Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Lvíčata se smutně šourala ze hřiště, olympiáda se vzdálila

Herning (Dánsko) – Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let si ve finále mistrovství Evropy v Dánsku nezahrají. Ve středečním semifinálovém souboji totiž podlehli po prodloužení Švýcarsku 0:1, když šest minut před koncem nastaveného času rozhodl Mehmedi. Lvíčata tak v sobotu v Aalborgu narazí na Bělorusy a zahrají si o poslední postupové místo na olympijské hry v Londýně 2012. Švýcaři se ve finále ME utkají se Španěly, oba celky mají olympiádu jistou.

O mladých Švýcarech se před turnajem tolik nemluvilo, ale i Češi se ve středu rychle přesvědčili o tom, že jejich suverénní jízda šampionátem není dílem náhody. Dovalilův tým působil dlouho těžkopádněji, český trenér se z lavičky často zlobil, že jsou jeho hráči ustrašení a nedokážou předvést kombinační akci. Jako by nepůsobily Dovalilovy rošády, když trenér poprvé na šampionátu v sestavě opomenul levého beka Lecjakse a naopak premiérově do základní sestavy vyslal záložníka Černého.

"Lvíčata" měla problémy už s rozehrávkou, poprvé ohrozil branku až ve 26. minutě nepřesným pokusem Dočkal. Na útulném stadionu v Herningu, kde před třemi lety v přípravě před Eurem remizovala česká reprezentace 1:1 s domácími Dány, se švýcarské pokusy postupem času také jen rozrážely o českou defenzivu. Ta snesla přísnější měřítko než útočná fáze. Ovšem ani Švýcarsko se v prvním poločase nedostalo k přímé střele nad bránu, byť působilo vyzráleji.

Je nám líto, video expirovalo.
Švýcarsko - Česko

Tomáš Vaclík, reprezentační brankář

"Ten turnaj nás prostě nezastihl v té pravé formě, jakou jsme měli celou kvalifikaci. Nevím proč to tak je, neumím si to vysvětlit. Naše výkony tady prostě nebyly takové, abychom si finále zasloužili. V semifinále se to projevilo v plné parádě."

Zahrozilo až po hodině hry. Shaqiri znovu rozjel akci na své levé straně a Vácha před prázdnou českou bránou na poslední chvíli odvrátil míč na roh. Vácha nastoupil na pravé straně obrany, byť v prvních dvou zápasech, kdy nasbíral žluté karty a pak stál proti Anglii, hrál ve středu zálohy. Dnes ale znovu patřil k nejaktivnějším Čechům a v 69. minutě se dokonce postaral o první přímou střelu na branku v celém zápase, byť postrádala razanci a brankář Sommer se nemusel bát o to, že přijde o neprůstřelnost.

Zápas se nakonec dostal až do prodloužení, v němž se už zápas měnil spíš v opatrnou taktickou bitvu. Na konci první části nastaveného času se ale "lvíčata" po delší odmlce připomněla i před brankou soupeře. Po centru Dočkala a hlavičce Chramosty jeden ze švýcarských zadáků zahrál rukou a Češi se marně domáhali penalty. Vzápětí se s dalším nebezpečným pokusem hlavou opět vytasil Čelůstka.

Švýcaři si však na závěr prodloužení schovali zbraň, která rázně ukončila české sny o finálové účasti. Šest minut před očekávaným penaltovým rozstřelem prošel přes střed české zálohy Mehmedi a jeho střela neminula cíl. Čechům se už nepovedlo nepříznivý stav obrátit, nejblíže vyrovnání byl střídající sparťan Kadlec, jehož pokus hlavou však těsně minul tyče. "Lvíčata" už se k penaltám nedostala a vítězní Švýcaři mohli v Herningu rozpoutat radostný vítězný rej, naopak Češi se jen smutně šourali ze hřiště.

Dovalil: Podali jsme absolutně tragický výkon

Zklamaný a rozladěný byl po prohře v semifinále mistrovství Evropy jednadvacítek trenér českého týmu Jakub Dovalil. Podle Dovalila "lvíčata" podala vůbec asi svůj nejslabší výkon a kouč pro to neměl vysvětlení. Ale věří, že se mladí Češi oklepou a zvládnou sobotní duel o 3. místo s Běloruskem, který bude přímou bitvou o postup na olympiádu. Těsně po zápase s ním cloumaly emoce. "Každopádně to byl absolutně tragický výkon z naší strany. Vůbec jsme si nezasloužili postoupit, Švýcarsko naopak ano," řekl Dovalil po zápase českým novinářům.

Jakub Dovalil, reprezentační trenér

1"Dělali jsme zbytečné chyby při rozehrávce, byla tam spousta nevynucených ztrát. A to si na této úrovni nemůžeme dovolit. Chtěli jsme hrát víc po stranách, místo toho se všechno valilo středem hřiště, kde jsme míče rychle ztráceli. Přitom když jsme hru roztáhli do křídel, hned to vypadalo nebezpečněji."

Prohra se Švýcary ho mrzela o to víc, že soupeř podle něj byl k poražení. Čechy prý může dlouho mrzet promarněná šance na postup do finále. "Dokázali jsme porazit týmy jako Nizozemsko nebo Německo a teď si neumím vysvětlit, proč to nejde. Švýcarsko je země srovnatelná s námi, s takovými soupeři se můžeme měřit a porážet je. Ale ne s výkonem, jaký jsme předvedli dnes," dodal Dovalil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články