Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po letech se oběti tragédie v Hillsbourough dočkaly omluvy, zatím jen od policie

Devadesát šest fanoušků Liverpoolu zemřelo v roce 1989 na fotbalovém stadionu Hillsborough. Nyní, téměř po čtyřiatřiceti letech, se britská policie omluvila pozůstalým a rodinám obětí neštěstí. Podle policejního šéfa Andyho Marshe tehdy policisté obrovsky selhali.

"Je nám líto, že se služba takhle zvrtla. Hlavní příčinou tragédie byla policejní selhání, která stále ničí životy rodinných příslušníků. S pozůstalými se často zacházelo necitlivě a u reakcí chyběly koordinace a dohled," uvedl Marsh v prohlášení.

Policie nejprve vinila z nejhorší tragédie na sportovní akci v britské historii opilé fanoušky, což pozůstalí, příbuzní obětí i liverpoolští příznivci odmítali.

Kvůli tragédii stanul v roce 2019 před soudem David Duckenfield, který velel policejní akci na sheffieldském stadionu. Obvinění z neúmyslného zabití byl zbaven.

Vedle 96 umačkaných fanoušků bylo při osudném semifinále FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottingham Forest dalších 766 lidí zraněno. Tragédie se stala poté, co se do sektoru k stání na už téměř plném stadionu snažilo dostat více než 2000 fanoušků Liverpoolu.

Marsh nyní podle listu theguardian.com uvedl, že v příštích několika týdnech bude vydán ke konzultaci nový etický kodex, který bude od vedoucích policistů požadovat, aby zajistili při vyšetřování otevřenost a upřímnost. "Všechny policejní složky v Anglii a Walesu podepsaly chartu, v níž souhlasí s tím, že budou uznávat chyby a nebudou se snažit bránit neobhajitelné," dodal.

Pieta za oběti Hillsborough
zdroj: ISIFA

Na odpověď britské vlády ale stále čeká také takzvaná Jonesova zpráva z listopadu 2017. Tu si tehdy u Jamese Jonese, bývalého biskupa z Liverpoolu a předsedy nezávislé vyšetřovací komise tragédie, nechala vypracovat ministryně vnitra Theresa Mayová. V ní má být například povinnost zajistit, že se něco podobného už nikdy nebude opakovat a že rodinám obětí budou poskytnuty veřejné finanční prostředky na právní zastupování při vyšetřování, v nichž jsou zastoupeny veřejné orgány.

Margaret Aspinallová, jejíž osmnáctiletý syn James v Hillsborough zemřel, se prostřednictvím BBC zeptala: "Nyní jsme v roce 2023. Jak dlouho trvá, než si přečtete zprávu a vyjdete s vašimi opatřeními?"

Sám Jones kritizoval liknavost vlády jako "neúnosnou" a uvítal policejní reakci: "Zpráva NPCC nyní posouvá pozornost a vyvíjí tlak na vládu, zejména na ministerstva vnitra a spravedlnosti," řekl.

Mluvčí vlády k tomu uvedl: "Katastrofa v Hillsborough byla zničující tragédií a jsme si vědomi významného dopadu, který má i nadále na postižené, jejich rodiny a komunity. Naše odpověď na tuto zprávu bude zveřejněna v pravý čas a před zveřejněním budeme jednat s postiženými rodinami."

Zdroj
ČTK, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články