Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Podle nového projektu FAČR by adepti postupu měli mít rekonstruované stadiony

Praha – Už by se neměl opakovat příklad Znojma či Ústí nad Labem, které postoupily do první fotbalové ligy, kvůli nevyhovujícím stadionům ale nemohly hrát na domácím hřišti. (A možná i kvůli chybějícímu domácímu prostředí hned sestoupily o soutěž níž.) Fotbalová asociace ČR nyní chystá spuštění projektu Stadiony 2020, který by měl vést k tomu, aby stadiony první a druhé ligy splňovaly nejnovější parametry UEFA. Cílem je mimo jiné to, aby se v druhé lize rozšířil počet klubů, které budou mít svůj stánek připraven na případný postup do nejvyšší soutěže. 

V minulých letech se v případě Ústí nad Labem či Znojma stalo, že první ligu musely hrát na vypůjčených stadionech. Podobný osud by letos zřejmě potkal i Varnsdorf, pokud v závěrečných čtyřech kolech uhájí současnou druhou příčku ve FNL.

"Zatímco třetí Zlín by v tuto chvíli podmínky zřejmě splnil, Varnsdorf nikoli a musel by si pronajmout hřiště od týmu, který ligové podmínky splňuje," řekl ředitel oddělení Top soutěží FAČR Tomáš Bárta. V úvahu připadá například pronájem jablonecké Střelnice či zrekonstruovaného stadionu v Ústí nad Labem. Varnsdorf by se zároveň musel zavázat, že do roka připraví svůj stadion na ligu.

Pomoci k tomu, aby se v budoucnu nemusely podobné věci řešit, by měl projekt Stadiony 2020, který navazuje na předchozí projekt 2012. Jeho hlavním bodem bylo pro první ligu povinné zavedení vyhřívaných trávníků. Tentokrát žádný tak výrazný bod v podmínkách není.

"Jde hlavně o vylepšení stávajících podmínek na základě doporučení UEFA. Chceme stadiony připravit tak, aby nevznikaly potíže v případě postupu klubů do pohárové Evropy," řekl předseda komise pro stadiony a člen výkonného výboru FAČR Rostislav Votík. "Také chceme, aby se rozšířil okruh týmů, které mohou hrát nejvyšší soutěž. Aby bylo více týmů ve FNL připraveno na případný postup," dodal.

Projekt by měl být rozdělen do dvou fází: První by končila v roce 2017, k dalšímu zpřísnění certifikace stadionů by došlo v roce 2020. "Chceme to rozdělit, aby si kluby mohly náklady postupně rozložit a nebyly zatíženy jednorázovou částkou," vysvětlil Votík. "Dnes jsme o tom diskutovali na Ligovém shromáždění a stále je to ještě v připomínkovací fázi," dodal.

Ligové shromáždění na svém zasedání rovněž potvrdilo, že juniorská liga se v současném modelu bude hrát další dva roky, i když se v zákulisí spekulovalo o tom, že by mohla být zrušena. Prvoligové kluby budou mít nadále povinnost do ní přihlásit své celky. "Výjimku dostanou jen ty kluby, jejichž rezerva bude hrát FNL, ČFL či MSFL. Pak se mohou do juniorské ligy hlásit jen dobrovolně," řekl Bárta s tím, že to by se reálně ale týkalo jen Sigmy Olomouc, Slovácka a Zlína. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články