Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Propadák. Ale pro olympiádu uděláme všechno, slibují lvíčata

Herning (Dánsko) - Záložník fotbalové jednadvacítky Marcel Gecov z duše nenávidí nezdary a porážky a po neúspěchu v semifinále mistrovství Evropy se Švýcarskem v duchu zuřil. Podle libereckého záložníka bylo v silách mladých Čechů, aby duel zvládli. Kouč Jakub Dovalil je přesvědčen, že jednadvacítka podala vůbec svůj nejslabší výkon a trenér pro to neměl vysvětlení. Věří však, že se mladí Češi oklepou a zvládnou sobotní duel o 3. místo s Běloruskem, který bude přímou bitvou o postup na olympiádu.

Gecov už na hřišti během zápasu vypadal chvílemi naštvaně, po nezvládnutém prodloužení, v němž Švýcaři ve 114. minutě rozhodli, vypadal bezradně. "Všichni jsme si přáli, abychom dostali podobného soupeře. Málokdy se v semifinále takového turnaje stane, abychom šli na relativně přijatelný tým. A stejně jsme to nezvládli. Je to bohužel propadák," smutnil Gecov.

Výpadek českého týmu, s nímž bez porážky prošel kvalifikací i baráží, si nedokázal vysvětlit. "Je zvláštní, proč to nejde zrovna teď, když nám to dřív klapalo a přehrávali jsme lepší týmy než Švýcarsko. Budeme si muset sednout a vyříkat si to," řekl Gecov.

Marcel Gecov:

"Nedivím se, jestli z tribuny nebo v televizi náš výkon nevypadal dobře. My se jen bránili, a když jsme získali míč, do tří přihrávek jsme ho ztratili. To se pak nedá hrát s nikým."

Už v poločasové pauze trenér Dovalil na své hráče zvýšil hlas, po zápase se situace opakovala. "Bylo to potřeba. Hráči nesplnili to, co jsme po nich chtěli a co jsme si řekli na taktické přípravě. Jako by zapomněli na to, co jsme hráli dřív, zažité automatismy se vytratily. Byl to prostě jeden z našich nejhorších výkonů, co jsme spolu," uvedl. "Přitom vím, že kluci fotbal hrát umí. Dokazovali to dlouho, ale najednou to je pryč," posteskl si Dovalil.

Byť skóre napovídá, že mohlo jít o vyrovnaný souboj, gólman Tomáš Vaclík sám vnímal, že Češi zaostávali. "Na takové úrovni si nemůžeme dovolit výkon, jaký jsme předvedli proti Švýcarům. Od začátku nás přehrávali, všude jsme byli pozdě," poznamenal brankář Viktorie Žižkov.

Vaclík: Pořád se hraje o hodně

Češi podle Vaclíka nesmějí propadnout zmaru a beznaději. Souboj s Běloruskem o třetí místo, v němž půjde o účast na OH, podle Vaclíka tým vyburcuje. "Pořád se hraje o hodně, jde o olympiádu, což byl náš hlavní cíl. Musíme se domů vrátit aspoň s ní, když je finále pryč," přál si Vaclík.

Záložník Gecov stále věří, že si Češi na šampionátu zachovají svoji tvář, když zvládnou poslední duel o třetí místo s Běloruskem a zajistí si účast na olympijských hrách v Londýně. "Musíme pro to udělat maximum, abychom si zpět na svoji stranu naklonili lidi, co nám fandí u nás doma. Chápu, že teď můžou být naštvaní. Ale olympiáda je ve hře. A slibuju, že pro ni uděláme všechno," dodal Gecov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články