Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Při odbourání pár věcí je ženský fotbal na MS či ME srovnatelný s mužským, řekl Rada

Pokud nenastane zázrak na hřišti nebo ve prospěch národního týmu nerozhodnou funkcionáři od zeleného stolu, budou české fotbalistky opět chybět jak na mistrovství Evropy, tak nově i na mistrovství světa, o čemž rozhodla úterní prohra v kvalifikaci s Islandem. Trenér reprezentace Karel Rada přesto cítí, že ženský fotbal v Česku jde stále dopředu. To je dle něj patrné na duelech se špičkou, jejíž představení na šampionátech kouč přirovnal při odečtení jistých prvků k mužským.

Ženská fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

V kvalifikační skupině se postaraly o dva senzační výsledky. V zápasech se superfavoritkami z Nizozemska uhrály remízy, při čemž v obou střetnutích vedly a zejména doma jim chybělo k nečekané výhře jen pár vteřin.

Klíčové duely o mistrovství světa ale české fotbalistky nezvládly. A to proti Islandu. Nejprve na severu dostaly výprask 0:4 a v úterním měření sil doma v Teplicích, kde nutně potřebovaly vyhrát, padly i vinou kontroverzních rozhodnutí rozhodčích 0:1.

Češkám se tak rozplynula reálná šance na premiérovou účast na některé z velkých akcí. Teoretická naděje tedy ještě žije, ale to by musel národní tým zbylé tři duely vyhrát, zatímco jasný aspirant na první místo ve skupině Nizozemsko oba zápasy prohrát, čemuž nevěří asi ani ten největší snílek. Realitu nepostupu si naplno uvědomuje i kouč národního týmu Karel Rada.

"Remízy s Nizozemskem byly perfektní, ale klíčové duely jsme nezvládly. První prohra na Islandu nás dostala do role, že doma musíme vyhrát, a ony zde ukázaly, že jsou strašně silné v dohrávání situací. Mají kvalitu, hrály na mistrovství světa i Evropy. My jsme bohužel nedokázaly dostat soupeře pod tlak a góly, co nám chybí v posledních zápasech, nepřišly," zabilancoval bývalý český reprezentant, který má z mistrovství Evropy 1996 doma stříbro.

Vedle šokujícího scénáře na hřišti existuje ještě jedna možnost, jak se dostat na MS, ale především na mistrovství Evropy. Rozhodnutím od zeleného stolu. Kvůli invazi na Ukrajinu bylo z ME vyřazeno Rusko a na turnaji je tak jedno volné místo, jež podle všeho připadne buď českému týmu díky postavení v žebříčku FIFA, nebo Portugalsku, které v baráži nestačilo právě na Rusky.

Jak vše dopadne, je zatím nejasné. Právě historicky první účast na velkém turnaji by ale mohla český ženský fotbal zase posunout o výrazný kus dál. Reprezentace sice od začátku roku 2021 vyhrála jen jeden zápas, zároveň ale uhrála již zmíněné body s Nizozemskem, remizovala i v přátelském duelu se světovými jedničkami z USA a v baráži o ME prohrála se silným Švýcarskem až po penaltách.

I Rada cítí, že reprezentace jde v poslední době výkonnostně nahoru. "V posledních letech se obrovsky zvedáme. Ženský fotbal se profesionalizuje i u nás, díky čemuž jsme schopni trápit špičku a brát jí body," prohlásil kouč s dodatkem. "Nedokážeme zatím zvládnout klíčové zápasy, které by nás dostaly dál," přiznal v narážce na nezvládnuté střetnutí se Švýcarkami, které bude bolet Češky ještě hodně dlouho, či Nizozemkami.

Celkově český fotbal má asi osm profesionálek a nad všemi vyčnívá zejména trio Barbora Votíková, jednička PSG, Kateřina Svitková hájící barvy West Hamu, jež v odvetě s Islandem kvůli zranění chyběla, a Andrea Stašková z Juventusu.

Radost českých fotbalistek
zdroj: Twitter Ženský fotbal

"Kluby v cizině se transformují. V Anglii, Itálii, Španělsku, Německu nebo Francii. A naše hráčky se tam postupně dostávají. U nás jsme stále na takové bázi poloprofesionalismu, kde se hýbeme na hranici momentu, kdy se překlopí v profesionální prostředí," vysvětlil Rada, jenž by si přál, aby v Česku byla větší konkurence.

"S tím bojujeme. Máme dominantní týmy Spartu a Slavii, které doplňuje Slovácko. Ale konfrontace musí být větší, aby, když pak hráčky hrají za reprezentaci nebo Ligu mistryň, byly více připravené na těžké zápasy," konstatoval.

Fotbalistky na akademiích s kluky

V tomto směru by mohl pomoci projekt zapojení mladých nejtalentovanějších fotbalistek do akademií společně s kluky. "Spustili jsme tento projekt a pár takových talentovaných holek je. Do budoucna bych se ale nebránil ani myšlence vzniku akademie děvčat, což by bylo přínosem," řekl Rada, podle něhož je mezi mladými o ženský fotbal velký zájem, k čemuž pomáhá jak televize, tak i třeba sociální sítě.

Ženský fotbal se ale nadále musí potýkat se srovnáváním s mužským fotbalem, kvůli čemuž spousta fanoušků ženskou kopanou kritizuje a považuje za nekvalitní. V zemích jako Německo, Francie, Španělsko či Anglie však zájem o ženský fotbal rok od roku roste a na největší zápasy chodí i desetitisícové návštěvy.

Kouč národního týmu navíc přiznává, že zápasy těch nejlepších si atraktivitou nezadají ani s těmi mužskými. "Samozřejmě rychlost, dynamiku či sílu jako v mužském fotbale tam nemůžeme hledat. V žádném sportu není možné srovnávat adekvátně ženy a muže. Mě ale vždy nadchne ženské nadšení a zápal. A pokud se zaměříme na ME či MS, je tam možné vidět nádherné zápasy, koukatelné, a je to při odbourání některých věcí srovnatelné s mužským fotbalem," dodal Rada.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články