Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Projekt Magath ztroskotal. 'Saddám' jen nakupoval, ale nevyhrával

Praha - Fotbalový tyran, Napoleon či Saddám. I tak se v německých médiích a mezi fanoušky i samotnými hráči bundesligového Wolfsburgu mluví o Felixi Magathovi. Děvětapadesátiletý trenér a sběratel módních dioptrií v týdnu skončil na lavičce klubu z města automobilů a odborníci se shodují, že se tak mělo stát už dávno.

Trenér Wolfsburgu Felix Magath
zdroj: ISIFA

V minulosti úspěšný fotbalista (jako kouč má dva tituly s Bayernem Mnichov a jeden s VfL Wolfsburg z roku 2009) totiž na lavičce Wolfsburgu dal pojmům nákupní horečka a bezkoncepčnost zcela nový rozměr. Vzhledem k tomu, že byl i sportovním ředitelem klubu, měl v podstatě neomezenou moc nad akvizicemi, což od léta minulého roku vyústilo v koupi šestadvaceti hráčů za neuvěřitelných sedmdesát milionů eur. Jen pro příklad – v roce 2011 činily Magathovy "nákupní akce" více než polovinu celkové sumy, kterou daly do placu bundesligové kluby.

Přitom osm z nich už je v jiných mančaftech, včetně českého záložníka Petra Jiráčka. Kolem jeho odchodu z Viktorie Plzeň bylo velké haló, jenže zanedlouho se jeden z největších talentů české ligy pakoval do Hamburku. Zkušenost s Magathem udělal i v současné době zraněný Václav Pilař nebo někdejší reprezentant Jan Polák. Ten si pod bývalým koučem Schalke 04 a Bayernu Mnichov už delší dobu vůbec nezahrál.

Petr Jiráček za Wolfsburg
zdroj: ISIFA

V mnoha ohledech to vypadalo, že Magath prostě jen rád šustí penězi, ale výsledek žádný, což se naplno projevilo minulý víkend. Wolfsburg se dostal po dvougólové porážce od Freiburgu na poslední místo v tabulce. Vedení klubu, který měl atakovat přední příčky německé ligy a jehož většinu vlastní automobilka Volkswagen, situaci poté analyzovalo čtyři až pět dnů a rozřešení bylo jasné - Magath musí pryč. Jeho nástupcem se na neurčitou dobu stal kouč rezervy Lorenz-Günther Kostner, který Poláka okamžitě v dnešním zápase proti Fortuně Düsseldorf postavil do základní sestavy (a vyhrál).

Podle německých médií je Magath "vyřízený", jeho pověst v troskách. Není se čemu divit. Hlavním kamenem úrazu vedle značných výdajů na nákupy nových hráčů byly mezilidské vztahy. Což rozhodně nebyla Magathova silná stránka. V mnoha biografiích je sice představován jako respektovaný kouč, svou vizitku si ovšem vydobyl tvrdými tréninkovými metodami, leckdy i psychickým týráním, a při jeho druhé štaci ve Wolfsburgu se pod ním dokonce podle německého Bildu chystala vzpoura. "Pokud hráči v zápasech málo běhají, jsou buď přetaženi z tréninku, nebo hrají proti trenérovi," utrousil k tomu prezident Bayernu Mnichov Uli Hoeness.

Utkání Wolfsburg - Leverkusen
zdroj: ISIFA

Po hráčích prostě Magath vyžaduje perfektní disciplínu a fyzičku, a to nejen na hřišti. Jeho svěřenci třeba musí zásadně mezi sebou hovořit německy. Kromě Saddáma, podle někdejšího iráckého diktátora, mu proto přezdívají také Quälix (mix jména Felix a německého slovesa quälen - mučení). To potvrzuje i Jan Šimůnek, který si Magathovy praktiky okusil před třemi lety, ještě než přestoupil do Kaiserslauternu. "Běhali jsme sprinty s medicinbalem, byl jsem potom děsně sedřený. Pověstná je i Magathova pyramida, kterou jsme několikrát vybíhali, a bylo to skutečně hodně náročné."

Magath si může od trenérského řemesla odpočinout a dál utrácet se čtyřmi miliony eur v kapse, které dostal jako zlatý padák. Ve Wolfsburgu totiž měl oficiálně skončit podle smlouvy až v roce 2015. Místo něj se teď kormidla nejspíš ujme holandský Bert van Marwijk, který má za sebou zkušenost u tamní reprezentace, Feyenoordu a Borussie Dortmund.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Bild, DPA

Hlavní zprávy

Nejčtenější články