plus.

Tomáš Pekhart
zdroj: ČT4 autor: Pavel Paprskář

Národní tým ve středu zvítězil poprvé po pěti zápasech a po sérii čtyř porážek a připsal si teprve druhou výhru z letošních devíti utkání. Hattrickem mezi 13. a 23. minutou se blýskl útočník Mojmír Chytil, který jako první od rozdělení federace vstřelil při debutu za českou reprezentaci tři branky.

Jelikož národní celek nestartuje na nadcházejícím světovém šampionátu v Kataru, bude pro něj duel v Turecku zároveň poslední prověrkou před březnovým vstupem do kvalifikace mistrovství Evropy, kterou zahájí doma proti Polsku.

Šilhavý věří, že jeho svěřenci v Gaziantepu zopakují dobrý výkon proti Faeřanům. "Nechceme vítězství nad Faerskými ostrovy přeceňovat, ale každá výhra je pro nás důležitá. Dali jsme pět gólů a myslím, že i hra měla náboj, energii. Turecko bude nepochybně silnější soupeř, ale věřím, že jsme se na to dobře připravili a zvládneme to," uvedl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Česko - Faerské ostrovy

Turecko stejně jako Češi nepostoupilo na mistrovství světa a v listopadu také hraje jen přípravné zápasy. Bronzoví medailisté ze světového šampionátu v roce 2002 ve středu doma porazili Skotsko 2:1 a v posledních sedmi utkáních utrpěli jedinou porážku. Vzhledem k účasti ve slabší skupině C Ligy národů ale měli lehčí soupeře.

Národní tým poslední dva zápasy s Tureckem prohrál, na Euru v roce 2016 na závěr skupiny podlehl 0:2 a nepostoupil do vyřazovací fáze. V Turecku ale česká i československá reprezentace z osmi utkání prohrála jediné.

Zatímco nadcházející soupeř doma prohrál jediné z posledních 15 utkání, Češi venku bez duelu na neutrální půdě proti Bělorusku sedmkrát po sobě nezvítězili. Nepříznivou bilanci by rádi vylepšili. "Doufám, že se nám zápas povede výsledkově i herně. Doufám, že zvítězíme," řekl levý bek Ondřej Zmrzlý, který proti Faeřanům v reprezentaci debutoval.

Do české nominace se vzhledem k četným absencím dostali i další nováčci a šest hráčů si ve středu připsalo premiérový start. Šilhavý se musí vyrovnat s téměř třemi desítkami absencí. Řada hráčů včetně nejlepšího střelce Patrika Schicka a brankářské jedničky Tomáše Vaclíka je mimo kvůli zranění, jiné zase neuvolnily kluby včetně Slavie, Sparty a mistrovské Plzně.

V Turecku se dá očekávat několik změn v sestavě. Na hrotu útoku by měl místo Chytila nastoupit Tomáš Pekhart, který hraje právě v místě zápasu Gaziantepu. "Proti Faerským ostrovům jsme nechali hrát osu týmu a doplnil jsme ji dvěma nováčky, další jsme přidávali až v průběhu. Některé hráče jsme nechali odpočinout střídáním a použijeme je zase proti Turecku. Sestava se bude odvíjet i od zdravotního stavu," uvedl Šilhavý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články