Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Pokračující protesty v Barceloně odsunou El Clásico na prosinec

Třaskavá vnitropolitická situace ve Španělsku bude mít dopad i na nejvýznamnější sportovní akci v zemi. Původně se utkání Barcelona – Real Madrid mělo hrát v sobotu 26. října, ale v katalánské metropoli jsou naplánovány další demonstrace. Náhradním datem by tak měl být 18. prosinec, kdy by se obě mužstva utkala v dohrávce 10. kola. Vedení Barcelony si přálo odehrát utkání v řádném termínu, ale španělská fotbalová asociace byla proti.

Ivan Rakitič z Barcelony se raduje s Jordim Albou v utkání proti Realu Madrid
zdroj: Reuters autor: JUAN MEDINA

Obhájce titulu Barcelona vede po devíti kolech tabulku španělské ligy o bod před Realem. Vedení svazu už v minulém týdnu informovalo, že utkání tradičních rivalů odloží. Po konzultaci s vládními představiteli federace uvedla, že konání zápasu v Barceloně by v současnosti představovalo bezpečnostní riziko.

Po jednání s oběma kluby ligoví funkcionáři rozhodli o novém termínu. Představitele Barcelony odložení zápasu zklamalo, fanoušci jsou podle nich mírumilovní a na Camp Nou se vždy chovali příkladně. Možným řešením bylo i to, aby si mužstva vyměnila pořadatelství a zápas se uskutečnil v Madridu, to ale oba kluby odmítly. Nakonec se první El Clásico v sezoně bude hrát před zimní přestávkou.¨

Náhradní termín se nelíbí představitelům La Ligy, kteří mají se svazem napjaté vztahy, a hrozí dokonce žalobou. Původní datum v sobotu ve 13:00 místního času bylo totiž na rozdíl od středy večer ideální pro televizní sledovanost v Asii i Americe.

V Barceloně lidé demonstrují proti verdiktu španělského nejvyššího soudu nad katalánskými politiky, z nichž devět dostalo tresty vězení od devíti do 13 let za uspořádání nezákonného referenda z roku 2017. Protesty se v Katalánsku zvrhly v násilné potyčky s policií. Organizátoři vyzvali příznivce, aby se v Barceloně sešli právě v den utkání s Realem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články