Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Prahu navštívil Figo, zahrál si s dětmi i českými hvězdami. Šéf UEFA slíbil peníze po povodních

Do Prahy zavítal slavný portugalský fotbalista Luis Figo, zúčastnil se zasedání výkonného výboru UEFA, kde její předseda Aleksander Čeferin slíbil finanční pomoc českému fotbalu po povodních. Někdejší nejlepší hráč světa Figo také odehrál exhibiční utkání se žáky pražských škol i svými českými vrstevníky Karlem Poborským nebo Patrikem Bergerem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Luis Figo zavítal do Prahy

Kdykoliv na hřišti narazí na Poborského, vždycky si Figo vybaví nejslavnější gól českého záložníka na úkor portugalské reprezentace. "Na Karlův lob určitě vzpomínám. Jak bych mohl zapomenout? Znamenal pro nás konec na Euru. Ale fotbal je takový, někdy vyhrajete, někdy prohrajete. V té době měla česká reprezentace fantastickou generaci hráčů," řekl.

Děti si mohly zahrát po boku hvězd. Na jedné straně Figo, Francouz Éric Abidal, Chorvat Aljoša Asanovič a česká fotbalistka Simona Necidová. Proti nim Poborský, Jan Koller, Vladimír Šmicer a Patrik Berger. Figův tým zvítězil 4:2. Předseda UEFA Aleksander Čeferin v dešti kopačky neobul a akci jen sledoval.

"Myslím, že mě podobné akce s dětmi omlazují, takže se cítím výborně. Je fantastické trávit čas s budoucností, v tomto případě pražského fotbalu. Takový program je vždycky úžasný pro propagaci fotbalu na školách a v zemi, takže se těším, že budu s dětmi trávit čas i nadále, a uvidím, jak se smějí a jak si fotbal užívají," uvedl Figo, držitel Zlatého míče z roku 2000 a nejlepší fotbalista světa rok poté.

Figo hned na začátku otevřel skóre, když v brance stál Berger. "I mojí největší vzpomínkou na něj je Euro v Anglii. S našimi kluky se vídáme často, chodíme spolu hrát hokej. Ale je fajn zahrát si po čase proti Figovi," řekl Berger. "Jen škoda, že na druhé straně chytající Abidal to vzal nečekaně vážně. Asi chtěl získat cenu pro hráče zápasu. Já myslel, že při akci pro děti šlo o to, aby padlo co nejvíc gólů," postěžoval si s nadsázkou.

"Hlavně že zápas s Figem něco dá dětem, aby měly motivaci sportovat. Já na Luise narážel v Lize mistrů s Dortmundem, proti Realu to byly velké zápasy," uvedl Koller.

Šéf UEFA Čeferin slíbil po povodních finanční pomoc

Pomoc ze strany UEFA avizoval předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a člen výkonného výboru UEFA Petr Fousek již koncem minulého týdne. Povodně v České republice zničily i některá fotbalová hřiště, jejichž obnova bude náročná.

"Už jsme dostali od české asociace dopis, takže víme, jaký rozsah povodně měly. Podpoříme český fotbal finančně, protože je to katastrofa. Máme nějaké fondy právě pro takové případy, když naše členské asociace zasáhnou přírodní katastrofy," uvedl Čeferin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články