Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Šmicer a Figo přivezli do Prahy pohár pro vítěze Ligy mistrů

Praha - Nejcennější klubová fotbalová trofej se po cestování po České republice usídlila v Praze na Staroměstském náměstí, kde budou fanoušci moci pohár pro vítěze Ligy mistrů vidět na vlastní oči po celý víkend. Při slavnostním zahájení výstavy pohár přinesli na podstavec bývalý nejlepší fotbalista světa Luís Figo a někdejší český reprezentant Vladimír Šmicer, kteří během svých kariér pohár získali.

Součástí akce na Staroměstském náměstí je i výstava v Červeném městečku Trophy Tour. Návštěvníci se dovnitř dostanou tunelem pro hráče, který evokuje vstup na fotbalový stadion. Uvnitř jsou připraveny výlohy s rekvizitami Ligy mistrů, velké videostěny připomínající slavné momenty světového fotbalu, Zeď hrdinů věnovaná nejlepším hráčům Ligy mistrů a především pódium s pohárem.

"Je to originál trofeje, která se vítězům Ligy mistrů půjčuje jen na chvíli a jinak je bezpečně uložena v sídle UEFA. Přece jen je to ta nejcennější fotbalová relikvie, symbol nejlepší klubové soutěže světa," prohlásil mluvčí UEFA Gregory Biskos.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Pohár pro vítěze Ligy mistrů dorazil do Prahy

Vladimír Šmicer:

"Pro fotbalisty je to svatý grál, jsem moc rád, že jsem se jím mohl znovu pokochat. Pro každého českého fanouška je to jedinečná příležitost, vidět tento pohár takhle ve skutečnosti."

Šmicer získal pohár s Liverpoolem a na den finále nemůže zapomenout. "Vzpomínky se mi vracejí a nejraději bych to vrátil. Ten den si pamatuju úplně podrobně, vím, co jsme dělali snad každou minutu. Je mi líto, že je to pryč a že už nemám možnost o tu trofej bojovat. To těm mladým závidím," přiznal Šmicer.

Nejlepší fotbalista Evropy za rok 2000 Figo zavítal do Prahy podruhé. Byl zde už v roce 2001, kdy s Realem Madrid vyhrál 3:2 nad Spartou. Nyní přijel plnit povinnosti hlavní tváře UEFA Champions League Trophy Tour. "Této role jsem se ujal moc rád. Mohu tak být v kontaktu s tak cennou trofejí. Zároveň je to ale odpovědnost, protože i já se musím starat o to, aby se jí nic nestalo," řekl Figo.

Šmicer se s Figem shodl: Mladí fotbalisté to nyní mají lehčí

Velkou část debaty věnovali porovnávání své fotbalové generace s tou současnou. "Je těžké radit současným mladým hráčům, jak se stát hvězdou. S Vladimírem jsme se shodli, že my jsme začínali úplně jinak než dnešní mladí hráči. Oni to mají jednodušší. Mají k dispozici nejrůznější technologie, mohou si hledat nejrůznější informace na internetu, mohou sledovat téměř každý zápas a učit se tak od největších hvězd. To jsme my neměli. My si to museli vybojovat a právě to možná dnešním mladým hráčům chybí," míní Figo.


Výstava trofeje bude na Staroměstském náměstí probíhat v pátek do 18:00, v sobotu pak od 14:00 do 22:00 a v neděli od 10:00 do 22:00. Trofej je v Česku již od pondělka. Postupně byla vystavena vždy na několik hodin v Plzni, Českých Budějovicích, Brně, Pardubicích a Liberci. Po víkendu v Praze vyrazí do dalších evropských zemí.

Vladimír Šmicer pózuje s pohárem pro vítěze Ligy mistrů
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články