Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrátí se fotbal Za Lužánky? Švancara chce aspoň jeden zápas

Brno - Na brněnském stadionu Za Lužánkami by se po čtrnácti letech mohl odehrát fotbalový zápas. S kariérou by se tam rád rozloučil fotbalista a brněnský patriot Petr Švancara. Dlouholetý hráč Brna ukončil aktivní kariéru letos v lednu. Na stadionu Za Lužánkami zažila fotbalová Zbrojovka svá nejslavnější léta. Zchátralý areál je ale od roku 2001 zavřený a na stavbu nového stadionu za dvě miliardy korun zatím chybí peníze.

Stadion Za Lužánkami je od roku 2001 opuštěný
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Co člověk postavil, bere si příroda zpět. Bývalý fotbalový stadion Za Lužánkami je toho důkazem. Za betonovými zdmi blízko frekventovaných ulic v centru Brna rostly stromy a žili bažanti. Zchátralý areál přestal v roce 2001 vyhovovat potřebám prvoligového fotbalu, brněnská FC Zbrojovka se odstěhovala na stadion do Králova Pole a hřiště Za Lužánkami zůstalo ladem.

Fotbalista Petr Švancara, který na stadionu s klubem hrával, se dnes na místo vrátil v doprovodu zástupců města a odborníka na statiku. "Je to prostě o nás Brňácích. Chtěl bych oslovit kvantum fanoušků, kteří tady někdy fandili a je to blízké jejich srdci. Uděláme tady jednu velkou sekci brigád a věřím, že i když na to máme 4 nebo 5 měsíců, chtěli bychom to tady vyčistit a posekat," uvedl Švancara. "Já osobně fotbal v Brně vnímám tak, že je to opravdu srdce Brna," dodal fotbalista, který na stadionu dal svůj první ligový gól.

Stadion ještě před rokem připomínal skutečnou džungli. Proto ho loni v květnu nechalo město částečně očistit. Mnohem větší problém než tráva a dřeviny ale může být kondice stavby samotné. Betonové tribuny i zázemí už léta chátrají. Případný rozlučkový zápas tak bude jedině na stání.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrátí se na chátrající stadion Za Lužánkami fotbal?

Věčný slib

Vedle fotbalového stadionu stával u parku Lužánky i zimní stadion. Ten už je dnes srovnaný se zemí. Snahy vrátit do opuštěných sportovních areálů život deklaruje snad každé vedení magistrátu, naplnit sliby se ale zatím nedaří.

Jaká byla přání politiků?

2003  Město chce zrekonstruovat starý fotbalový stadion Za Lužánkami. Nákladem 900 milionů korun vy měl na místě zchátralého stadionu vyrůst moderní fotbalový stánek s hledištěm pro třicet tisíc sedících diváků. To tvrdil brněnský primátor Petr Duchoň (ODS) s tím, že dokončení nového stadionu je plánováno na konec roku 2010.

2004  Radnice vyčlenila 8 milionů korun na zpracování studie, která měla zajistit, aby stadion splňoval nejpřísnější mezinárodní kritéria. Dokončení stadionu je plánováno na rok 2006.

2006  Brno chce zbořit stadion a hokejovou halu za Lužánkami. Stavba haly by mohla začít už na konci roku 2007, neskrýval optimismus další z brněnských primátorů Roman Onderka (ČSSD).

2007  Brněnský magistrát začne připravovat dokumenty potřebné ke stavbě nového stadionu. Nová aréna by podle primátora Romana Onderky měla stát v roce 2011.

2009  Brněnským fanouškům dochází trpělivost. 3. května jich asi 350 pochodovalo městem se sloganem "Chceme zpátky za Lužánky".

2010  Po volbách se záměr na vybudování sportovních stadionů dostal do koaliční smlouvy. Tentokrát si ale nikdo netroufá odhadnout, kdy by mohly stadiony znovu stát.

V koaliční smlouvě má řešení situace fotbalového stadionu i současná koalice. "Začali jsme velmi intenzivně pracovat na zmapování majetkových vztahů, protože projekt v posledních dvou, třech letech ležel ladem. Sešel jsem se se šéfem Fotbalové asociace České republiky, domlouvali jsme se na tom, že i FAČR má zájem, aby v Brně takovýto stánek vyrostl. Budeme aktualizovat studie a projektovou dokumentaci, která už je hotová, aby bylo vše v souladu jak s asociací fotbalovou České republiky, tak s FIFA," uvedl nedávno brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) s tím, že by nový stadion měl umožnit i sehrání některých mezinárodních fotbalových utkání.

Největším problémem jsou peníze. Renovace fotbalového stadionu Za Lužánkami, jehož podobu pro město v roce 2008 navrhli architekti Petr Hrůša a Vít Zenkl, by přišla zhruba na dvě miliardy korun. Město takové peníze nemá, přislíbená zatím není ani podpora od státu.

Na úpadku se podepsalo střídání majitelů

Fotbalový stadion Za Lužánkami patřil soukromému majiteli Lubomíru Hrstkovi. Na jeho společnost byl v roce 2001 vyhlášen konkurz a stadion pak měnil majitele. Město Brno ho koupilo za necelých 18 milionů korun od provozovatele taxislužby Kamila Pochylého. Ten ho přitom jen o rok dříve koupil v dražbě za 11,5 milionu korun. Brno tehdy bylo ochotno dát za opuštěný stadion nejvýše 5 milionů korun. O rok později zaplatilo téměř čtyřnásobek.

Stadion Za Lužánkami

1949-1953 – stavba stadionu

60.-70. léta   postavena nová tribuna, stadion se s kapacitou 50 000 diváků stal největším v republice

1978  nejslavnější kapitola stadionu  mužstvo Zbrojovky Brno Za Lužánkami získalo mistrovský titul

2001 – stadion přestal vyhovovat požadavkům 1. ligy

2004 – město stadion kupuje za 17,5 milionu korun

Od vzniku samostatné ligy v Česku byla třicetkrát překročena hranice dvaceti tisíc diváků na zápase, z čehož dvaadvacetkrát se tak stalo v Brně. Prvními 17 nejvyššími návštěvami se stále pyšní starý brněnský stadion Za Lužánkami.

Zdroj: FC Zbrojovka

Stadion Za Lužánkami v roce 1956
zdroj: ČTK autor: Emil Bican
Stadion Za Lužánkami v roce 2002
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Hlavní zprávy

Nejčtenější články